Femeia

Circuitul celor mai frumoase târguri de Crăciun

Adori sărbătoril­e de iarnă și călătoriil­e? Ți-am configurat un tur numai bun pentru a vizita patru dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun în patru capitale din patru țări ale Europei Centrale!

-

București ............................... 1..h...4.0...m...i.n ................. Viena

În această perioadă, cocheta capitală a Austriei îmbracă haine și mai elegante, cu lumini impresiona­nte. În Viena s-au organizat primele „târguri de decembrie” din Europa (1294), devenind încă de atunci celebre. Sunt nouă târguri de Crăciun, dar cel mai faimos este Rathauspla­tz, aflat între clădirile iconice Palatul Schönbrunn și primărie. Cele aproape 150 de căsuțe din lemn vând cadouri, decorațiun­i pentru brad, băuturi calde și o groază de dulciuri, care de care mai gustoase. În clădirea primăriei, coruri din întreaga lume interprete­ază cântece de iarnă, făcând deliciul iubitorilo­r de muzică.

Apoi, există încă din secolul al XVIII-lea Târgul Freyung, destinat meșteșugur­ilor tradiționa­le, unde găsești la loc de cinste decorațiun­i din sticlă și ceramică tradiționa­lă, făcute de cei mai pricepuți meșteșugar­i ai Austriei.

Viena ............................... 1..h...2..0..m...i.n ........... Bratislava

În Bratislava vei găsi trei târguri principale cu ocazia sărbătoril­or: Hlavné námestie (cel mai mare), Hviezdosla­vovo námestie și Františkan­ske námestie. Turiști din întreaga lume vin aici să se bucure din plin de atmosferă, lumini, castane coapte, vin fiert cu scorțișoar­ă, kurtos, turtă dulce sau bomboane, dar și de obiectele realizate de meșteșugar­ii locali - din lână, piele, ceramică, ceară sau lemn. Dincolo de târguri, e o plăcere să te plimbi pe străzile pavate, printre clădirile medievale în nuanțe vii și turnurile semețe ale bisericilo­r în care erau încoronați odată regii Ungariei.

Crăciunul aici e altfel, pare că se desfășoară mai lent, fiind pe placul multora. Concertele din piețe, spectacole­le pentru cei mici, aroma mâncăruril­or tradiționa­le îți transformă experiența într-una de neuitat!

3 4

Praga ........................... 1..h..1..5...m...i.n ......... Varșovia

Un oraș simplu și elegant, occidental, colorat are piețe de Crăciun care s-au dezvoltat într-atât în ultimii ani, încât au devenit printre cele mai frumoase din Europa. Cadrul în care se desfășoară unul dintre târguri, respectiv Centrul Vechi, este uluitor mai ales când te gândești la istoria sa: a fost distrus în totalitate de bombardame­nte în cel de-al Doilea Război Mondial, apoi reconstrui­t de către voluntari după picturile din secolul al XVIII-lea. Celălalt mare târg este organizat în Piața Castelului, în fața Castelului Regal. Artizanii, bucătarii și barmanii te așteaptă la căsuțele din lemn împodobite.

Profită din plin și de Festivalul Luminii de Crăciun, o serie de instalații luminoase care încep din Piața Veche și se întind pe 20 km (Ruta Regală) până în cartierul Wilanów.

Bratislava ........................................ 4..h ........ Praga

„Orașul cu o sută de turle“te așteaptă și el cu multe târguri, însă cel care atrage mii de turiști zilnic este cel din Piața Veche. E numit „Winter Wonderland“, este organizat sub o „perdea“de mii de beculețe colorate și e înconjurat de spectacole­le cetelor de colindător­i. O parte din concerte sunt simfonice și se țin în biserici dacă vrei să participi la unul, este important să-ți rezervi din timp bilete! Rivalizând cu atmosfera din Viena, Praga vine și ea cu cele mai atrăgătoar­e tarabe, unde primează mâncarea tradiționa­lă (plăcinte, castane coapte, vin fiert și multă bere), dar și păpușile cehești.

Pentru că se află chiar lângă Ceasul Astronomic, iar turiștii se adună pentru spectacolu­l de la orele fixe, târgul devine destul de aglomerat și incomod în weekenduri, așa că ai grijă să ajungi aici în timpul săptămânii. Apoi, îți recomand să guști puțin din viața de noapte a orașului, să testezi barurile „de pivniță“specifice Pragăi!

 ??  ?? Praga
Viena
Varșovia
Bratislava
București
Praga Viena Varșovia Bratislava București
 ??  ?? Rathauspla­tz, cel mai căutat târg de Crăciun
Rathauspla­tz, cel mai căutat târg de Crăciun
 ??  ?? Târgul Hlavne Namestie te așteaptă cu tot ce-i mai bun
Târgul Hlavne Namestie te așteaptă cu tot ce-i mai bun
 ??  ?? Târgul din Praga poate fi ușor confundat cu grădina lui Moș Crăciun
Târgul din Praga poate fi ușor confundat cu grădina lui Moș Crăciun
 ??  ?? Piața Castelului sărbătorin­d simplu și elegant
Piața Castelului sărbătorin­d simplu și elegant
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania