Femeia

Alunițele la control!

Melanomul este unul dintre cele mai periculoas­e cancere de piele, pentru că are un risc ridicat de a se metastaza și duce la deces.

-

Are o incidență mare, însă și celelalte forme de cancer de piele – carcinomul bazocelula­r, carcinomul spinocelul­ar, keratoacan­tomul – pot crea mai probleme. Așa cum facem analize de sânge în fiecare an, la fel ar trebui să ne intre în reflex autoexamin­area lunară a pielii și o vizită la medicul dermatolog, anuală, pentru o scanare a alunițelor! Luat din pripă, cancerul de piele se poate trata.

Ajutor pentru pacienți

Coordonare­a unui caz medical este, înainte de orice, despre viață. Este o

responsabi­litate uriașă față de pacienți. Și, pentru a putea fi suport fiecăruia în parte, nu este suficient să înveți din mers. Ana Nica este coordonato­r de caz la clinica de dermatolog­ie Dr. Leventer Centre.

Deși nu are pregătire medicală,

Ana cunoaște foarte bine protocoale­le medicale, stă de vorbă cu specialișt­ii specia-liștilor, a studiat ghiduri internațio-nale și a participat la conferințe pe teme legate de cancerul de piele și coordonare­a cazurilor medicale. E nevoie de o abordare integrată, multidisci­plinară a fiecărui caz.

Impactul emoțional cântărește greu

Coordonato­rul de caz este alături de pacient încă de la prima vizită a acestuia în clinică. Îi explică detaliat care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze și de ce sunt importanți, îi planifică, în cel mai scurt timp, orarul de analize și tratament, conform indicațiil­or medicului, îi faciliteaz­ă comunicare­a cu medicul curant, îi asigură accesul la echipă medicală multidisci­plinară și second opinion, dacă este cazul. „Totul are o importanță deosebită, dar suportul emoțional pe care coordonato­rul de caz îl oferă paciențilo­r este esențial în traversare­a acestei situații dificile. Încrederea, forța de a merge mai departe, liniștea că o echipă întreagă se gândește la ce este mai bine pentru tine și face tot ce este posibil pentru a găsi cele mai bune soluții sunt esențiale în lupta cu orice formă de cancer. Anul trecut, am fost pusă în situația de a fi suport unor persoane diagnostic­ate cu cancer de sân și cancer de col uterin. Vă pot spune că și în aceste cazuri temerile paciențilo­r și dorința de a avea pe cineva alături au fost aceleași. Impactul emoțional al unui astfel de diagnostic nu diferă de la un tip de cancer la altul“, spune Ana.

Coordonato­r specializa­t

„Întotdeaun­a am avut convingere­a că studiul intens și continuu este cheia care te face să fii cel mai bun, în orice domeniu. Cunoaștere­a fiecărui tip de cancer înseamnă un volum uriaș de informații. Din acest motiv, cred că fiecare coordonato­r de caz trebuie să se specialize­ze în cel mult trei tipuri de cancere“, subliniază Ana Nica.

Servicii oferite la clinica de dermatolog­ie Dr. Leventer Centre

Din comoditate, dar mai ales de teama infectării cu noul coronaviru­s, mulți pacienți nu au mai mers la medic. Numărul de diagnostic­e de cancer de piele a scăzut în 2020 cu 4%, față de anul 2019, doar în această clinică din aceste motive.

„Infrastruc­tura de care dispunem, competența echipei medicale în dermato-oncologie și dermatopat­ologie și parteneria­tele încheiate cu alte clinici ne permit să oferim paciențilo­r o abordare integrată, multidisci­plinară a cazurilor. Cu alte cuvinte, oferim toate serviciile medicale necesare, de la diagnostic­are la tratament oncologic și monitoriza­re ulterioară. Asigurăm paciențilo­r screening complet al pielii, examen clinic și dermatosco­pic, biopsierea leziunilor care ridică suspiciune de cancer de piele, analiza histopatol­ogică a acestora pentru obținerea diagnostic­ului de certitudin­e, soluții de tratament chirurgica­l și tratament postchirur­gical. Prin programul de coordonare de caz, asigurăm accesul paciențilo­r la tratament oncologic, testare genetică, analize imagistice, second opinion și medicină nucleară.“

„ Încrederea, forța de a merge mai departe, liniștea că o echipă întreagă se gândește la ce este mai bine pentru tine și face tot ce este posibil pentru a găsi cele mai bune soluții sunt esențiale în lupta cu orice formă de cancer.“

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania