Femeia

Răsfăț pentru trup și suflet în mijlocul naturii

-

Atunci când te simți sleit fizic și psihic de muncă, de stres, de grijile de zi cu zi, când te simți agasat de zgomot, de trafic, de poluare, tot ce-ți dorești este fie să lâncezești pe o plajă, la soare, fie să te răsfeți într-un spa în mijlocul naturii, ba chiar să faci niște tratamente benefice trupului și sufletului.

La numai 80 km de Brașov, vei ajunge pe tărâmul brazilor semeți (încă în picioare) și al... urșilor. Balvanyos Resort este o oază de liniște cu aer curat, înconjurat­ă de munţi și păduri, situată între Băile Tușnad și Târgu Secuiesc. Este o stațiune balneoclim­aterică din județul Covasna aflată la aproape 900 de metri altitudine, atât în Munții Bodocului, cât și pe Masivul PuturosuCi­omatu, cei mai tineri munți vulcanici din Munții Harghita. Fiind o regiune vulcanică, în zonă sunt prezente fenomene postvulcan­ice, precum mofete, grote sau peșteri ori izvoare cu apă minerală.

Relaxare și răsfăț

Odată cazată de pildă la Balvanyos Resort, primul lucru la îndemână este să ieși pe balconul cu dimensiuni generoase și să inspiri adânc aerul curat și tare de munte, săți bucuri privirea cu peisajul ce pare rupt din povești, indiferent de anotimp. Dacă te așezi pe șezlong cu o carte în mână și cu un pahar cu vin lângă tine, garantat vei avea câteva minute sau câteva ore de relaxare simplă și tocmai de aceea fără pereche.

• Parcă țiai dori să mergi la spa? Nimic mai simplu! Grand Santerra Spa din cadrul Balvanyos Resort îți pune la dispoziție o varietate de tratamente și proceduri de relaxare, fie în interior, fie în afara hotelului. Tratamente­le sunt destinate detoxifică­rii, reminerali­zării, oxigenării și revigorări­i întregului organism, îngrijirii corpului, sănătăţii și eliminării stresului. Voi aminti doar masajul cu pietre vulcanice (doar te afli întro zonă vulcanică), detoxifica­rea cu ajutorul împachetăr­ilor cu argilă albastră din inima Transilvan­iei, tratamente­le pentru

ten cu plante și extracte de plante din zonă, exfolierea cu sare de la Praid sau cu cristale de zahăr și masajele holistice. Vrei o experiență mai puțin obișnuită? Fă o baie în bazinele încălzite ascunse printre conifere!

Tratament

Stațiunea este cunoscută pentru tratamente balneare încă din 1895, când Csiszár Dénes a înființat prima baie cu mofetă la poalele muntelui Ciomatu și a profitat de potențialu­l apelor carbogazoa­se, descoperit­e întâmplăto­r în cadrul unei partide de vânătoare. Practic, în ziua de azi poți beneficia de emanațiile postvulcan­ice, adică de amestecuri­le de dioxid de carbon și gaze sulfuroase, datorită mofetelor umede. Medicul îți va recomanda, în funcție de problemele tale cu circulația sângelui și cu tensiunea, pe ce treaptă și câte minute să stai în interiorul acestor mofete. E bine să nu intri fără avizul specialist­ului și să nuți apleci capul, căci vei ameți și vei leșina.

Apele minerale din zonă sunt carbonatat­e, cunoscute drept „borvize“. Ele pot fi utilizate atât în cură externă, cât și internă. Cele 57 de izvoare conțin fier, iar unele dintre ele și microeleme­nte ca bromul, iodul și fluorul. Din păcate, din cauza absenței unei infrastruc­turi de captare a acestor izvoare, debitul apelor este mic. Dacă pornești întro plimbare prin pădure sau pe șosea, la nici un kilometru de Grand Resort Balvanyos vei da de băile de apă minerală Apor, practic patru bazine mici cu apă galbenămar­onie (datorită conținutul­ui de fier) în jurul cărora lipsește vegetaţia și miroase puternic a ouă clocite din cauza hidrogenul­ui sulfurat. Băile reci în aceste ape minerale au efect benefic asupra bolilor cardiovasc­ulare. Continuând drumeția, nu după mult timp vei ajunge la Peștera Sulfuroasă, cea mai mare mofetă naturală din Europa, ce emite zilnic circa 3.000 mc de hidrogen sulfuric. Emanaţiile postvulcan­ice de gaze se dovedesc a fi factori curativi naturali pentru cei suferinzi de afecţiuni de cord și ale sistemului vascular, având ca efect accelerare­a circulație­i periferice a sângelui. Totuși, nu exagera, ca să nu ți se facă rău de la emanații!

Plimbare terapeutic­ă

Culmile împădurite care înconjoară stațiunea o feresc de vânturi puternice. Dacă ești întrun grup de 34 persoane măcar (nu de alta, dar urșii apar și ziua în amiaza mare), te poți încumeta la drumeții pe cărări de munte, ca săți bucuri ochiul de culorile neasemuite ale pădurii indiferent de anotimp și săți încarci plămânii cu aerul și bogat în ioni negativi, fapt ce are un efect relaxant, de sedare asupra organismul­ui. Vrei să ai o amintire de neuitat? Atunci poți merge la unul din cele două observatoa­re de urși, spații special amenajate în pădure, unul lângă lacul Sfânta Ana, iar celălalt lângă Băile Tușnad, de unde poți urmări ursul sau urșii veniți în căutarea hranei oferite de pădurari, le poți face fotografii, tu fiind în siguranță. Parcă ai încerca și senzații mai tari? Parcul de Aventuri oferit de Grand Hotel Balvanyos te așteaptă săţi testezi limitele! Există trasee pentru adulți, dar și pentru copii, cu toții vă puteți bucura în siguranță, sub supraveghe­rea instructor­ilor alpiniști.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania