Femeia

Coco Chanel, eleganța simplități­i

De la pălării la parfum, de la micuța rochie neagră la celebrul taior, creațiile celei care a stabilit noile jaloane ale modei la începutul secolului trecut au rămas la fel de actuale, chiar dacă sunt aproape neschimbat­e de la lansare.

-

Coco Chanel este considerat­ă un simbol al modei, dar și al eleganței. Educată la mănăstire, Gabrielle (Coco) Chanel a fost cea mai mică dintre fetele, șase cu toatele, unei croitorese, Jeanne Devolle, și a unui comis voiajor. Când Gabrielle avea șase ani, mama a murit, iar tatăl apăsat de responsabi­lități a lăsat fetele la mănăstirea Aubazine. Pur și simplu. Traiul la mănăstire i-a priit, mărturisea mai târziu, pentru că acolo a înțeles avantajele simplități­i.

Coco de la cabaret

După doi ani petrecuți la pensionul Notre-Dame din Moulins, unde a învățat să coasă dumnezeieș­te, Gabrielle se angajează la cafeneaua Moulins La Rotonde. Avea 18 ani și visa să ajungă o mare artistă. În aceeași perioadă (destinul poate!) își mai găsește un loc de muncă la un magazin de stofe. După trei ani de cabaret, Gabrielle a renunțat la cariera artistică, de pe urma căreia a rămas cu porecla ce va deveni renume, Coco, pe care ar fi căpătat-o de la melodiile pe care obișnuia să le cânte: Qui a vu Coco? și Co-Co-Ri-Co.

O afacere cu pălării

Avea 25 de ani când l-a cunoscut pe baronul Étienne Balsan,

Coco Chanel moștenitor al unui imperiu din domeniul textilelor. Devine amanta acestuia și se mută la Royallieu lângă Compiègne, în castelul familiei Balsan, unde vor locui împreună în următorii trei ani. Era greu pentru ea, o orfană crescută la mănăstire, să se impună în aristocraț­ia franceză. Dar a reușit, mai ales datorită talentului, dar și principiil­or sale. Viața era ușoară, nu mai era nevoită să muncească pentru a-și câștiga existența, așa că a început să creeze pălării mai altfel, mai întâi pentru ea, apoi pentru prietene și, în fine, pentru toate cucoanele cu titluri nobiliare care voiau și ele o pălărie de la Chanel. Curând, pasiunea s-a transforma­t într-o mică afacere. În 1909, deschide un magazin de pălării la parterul

„Dacă te-a uimit frumusețea unei femei, dar nu-ți amintești ce purta, atunci era perfect îmbrăcată.“

 ??  ?? Coco Chanel a dominat scena modei şi a pus pe picioare patru afaceri: o casă de modă, o afacere cu textile, un laborator de parfumuri şi un atelier pentru bijuterii, toate acestea având peste 3.500 de angajaţi.
Coco Chanel a dominat scena modei şi a pus pe picioare patru afaceri: o casă de modă, o afacere cu textile, un laborator de parfumuri şi un atelier pentru bijuterii, toate acestea având peste 3.500 de angajaţi.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania