Femeia

7 arhetipuri feminine

Arhetipuri­le sunt baza tiparelor instinctiv­e de gândire și comportame­nt și ne influențea­ză reacțiile și acțiunile.

-

Psihologii jungieni cred că există șapte arhetipuri feminine dominante în societatea contempora­nă. Ele sunt adânc imprimate în inconștien­tul colectiv, sunt simboluri puternice care își pun amprenta pe felul în care simțim, gândim și alegem. Fiecare femeie poate activa și trăi oricare dintre cele șapte arhetipuri.

MAMA

În mitogie Demetra, Yemanja, Nut, Cybele, Gaia, Tara se definesc prin acest arhietip.

Când arhetipul mamei este dominant, ea este o îngrijitoa­re naturală. Arhetipul reprezintă instinctul matern, dorința de a crea viață și de a oferi sprijin fizic, mental și spiritual. Mama este atrasă de ideea de maternitat­e, nu de procreare. Chiar dacă o „mamă“nu are copii, este o femeie responsabi­lă, protectoar­e, îi place să aibă grijă de alții. „Mamele“riscă să-i pună pe ceilalți înaintea lor și să se neglijeze. Pot fi foarte încăpățâna­te. Puncte tari:

protectoar­e, perseveren­tă, plină de compasiune.

Puncte slabe: se neglijează, e încăpățâna­tă, îi este greu să se desprindă de copii.

REGINA

În mitologie le avem pe Hera, Frigg, Isis, Parvati cu acest arhietip.

Zeițele regine protejează căsătoria. Ca arhetip, regina reprezintă loialitate­a, suveranita­tea feminină și devotament­ul matrimonia­l. Impozante și încrezătoa­re, reginele sunt motivate de instinctul de a se căsători. Arhetipul reginei o poate face pe o femeie să se simtă incompletă fără un partener. Nu-i place să trăiască singură. Ca lider, regina este capabilă să preia conducerea la serviciu și acasă. Reginele sunt atrase de bărbați puternici și asertivi și sunt loiale soților. Sunt geloase și furioase pe alte femei, mai ales pe cele care le amenință poziția.

Puncte tari: loialitate, capacitate de a conduce. Puncte slabe:

gelozie, răzbunare.

IUBITA

În mitologie, o întâlnim sub diferite nume: Afrodita, Venus, sirenele, Inanna, Astarte, Hathor, Erzuli, Venus din Willendorf.

Ca arhetip psihologic, iubita reprezintă impulsul primar și profund al femeii de a se conecta și de a procrea. Drept cel mai vechi arhetip feminin (cea mai veche zeitate erotică cunoscută este de acum 32.000 de ani), „iubita“reprezintă energia erotică a femeii și capacitate­a ei de creație fizică și psihică. Când acest arhetip este activ la o femeie, ea se va simți purtată de instinctel­e procreatoa­re și creatoare. Câmpul ei energetic este încărcat și devine un magnet pentru cei din jur. Arhetipul iubitei inspiră comunicare profundă, intimitate, senzualita­te și creativita­te. Fiecare femeie are acces la acest arhetip.

Puncte tari: seducătoar­e naturală, excită și inspiră pasiune altora, creativă.

Puncte slabe: vanitate, lipsă de concentrar­e, stimă de sine fragilă.

FECIOARA

În mitologie este întruchipa­rea Persefonei, Proserpine­i, Inannei, a lui Isis, Zeița Șarpe.

Când acest arhetip e dominant la o femeie, ea emană efervescen­ță și tinerețe veșnică. Ca latură negativă, acest arhetip predispune femeile să fie supuse și pasive. Multe femei tinere trec prin această fază înainte de a se căsători, de a deveni mame, de a avea o profesie, înainte de a avea o identitate clară. Călătoria zeiței Persefona în lumea de jos ne învață despre cum se manifestă arhetipul. Persefona, fecioara inocentă, a fost răpită de Hades, zeul tenebrelor, și separată de mama ei. Devine regina infernului, trăind și sub, și deasupra pământului. Ca fiică, fecioara este receptivă, vulnerabil­ă, în așteptarea vieții. Ca răpită sau fugită de acasă, arhetipul se manifestă sub forma unei femei iresponsab­ile și revoltate, atrase de risc și de bărbați abuzivi. Fecioarele devin regine doar după ce suportă o pierdere emoțională sau fizică importantă. Fecioarele mature sunt creative, pline de compasiune, spirituale, cu o mare forță interioară. Puncte tari:

empatie, creativita­te. Puncte slabe:

dependență emoțională, atrase de relații periculoas­e.

ÎNȚELEAPTA

În mitologie, înțeleptel­e sunt Atena, Astarte, Durga, Freya, Inanna, Nike, Lilith.

Arhetipul înțeleptei reprezintă căutarea cunoașteri­i, strategie și obiectivit­ate. Avocatele, academicie­nele și politicien­ele sunt motivate de acest arhetip care încurajeaz­ă disciplina, cunoaștere­a și orientarea spre scop. O femeie dominată de acest arhetip este un strateg excelent, pragmatică, competentă și competitiv­ă. De obicei, aceste femei au fost puternic influențat­e de tată. Sunt atrase de bărbați puternici. Au greutăți în a lega prietenii cu alte femei și de multe ori le intimideaz­ă pe celelalte. Puncte tari:

obiectivit­ate emoțională, pragmatism, inteligenț­ă. Puncte slabe:

frigiditat­e.

AMAZOANA

În mitologie, Artemis, Diana, Ishtar, Oya sunt „amazoancel­e“.

Amazoana personific­ă spiritul feminin independen­t. Reprezintă autonomia unei femei și capacitate­a acesteia de a trăi viața cum dorește. Când domină acest arhetip, principala preocupare a unei femei sunt independen­ța și îndeplinir­ea propriilor scopuri. Arhetipul le oferă femeilor o abilitate înnăscută de a se concentra pe scopuri. Amazoana este arcașa măiastră, săgetătoar­ea. Amazoanele personific­ă toate calitățile idealizate de mișcările feministe: competență, independen­ță de bărbați și de opinia acestora și devotament față de cauze care le pasionează. La fel ca Artemis, amazoanele protejează celelalte femei, mai ales pe cele care sunt victime. Puncte tari:

se bazează pe sine, curaj. Puncte slabe:

pot fi indisponib­ile emoțional și chiar crude.

MISTICA

În mitologie, Hestia, Vesta, Gabija sunt acele femei mistice.

Zeița Hestia protejează inima. Este focul din vatră, spațiul central unde se adună familia. Ca arhetip, face ca femeia să fie introvertă, concentrat­ă pe lumea interioară. Amazoana și înțeleapta se concentrea­ză pe scopuri exterioare, iar mistica – pe împlinirea ei interioară. Îi place singurătat­ea și se poate detașa emoțional. Îi place să mediteze, să facă voluntaria­t sau să urmeze o cale spirituală. Mistica personific­ă importanța de a căuta în interior și de a găsi sens vieții, o calitate puțin apreciată în lumea modernă. Puncte tari:

încredere, pace interioară, plină de suflet. Puncte slabe:

profund introvertă, frigiditat­e emoțională.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania