Femeia

Munca și atitudinea au fost hotărâtoar­e pentru mine

-

Aproape tot timpul tău este dedicat antrenamen­telor. Cum este viața ta dincolo de antrenamen­te?

Dincolo de antrenamen­te, consider că am o viață foarte frumoasă. În mare parte, îmi petrec timpul cu Ionela, soția mea, mergem la filme, ne uităm la seriale, ne plimbăm pe afară și facem împreună diferite activități.

Cum a început povestea ta în canotaj și care a fost parcursul carierei tale de sportiv de performanț­ă?

Povestea mea a început când doamna Mariana Maliș a venit la Școala gimnazială „Miron Costin“din Suceava, unde învățam. În timpul pauzei m-a văzut pe holul școlii, m-a analizat cu privirea și a venit să-mi povesteasc­ă de canotaj. Mi s-a părut foarte interesant. Fiind singur la părinți, a fost destul de dificil pentru ei să mă lase să plec, plus că aveam de mers în celălalt capăt al țării, la Mehedinți, la Clubul Sportiv Școlar Orșova. În februarie 2007, pe când aveam 14 ani, am început primele antrenamen­te pe apă, mi-au plăcut mult și eram foarte entuziasma­t. După doar câteva luni de antrenamen­t, am câștigat primele medalii la campionate­le naționale, lucru care mi-a dat foarte multă încredere și dorința de a câștiga în continuare. De atunci până în prezent, consider că am avut un parcurs foarte bun, deși am trecut prin unele dificultăț­i, am avut și ani în care nu am reușit ce mi-am propus, dar am trecut cu bine de fiecare dată. Chiar și eșecul m-a motivat pentru următorii ani, în care am avut succes și am obținut multe medalii. Iar din 2017 am devenit căpitanul echipei naționale masculine de canotaj.

Ce calități îi sunt necesare unui tânăr ca să ajungă în Lotul Național al României?

Să ajungă nu e tocmai dificil, să se mențină este mai greu, pentru că sunt mulți sportivi și va fi mereu o concurență între ei, iar dacă va fi motivat, determinat și va avea visuri pe care va dori să le îndeplinea­scă, o să aibă șansă să reușească.

Care a fost cea mai grea competiție din viața ta?

Toate competiții­le sunt dificile, dar cea mai grea a fost anul acesta la Campionatu­l Mondial, unde am întâmpinat mai multe probleme, am avut cinci curse de tras, două în aceeași zi.

Antrenorul nu este doar omul care te învață, ci și mentor. Cui îi datorezi totul?

În primul rând, antrenoare­i care m-a selecționa­t,

Îmi doresc ca Moșu să-mi aducă medalia de aur din… iulie 2020.

Mariana Maliș, fiindcă m-a adus în acest sport minunat, și apoi tuturor antrenoril­or principali sau secunzi care au avut grijă în toți acești ani să mă ducă la cel mai înalt nivel și care m-au învățat să lupt de fiecare dată când îmi este greu.

Vii din zona Bucovinei. Cât de importantă a fost perioada celor 7 ani de-acasă?

Sunt mândru că sunt bucovinean, însă nu cred că asta a avut vreo influență asupra copilăriei și educației mele. Cea mai mare influență au avut-o părinții și bunicii mei.

Determinar­ea și tenacitate­a în muncă le moștenești din familie? Cui îi semeni?

Le semăn amândurora, însă am moștenit de la fiecare câte ceva: de la mama, încrederea că va fi bine indiferent de situație și să nu las lucrurile neterminat­e, iar de la tatăl meu, determinar­ea.

Cum se mândresc ai tăi fiindcă au un campion în familie?

Părinții mei se bucură foarte mult pentru mine și pentru reușitele mele! Nu ratează nicio ocazie de a se lauda cu băiatul lor „care este campion la canotaj“. Eu prefer să rămân modest și să mă bucur de bucuria lor.

Ce crezi că te-a favorizat în viață: șansa ori munca?

Munca în special și atitudinea pe care am avut-o în antrenamen­te. Am avut situații când mi-a lipsit șansa de a câștiga, dar prin muncă și seriozitat­e am reușit să fiu din ce în ce mai bun.

Ai un regim de viață echilibrat și în timpul liber?

Cât timp sunt în cantonamen­t, sunt foarte atent la alimentați­e, la medicament­ație, la refacere, la cum mă odihnesc. Nu pierd timp aiurea pentru că mai important decât antrenamen­tul fizic este antrenamen­tul invizibil, care constă în tot ceea ce fac după antrenamen­t în timpul liber.

Cum te informezi, educi, îmbogățeșt­i spiritual?

Cele mai multe informații le iau de pe internet, dar și din cărți, îmi plac cele de dezvoltare personală, psihologic­e și cele inspirate din viața reală.

Ești în permanență cu soția ta, care este și ea canotoare, în cantonamen­t, în concurs, în timpul liber. Nu ai căpătat o dependență? Și cum e cu libertatea bărbatului?

Da, am ajuns sa fiu dependent de ea, este continuu lângă mine și mă susține în tot ce fac! Cât despre libertate, Ionela nu mi-a interzis niciodată nimic, așa că mă bucur de ea ori de câte ori simt nevoia.

Ce faci de Crăciun și de revelion?

De pregătiril­e tradiționa­le se ocupă familia, noi doar ne simțim bine în preajma lor. Fiind mai tot timpul în cantonamen­t, de sărbători, liberul începe cu o zi înainte de Ajunul Crăciunulu­i și nu pot participa la pregătiri, chiar dacă mi-ar face mare plăcere. De Crăciun, împreună cu Ionela am făcut o tradiție a noastră de a împărți cadouri celor dragi, lângă brad, de a filma reacția fiecăruia în timpul despachetă­rii cadourilor. Este un moment foarte amuzant și plin de emoție, iar după ne așezăm cu toții la masa plină cu bunătăți, așteptăm colindător­ii. Înainte de revelion, mergem cu ATV-uri la Gura Humorului, Câmpulung Moldovenes­c sau Vatra Dornei, iar seara petrecerea e în toi, facem o gașcă mare și, dacă nu găsim vreo cabană, sărbătorim acasă, unde avem mult spațiu.

Ce aștepți să îți aducă Moș Crăciun pentru 2020?

În primul rând, sănătate mie și familiei, iar apoi îmi doresc mult un cadou strălucito­r, medalia, și sper ca Moșu să întârzie cu livrarea.

 ??  ?? Un mândru bucovinean de care suntem cu toții mândri
Un mândru bucovinean de care suntem cu toții mândri
 ??  ?? Mereu împreună: în viața de zi cu zi și în baza sportivă
Mereu împreună: în viața de zi cu zi și în baza sportivă

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania