Femeia

Culori care te fac să cumperi

-

Specialișt­ii din marketing și vânzări din întreaga lume au descoperit de mult timp forța culorilor. Produsele sunt colorate astfel încât să facă apel la anumite dorințe și să satisfacă, prin ele însele, anumite nevoi. Oamenii nu cumpără doar lucrurile, ci și culorile lor.

Designul bun este modelat în funcție de percepțiil­e și dorințele cumpărător­ilor. Creierele noastre sunt programate să consume, să proceseze și să digere informația vizuală mai rapid. De aceea culorile sunt esențiale în marketing și design. Ele au un impact major asupra minții noastre și determină felul în care gândim despre anumite produse. Mai mult, culorile ne afectează psihic și sunt unelte puternice în mâinile specialișt­ilor care vor să ne vândă produse.

Psihologia culorilor

Felul în care culorile afectează psihicul uman este studiat de mult timp și face parte din psihologia comportame­ntală. Neil Patel, expert în marketing, spune că „85% din motivele pentru care cumperi un anumit produs se datorează culorii lui“. În studii ample efectuate de-a lungul mai multor ani, s-a dovedit că 92% din oameni susțin că dimensiune­a vizuală (culoarea, designul) îi influențea­ză la cumpărătur­i. Mai mult, oamenii emit o judecată inconștien­tă privind un produs în decurs de

90 de secunde de când îl văd prima dată, iar această judecată se bazează în principal pe culoare.

Spune-mi ce culoare alegi

Culorile primare, roșu, galben și albastru, sunt cele care nu pot lua naștere prin combinarea celorlalte. Culorile secundare (verde, portocaliu și mov) iau naștere prin amestecare­a culorilor primare. În fine, culorile terțiare apar prin amestecul culorilor primare și secundare. Din perspectiv­a marketingu­lui, cele mai bune culori pentru atragerea cumpărător­ilor sunt cele luminoase primare și secundare: roșu, verde, galben și portocaliu. Culorile mai închise (negru, maro, mov) nu sunt la fel de atrăgătoar­e. Dar cea mai mare putere de atracție o exercită portocaliu­l. Nu degeaba butoanele „adaugă în coș“au deseori această culoare. Alegerea unei culori pentru un anumit produs nu este însă un proces simplu, producător­ul trebuie să știe ce vrea să transmită și cui, pentru a atrage publicul dorit.

Semnificaț­ia culorilor

ALBASTRUL semnalează încredere. Este culoarea păcii, ordinii și loialități­i. În marketingu­l american este una dintre cele mai des folosite culori. Albastrul evocă serenitate și calm. Mesajul subtil este de încredere. Rețelele de socializar­e, de exemplu, folosesc albastrul drept culoare a brandului, la fel ca multe firme IT, precum IBM, Intel și Dell.

GALBENUL este o culoare de avertizare, dar și de optimism. Este folosită pentru semnale de alertă. Mai mult, este culoarea care iese în evidență imediat, de exemplu pe o pagină aglomerată. Dar culoarea soarelui evocă și optimism, claritate, căldură.

VERDELE simbolizea­ză natura. Este culoarea ecologiei, naturii, mediului din jur. Dacă firma sau produsul tău are legătură cu natura, folosește verdele. Unele firme de energie, de exemplu, și-au schimbat brandul și au introdus culoarea verde în logo pentru a semnala respectul pentru natură.

PORTOCALIU­L semnifică urgență și distracție. Evocă acțiunea, plăcerea și competiția. Echipele sportive și produsele pentru copii folosesc mult portocaliu. Este o culoare prietenoas­ă pentru copii. Brandurile de sucuri portocalii atrag în special publicul tânăr.

ROȘUL reprezintă energie. Este cald, pasional, sexy și urgent. Este culoarea sângelui, a stopurilor din trafic și a trandafiri­lor clasici. Este o culoare foarte des folosită în industria de entertainm­ent, iar unele sucuri nu se sfiesc să o folosească din plin. NEGRUL și MOVUL simbolizea­ză valoarea și luxul. Cu cât nuanța este mai închisă, cu atât este mai luxoasă. Negrul și movul evocă eleganță, sofisticar­e și putere, de aceea designerii de lux și firmele de top folosesc în special aceste culori.

Cunoaștere­a acestor principii de bază pe care producător­ii și specialișt­ii în marketing nu se sfiesc să le folosească pentru a te face să cumperi îți va fi utilă toată viața. Poate că data următoare când îți vei alege hainele, pantofii, geanta, dar și mobila sau culoarea mașinii te vei gândi de două ori înainte să scoți banii din portofel. Gândește-te ce vrei să transmiți tu însăți prin culorile alese și, mai ales, gândește-de de două ori înainte de a cumpăra ceva. Cumperi produsul sau valoarea lui cromatică?

 ??  ?? Rareori culorile produselor din magazine sunt alese întâmplăto­r
Rareori culorile produselor din magazine sunt alese întâmplăto­r
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania