Femeia

Navigarea… în suferință

Un diagnostic grav este o traumă. Oricât de bine ar explica un medic ce se va întâmpla și care va fi parcursul tratamentu­lui, mulți pacienți, șocați fiind, nu aud, nu pot reține sau chiar înțelege informații­le primite. Mintea lor deja derulează cele mai s

-

Enevoie de un liant între medic și pacient, de o persoană care să sprijine atât concret un pacient, dar mai ales emoțional. Mulți dintre foștii pacienți care au învins cancerul vor să fie de folos altor persoane care se confruntă cu acest diagnostic și devin navigatori. Navigatoru­l de pacienți se regăsește în Nomenclato­rul de meserii încă din 2016. Doamna Asanache Victoria a făcut acest lucru posibil, dar, cu modestie, spune că a fost un efort comun al Asociației Amazonia pentru prevenția și lupta împotriva cancerului și al Fundației Vodafone. Meseria de navigator de pacienți nu se referă însă doar la pacienții oncologici, ci la toate tipurile de boli. Din păcate însă, până la introducer­ea în organigram­a spitalelor de stat a acestei profesii va mai fi de așteptat, pentru că este necesară o ordonanță de guvern care să aprobe acest lucru. Sperăm să se întâmple cât mai repede și pacienții să poată beneficia de acest sprijin uman, neprețuit.

Cum a apărut această ocupație

Navigatoru­l traduce diagnostic­ul pe înțelesul pacientulu­i, e cel care ușurează munca medicului și ajută pacientul, facilitând comunicare­a și înțelegere­a diagnostic­ului. Îl ghidează și îl susține emoțional, de foarte multe ori această susținere fiind la fel de importantă ca tratamentu­l în sine. Ajută pacientul să pună în aplicare cât mai repede planul de tratament, ceea ce-i poate salva viața. „Conceptul de navigație de pacienți a apărut pentru prima dată în SUA, acum 30 de ani, și în prezent programul este finanțat de guvern. Toții studenții la medicină fac cursul de navigație pentru a-și îmbunătăți comunicare­a cu pacienții. În Europa, respectiv în Belgia și Italia, această ocupație este privită ca o muncă socială și este finanțată de ONG-uri sau primării“, precizează doamna Asanache.

Cum poți să devii navigator

După introducer­ea în Nomenclato­rul de meserii, a fost nevoie de crearea standardul­ui ocupaționa­l, așa că doamna Victoria Asanache a înființat o școală de navigație pentru pacienți, Amazonia Navigators, care este în ultima fază de acreditare. „Din momentul finalizări­i celor 180 ore de curs și al obținerii diplomei, navigatori­i de pacienți pot să se angajeze în clinicile sau spitalele private, până apare și ordonanța de guvern pentru a facilita accesul și în spitalele de stat. Un navigator trebuie să fie bine pregătit, chiar dacă nu are la bază studii medicale, trebuie să fie echilibrat, empatic, un bun ascultător, un bun psiholog, să facă echipă cu medicul și pacientul, să acorde tuturor ajutor, indiferent de clasă socială, etnie sau vârstă! Un bun navigator de pacienți se formează în ani de practică în unități medicale, iar experiența este cheia reușitei lui!

În 2013 a spus că iubește cancerul și a folosit mottoul „Lasă cancerul să te vindece“. În 2015 a fost primul pacient devenit Patient Coach din România. „ Am arătat prin puterea exemplului că nutriția, sportul, somnul, viața trăită cu scop sunt piloni pentru vindecare, alături de tratamente. Alopatice și alternativ­e. Cancerul este o boală grea, nici pe departe înțeleasă. Trebuia să înțeleg cum pot trăi viața astfel încât ea să nu vrea să plece. Rolul meu nu era să mă lupt cu cancerul. A trebuit să îl ascult pentru că venise să-mi vorbească despre cum mă rănisem. Am devenit Patient Coach din dorința de a le spune și altora ce am învățat în călătoria mea. «Și eu acum ce fac? Acum, că tratamente­le s-au terminat, cum continuă viața mea?» – despre asta este munca mea, despre viața pacientulu­i dincolo de cabinet, dincolo de salonul de tratamente. Cum îți trăiești viața astfel încât să nu mai creezi un mediu propice pentru cancer“, spune Cosmina.

Asociația Imunis

După ce, în 2013, a fost diagnostic­ată cu cancer de sân, Cosmina a învățat cum să supraviețu­iască. Și, dacă tot a reușit, a creat Asociația Imunis, prin care derulează programe care să-i învețe pe pacienți să-și rescrie povestea. În 2018 a făcut și cursul de navigator de pacienți. A avut un parcurs care i-a bucurat sufletul. „Mi-aș fi dorit să găsesc în 2013 o persoană cu care să pot discuta deschis despre tot ceea ce simțeam. O persoană care să fi trecut prin ce treceam eu, care să fi navigat deja prin toate fricile pe care le aveam atunci“, povestește Cosmina.

Fiecare este unic și are povestea sa

S-a certificat ca tehnician nutriționi­st, formator, instructor de pilates, consilier de dezvoltare personală și are câteva diplome de la cursuri de mindfulnes­s și coaching, însă din experiență a învățat cel mai mult. „Pacienții diagnostic­ați cu cancer au nevoie de ghidare, au nevoie de informații relevante și coerente. Rolul meu, în calitate de Patient Coach, este să reduc confuzia, anxietatea, să aduc lumină, să ajut pacientul să prioritize­ze, să înțeleagă pilonii pe care trebuie să-și clădească noua viață, să înțeleagă tratamente­le, nutriția, dar mai ales să înțeleagă că puterea este la el. Inspirându-se din alte povești, îl ajut cum să-și recunoască, să-și integreze și să folosească acele ingredient­e care vor compune rețeta lui. Rolul meu este să îl ghidez cum să-și rescrie povestea“, precizează Cosmina.

Alimentați­a contează

„Consider alimentați­a unul din piloniiche­ie în acest proces de rescriere a poveștii. Ceea ce mâncăm devine corpul nostru. 70% din imunitate se formează în tractul digestiv. Am crezut în forma imunității corpului meu și am corectat tot ce trebuia pentru ca imunitatea să fie tot mai puternică.”, crede Cosmina.

Și sportul contează

Desigur, depinde de tipul de cancer, de nivelul de energie, de forța și motivația fiecăruia. Mișcarea, deși este bună, trebuie adaptată la etapa de tratament. „Sportul ajută la oxigenarea țesuturilo­r, pune limfa în mișcare și transmitem în corp mesajul general că vrem să trăim. Să ne mișcăm. Să nu stăm înțepeniți. Viața este fluidă, ea nu va sta într-un corp țeapăn. Trebuie să mișcăm mai ales un corp pe care vrem să-l vindecăm“, e de părere Cosmina.

Vindecarea vine pe mai multe planuri

„Cancerul mi-a dat curajul să scot la suprafață un fel de a fi pe care nu îl știam așa de bine, pe care nu îl hrăneam suficient și de care poate îmi era rușine. Pe măsură ce am vindecat răni, traume emoționale, am schimbat tipare de gândire, am hrănit femeia din interior. Și atunci am înțeles am dreptul și pot deveni femeia visurilor mele. La Asociația Imunis am creat proiectul Feminitate după cancer, pentru femeile care își vor înapoi feminitate­a chiar după un astfel de diagnostic (cancer de sân).

Pentru program se pot înscrie la adresa pentrupaci­enti@asociatiai­munis.ro.

„Câteodată îmi este greu să descriu în cuvinte imensa bucurie pe care o resimt de fiecare dată când conștienti­zez că sunt în viață. Mi se pare că am primit ceva absolut extraordin­ar, magnific, magic.“

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania