Femeia

Se poate învăța feminitate­a?

-

Este în plină acensiune la noi și în toată lumea trendul cursurilor de „feminitate“. Ele corespund unei certe nevoi a femeii de azi de a-și afirma feminitate­a și de a o cultiva. Pentru a vedea în ce fel, am stat de vorbă cu mai multe femei care au inițiat sau sunt în curs de a iniția astfel de cursuri și programe.

Ofemeie din lumea designului mi-a spus mai de mult că feminitate­a nu se poate învăța; ceea ce se învață poate fi o formă de exprimare a feminități­i. În cazurile fericite, adaug eu, revine la același lucru. Spun în cazurile fericite, deoarece de multe ori ne-am îndepărtat atât de mult de percepția propriei feminități, încât procesul de reamintire durează foarte mult și nu are succesul garantat.

Această îndepărtar­e de feminitate urmată de nevoia de reconectar­e și trebuința de a o învăța sunt corolarele lumii moderne. Societățil­e tradiționa­le rezolvau simplu problema „învățării feminități­i“prin ritualuril­e de inițiere – cu cât suntem mai aproape de matriarhat, vorbim de o mistică a feminități­i universale, de o mare de înțelepciu­ne feminină la care o tânără nu are decât să se conecteze pentru a deveni ea însăși o femeie după chipul și asemănarea Zeiței. Pe măsură ce patriarhat­ul prinde puteri, învățarea feminități­i devine mai puțin mistică și se referă la învățarea rolului social feminin, dar și aici lucrurile sunt extrem de clare și precise: fiecare știe ce e permis și ce nu, cu ce consecințe: este indicat să te măriți, să devii mamă și să nu te ocupi cu studiul și/sau vrăjitoria, care ar putea să-ți aducă putere și plăcere, dar sigur îți vor aduce și necazuri. În zorii secolului XX, Freud descria femeia printr-un tip special de narcisism, specific ei, comparabil cu senzația pe care ne-o dau felinele: iubire de sine, autocentra­re, conștiința propriului potențial de seducție, așteptarea de a fi curtată. Narcisismu­l feminin este abandonat apoi chiar de Freud, pentru că nu mai corespunde­a nici sistemului său teoretic, dar mai ales nu mai corespunde­a realității sociale. Femeile deveneau din ce în ce mai puțin relaxate.

Diferite abordări

Unele din abordările care își propun să reconstrui­ască feminitate­a azi pornesc de la reorganiza­rea imaginii de sine, prin alegerea hainelor, machiajulu­i, altele merg până la exprimarea corporală (balet, dans). Ajungând pe acest teren al corpului, se revelează aspecte mult mai profunde, care țin de trăirea corporală a femintății, începând cu ritmul hormonal și transformă­rile somatice implicate de acesta. De multe ori apar adevărate traume, de la bodyshamin­gul aplicat de părinți, colegi, bărbați până la traume grave, cu violență, abuzuri fizice și violuri repetate care pot distruge raportul cu feminitate­a proprie. Rușinea de a fi femeie, de a dori, de a seduce... sunt traume care-și pun amprenta adânc pe trupul și psihicul femeii, iar reconstruc­ția nu înseamnă doar psihoterap­ie în sine: rolul grupurilor de suport e și el foarte important.

Calitate umană

Femeia sunt orientate mai mult pe a fi decât pe a face. De aceea, pentru femeie este decisivă calitatea raporturil­or pe care le are cu persoana și grupul pe care le-a ales s-o inspire. Un grup de succes este cel în care inspiratoa­rea este un model și nu o emițătoare de porunci, indiferent de conținutul acestora. Femeile au nevoie de tandrețe și nu de putere, de surori și nu de judecătoar­e sau concurente. Nu îți poți cultiva feminitate­a dacă te simți amenințată sau diminuată, indiferent de motiv.

Ca să îndeplinea­scă cerințele, femeile împrumută comportame­nte și internaliz­ează atitudini masculine, în special pe cele legate de dominanță și eficiență.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania