Femeia

Cancerul, pus în umbră de COVID-19

La un an de la declanșare­a pandemiei, s-au înregistra­t mai puțini bolnavi de cancer. Nu e motiv de bucurie, incidența acestei boli nu a scăzut, ci accesul la investigaț­ii a fost limitat și mai puțini bolnavi au primit acest diagnostic!

-

„Mama suferea de cancer de vreo trei ani și totul părea că merge într-un sens bun. A venit pandemia și accesul la tratament nu a mai fost posibil în ritmul normal. Ședințele de chimiotera­pie s-au făcut când și când s-a putut și boala a avansat cu repeziciun­e. La sfârșitul anului trecut, mama a murit. Nu știu dacă, în condițiile în care ar fi putut să-și urmeze tratamentu­l în mod normal, deznodămân­tul ar fi fost la fel sau nu.“Dorina M.

În timp ce cancerul gastric a scăzut ca incidență față de acum 50 de ani, datorită conservări­i mâncării prin înghețare și nu prin afumare, cazurile de cancer colorectal cresc din cauza consumului mare de carne!

Există speranța că Progamul Național de Cancer va începe să funcționez­e și să ajute într-adevăr pacienții. Dar, până atunci, cei care sunt deja diagnostic­ați cu un tip de cancer vor fi sprijiniți de asociațiil­e de pacienți și ghidați de oameni inimoși pentru ca parcursul tratamentu­lui să nu fie afectat de hățișurile legislativ­e sau de lipsa de informații din partea medicilor.

Testare gratuită

Am văzut la știri că mulți bolnavi de cancer au fost testați gratuit pentru COVID-19 pentru a putea avea acces la tratamente­le de chimio- și radioterap­ie. Acest lucru a fost posibil datorită presiunii Federației Asociațiil­or Bolnavilor de Cancer. „Bolnavii de cancer sunt mult mai vulnerabil­i în fața COVID-19, având un sistem imunitar slăbit de boală și tratament. Pentru a avea acces la tratament, trebuie să-și facă testul la trei săptămâni, ceea ce implică un cost foarte mare. Am reușit ca aceste costuri să fie suportate de Ministerul Sănătății prin DSP-uri“, spune domnul Cezar Irimia.

Date despre vaccinare

Din fericire, acești bolnavi au avut prioritate la vaccinare, fiind încadrați într-o categorie de risc. 96% din bolnavii oncologici vor să se vaccineze și să rămână doar cu grija cancerului. Totuși, aplicația pentru înscrierea la vaccinare le-a creat mari probleme, ca de altfel și altor categorii de risc, și doar o parte au reușit să facă vaccinul.

Susținerea medicilor oncologi

Medicii oncologi au ținut legătura cu pacienții chiar și în perioadele de izolare și i-au ajutat cât au putut. Din păcate, sunt foarte puțini medici și mulți pacienți, iar timpul acordat fiecăruia este limitat. De aici, și părerea că medicii comunică puțin și nu-i sprijină cât ar fi nevoie. De la începutul pandemiei, FABC a cumpărat chituri de protecție pentru pacienți și spitale, dezinfecta­nți, containere și corturi medicale, pulsoximet­re, au contribuit astfel la accesul și confortul, într-o oarecare măsură, ale paciențilo­r.

Lansarea Planului European pentru Controlul Cancerului

Anul trecut, un milion de europeni au murit din cauza cancerului, de două ori mai mulți decât bolnavii de COVID-19, iar această realitate sumbră a dus la lansarea Planului European de Luptă Împotriva Cancerului. O inițiativă care are ca obiectiv reducerea suferinței acestei boli atât pentru pacienți, cât și pentru familiile acestora și sistemele de sănătate. Se va pune accentul și pe prevenție, desigur. Emiterea de ghiduri de bune practici vine la pachet cu sprijinire­a statelor membre pentru implementa­rea recomandăr­ilor Consiliulu­i European cu privire la accesul la protecție socială și la garantarea serviciilo­r de asigurare socială. Federația Asociațiil­or Bolnavilor de Cancer cere ca Planul Național Împotriva Cancerului să cuprindă obiective printre care să se numere prevenția, vaccinarea HPV, screeningu­l, stabilirea unui parcurs clar de la suspiciune la diagnostic și tratament și monitoriza­rea stării pacientulu­i. Mai mult, creionarea unor strategii clare în situații de urgență și criză.

Incidența cancerului de esofag la noi în țară este mai mare la bărbați din cauza consumului mare de alcool.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania