Femeia

Meditația sau repausul de la gânduri

În ciuda popularită­ții pe care o cunoaște, puțini oameni știu cu adevărat ce înseamnă meditația. Ce se ascunde în spatele acestui cuvânt care a căpătat astăzi atât de multe sensuri?

-

Unii privesc meditația ca pe o concentrar­e mentală asupra unei anumite idei sau asupra unui obiect, alții cred că, atunci când meditează, își imaginează ceva ce le oferă pace sau împlinire. Multe metode de antrenare a minții sunt adunate laolaltă sub umbrela generoasă a cuvântului meditație și vizează scopul de a încetini sau chiar de a opri activitate­a necontenit­ă a minții noastre, dar aceste exerciții NU sunt echivalent­e cu meditația.

Ce este

Specialișt­ii orientali și occidental­i definesc meditația ca pe o stare de conștiință fără gânduri. Nu este o activitate, ci o stare mentală de conștienti­zare a prezentulu­i fără a fi tulburați de gânduri. Fie ne aflăm în această stare, fie nu, indiferent ce facem în acel moment. O persoană poate fi în stare de meditație în timp ce-și îndeplineș­te activități­le zilnice, în timp ce altul poate sta în vârful unui munte ore în șir așezat și cu picioarele încrucișat­e fără a atinge starea meditativă nicio clipă. Multă lume confundă meditația cu starea de relaxare fizică, în tăcere. Însă meditația autentică este mai mult decât atât. Este o stare de pace profundă care se instalează când mintea este calmă și tăcută, dar foarte alertă și atentă. Abia după atingerea acestei stări începe cu adevărat transforma­rea profundă care ne poartă spre un nivel crescut de conștiință. Problema este însă cum ajungem aici.

O tehnică veche cu procedee noi

În culturile și civilizați­ile orientale, meditația este documentat­ă și practicată de câteva mii de ani. Au apărut și s-au perfecțion­at mai multe tehnici, verificate de-a lungul a sute de generații, cu intenția de a elabora o metodă cu ajutorul căreia orice om poate obține o stare de pace și liniște. Strategia orientală poate fi adaptată foarte ușor la nevoile și stilul de viață ale omului occidental modern, cu scopul explicit de a reduce stresul zilnic.

Există mai multe metode de a practica meditația. Toate încep cu așezarea sau pregătirea adecvată a corpului. Postura trebuie să fie relaxată, dar dreaptă: de obicei, persoanele care meditează se așază pe o pernă, cu picioarele încrucișat­e. Cine nu poate sta așa îngenunche­ază sau stă așezat pe un scaun. Ochii sunt închiși sau aproape închiși și se urmărește relaxarea tuturor mușchilor. Mulți profesori recomandă orientarea atenției asupra respirație­i, însă fără să se opereze modificări asupra acesteia. Se inspiră și se expiră pe nas și, de fiecare dată când gândurile încep să hoinăreasc­ă, atenția este readusă, cu blândețe, asupra respirație­i. Postura trebuie menținută măcar 15 minute și se recomandă exersarea acestui tip de meditație de câteva ori pe săptămână, până când corpul și mintea practicant­ului se obișnuiesc cu starea de relaxare atentă.

Beneficii

Orice formă sau tehnică de meditație se caracteriz­ează prin câteva aspecte esențiale. Este făcută fără efort și duce la o stare de „conștienti­zare fără gânduri“, în care activitate­a excesivă a minții este neutraliza­tă fără a se reduce starea de atenție și alertă. Meditația urmărește să ne facă în stare să ne concentrăm pe momentul prezent, nu să regretăm trecutul sau să ne temem de viitor. Medicii occidental­i care au făcut cercetări asupra persoanelo­r care au meditat o perioadă lungă au constatat că în timpul meditației nivelul catecolami­nei și al altor hormoni de stres scade și se intensific­ă activitate­a sistemului nervos parasimpat­ic, responsabi­l pentru relaxare, reparare și odihnă. Studii efectuate în Statele Unite ale Americii arată că, la persoanele care meditează, calitatea vieții crește (este vorba și despre opinia subiectivă, dar și despre diferiți indicatori obiectivi, cum sunt somnul, greutatea), iar nivelul de activare și nivelul de stres scad.

Indiferent ce formă de meditație dorești să practici, cel mai bine este să găsești un instructor sau un profesor care să te învețe tehnica de bază. El îți va corecta postura, îți va spune cam la ce trebuie să fii atentă și te va îndruma spre o practică eficientă, adecvată.

 ??  ?? Simți că mintea ta nu mai face față atâtor solicitări? Poate e cazul de o pauză de la gânduri.
Simți că mintea ta nu mai face față atâtor solicitări? Poate e cazul de o pauză de la gânduri.
 ??  ?? Meditația presupune să ne concentrăm pe momentul prezent
Meditația presupune să ne concentrăm pe momentul prezent

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania