Femeia

Tăcerea e de aur?

E lucru bine știut că există oameni tăcuți și oameni vorbăreți de la natură. Înțelepții spun că uneori tăcerea e de aur.

-

Te enervează deseori tăcerea celuilalt, iar alteori te simți epuizat de cei care monopolize­ază discuția. Și totuși un echilibru între tăcere (ca ascultare) și vorbire este necesar în comunicare­a cea de toate zilele. Ea face parte din secretul succesului în relațiile pe care le avem cu cei din jur. Ne-am propus să urmărim când și de ce e bine să taci, dar și când tăcerea se poate transforma într-un inamic în relațiile pe care le avem, atunci când te încăpățâne­zi să păstrezi tăcerea în situații care cer curajul de a spune, de a vorbi. Pentru a te afirma, pentru a opri agresiunil­e celor din jur, pentru a schimba lucruri. În ce momente este bine să îți exprimi sentimente­le și opiniile și când este bine să ai momente de tăcere, astfel încât viața ta să stea în echilibru, vom vedea în cele ce urmează.

Când este bună tăcerea

„Tăcerea este de aur“ascunde un adevăr verificat de mulți dintre noi: uneori este mai bine să-ți ții gura. Tăcerea poate crea o mulțime de impresii și ne ajută în situații dificile: când nu știi ce să spui, când ești indecis și îți iei un timp de gândire. Când ești furios și, dacă ai spune ce gândești în momentul respectiv, s-ar putea să apară consecințe nedorite − cel drag

„Avem două urechi și doar o gură, ca să putem asculta de două ori mai mult decât putem vorbim.“

Epictet

te respinge, la serviciu ești evitat sau ești sancționat.

Când înseamnă că ești un bun ascultător

Când asculți, înțelegi de fapt ce se întâmplă. Nu este nevoie să spui ceva. Nu este nevoie să te îngrijorez­i că nu știi să faci conversați­e. Ci doar să fii receptiv la celălalt. Să fii tăcut în preajma oamenilor cu care nu vibrezi emoțional te face să te simți liber și poate să fie mai bine decât să participi la o conversați­e fără folos.

Când te face mai înțelept

Uneori, a reacționa verbal imediat într-un mod agresiv sau pripit dăunează relațiilor. Tăcerea dinaintea răspunsulu­i poate fi răgazul de aur pentru o replică înțeleaptă, pentru o disipare a emoțiilor negative. Uneori, ne este teamă de tăcere. Vrem s-o umplem cu ceva, dăm drumul la televizor, la muzică sau umplem liniștea cu zgomote. Dacă nu ne simțim confortabi­l cu propria liniște, asta este pentru că nu ne simțim în siguranță cu propriile emoții. De îndată ce ne obișnuim cu tăcerea, ea ne invită la reflecție.

Când implică reflecție

Este recomandat să ai perioade de liniște, de meditație, pe care să le petreci cu tine însuți. Fiecare are nevoie să fie departe de zgomot și iureș, să se adăposteas­că în liniștea de acasă, din natură, pentru a-și reface resursele energetice și tonusul. În acest fel, tăcerea poate fi terapeutic­ă când îți regăsești calmul și pacea interioară petrecând timp cu tine.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania