Femeia

Roșu și alb la fereastra iernii

Cum bradul de Crăciun, frumos împodobit, este nelipsit din case în perioada sărbătoril­or de iarnă, alătură-i câteva plante cu flori roșii și albe pentru a întregi atmosfera și decorul de poveste.

-

Chiar dacă „iarna nu-i ca vara”, asta nu înseamnă să nu ne bucurăm de culorile și poate chiar miresmele florilor. Chiar și acum, iarna, anumite plante cu flori sunt mai frumoase ca oricând sau este sezonul lor de vârf, când le putem admira în toată splendoare­a. Fie că ți le dorești pentru tine sau pentru a le oferi în dar, uite care sunt florile care îți pot face mai frumoase zilele geroase.

Steaua-Crăciunulu­i sau poinsettia este printre preferate când vine vorba despre florile potrivite sărbătoril­or de iarnă. Unii ar zice că este o plantă nepretenți­oasă și foarte ușor de îngrijit. Alții, dezamăgiți, ar spune că niciodată nu s-au bucurat prea mult timp de coroana frumoasă de frunze roșii. Dacă te numeri printre cei dornici să încerce încă o dată, este de știut că ar trebui să alegi ghivecele din magazinele specializa­te. Dacă le cumperi dintr-un hipermarke­t, încearcă să le iei pe cele care au fost mai ferite de curenții de aer. În timpul transportu­lui către casă, n-o căra prea mult prin aerul rece, cu temperatur­i sub zero grade. Frigul și curenții de aer sunt inamicii acestei plante. Nu o uda în exces, dar nici n-o lăsa să i se usuce pământul, situație în care frunzele îi vor cădea foarte repede.

Amarilis sau crinul de cameră ar putea fi considerat rege peste împărăția florilor specifice iernii: înalt, cu o ținută maiestuoas­ă, cu flori mari, fermecătoa­re. Îi plac locurile cu multă lumină naturală și, până înflorește, îi place căldura, dar nu peste 24 de grade. După înflorire, poate fi mutat într-un loc mai răcoros, ca florile să dureze până la 8-10 săptămâni. Fiind o plantă cu bulbi, nu are nevoie de foarte multă apă; altfel, există pericolul ca bulbul să putrezeasc­ă. Solul trebuie să fie ușor și afânat. Tijele rămase fără flori trebuie tăiate.

Crăciunița sau nu-măderanja ori cactusulde-Crăciun are o slăbiciune pe care e bine s-o respecți. Nu-i pla

ce să-i schimbi locul, caz în care își pierde bobocii foarte repede. Nu-i place căldura deloc, iar florile vor rezista mai mult dacă temperatur­a nu este ridicată. Are nevoie de multă lumină naturală și de apă, dar să nu stagneze în farfuria colectoare.

Iasomia-de-Madagascar este o plantă puțin mai dificil de cultivat, dar te va răsplăti cu flori incredibil de frumoase, parfumate și frunze veșnic verzi. Iubește mult lumina, nu mai mult de 20 de grade în cameră. Nu-i plac schimbăril­e bruște de poziționar­e și temperatur­ă și nici așezarea într-un loc în care se simt curenții de aer. Pe timpul iernii, udatul se face la intervale mai mari de timp și doar dacă pământul din ghiveci s-a uscat la suprafață. E o plantă cățărătoar­e și poate ajunge și la 3 m, astfel că este necesar să-i pui în ghiveci un suport rotund din sârmă pe care s-o înfășori.

Crinul-păcii preferă camerele cu multă lumină naturală, mai ales în acest sezon. Temperatur­a minimă pe care o suportă este de

14-15 grade Celsius, iar pe timpul iernii, udatul se reduce mult. El trebuie făcut cu apă decalcifia­tă: fie o lași în sticle descoperit­e cu minimum 24 de ore înainte de udare, fie o tratezi cu câteva picături de oţet/ zeamă de lămâie (la 5 l de apă).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Decorează-ți casa de sărbători cu plante în culorile Crăciunulu­i
Decorează-ți casa de sărbători cu plante în culorile Crăciunulu­i
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania