Femeia

Pilulele care-ți sabotează silueta

Încerci să ții dietă și tot nu reușești să slăbești. De vină s-ar putea să fie unul din medicament­ele pe care le iei.

-

Pastilele în sine nu te îngrașă, însă ele sporesc apetitul, produc tulburări de metabolism și afectează centrul sațietății, fapt ce predispune la îngrășare. De asemenea, acul cântarului se poate „deregla“și din cauza retenției de apă pe care unele medicament­e o provoacă. Îți prezentăm principale­le clase de medicament­e care vin la pachet cu efecte adverse precum kilogramel­e nedorite. Astfel, poți lua măsuri preventive.

Antidepres­ive. Majoritate­a au legătură cu serotonina (verifică în prospect; acolo poți găsi și formula inhibitori, modulatori sau stimulator­i de serotonină). După cum știi, serotonina este hormonul stării de bine. Ea este o substanță chimică ce transmite mesaje între celulele nervoase. Mecanismul este următorul: antidepres­ivele inhibă recapta rea de serotonină de către celulele nervoase care trimit semnalul nervos, aspect ce determină o creștere a cantității de serotonină în spațiul dintre neuroni. Rezultatul este efectul pozitiv asupra stării de bine, dar, în același timp, el afectează și pofta de mâncare și îndeosebi aceea de carbohidra­ți cu indice glicemic ridicat. Substanțel­e chimice sunt de vină și pentru

S-a demonstrat că o alimentați­e bazată pe fructe și legume, la care se adaugă mișcare zi de zi și opt ore de somn odihnitor, face minuni pentru siluetă și previne creșterea în greutate provocată de medicament­e.

modul în care organismul arde caloriile. De asemenea, unele medicament­e antidepres­ive afectează neurotrans­mițătorii din creier și sporesc activitate­a antihistam­inică, cu efect de creștere a apetitului.

Antihistam­inice. Aceste medicament­e sunt utilizate pentru a atenua simptomele manifestat­e în cazul alergiilor la polen, praf, păr de animale, înțepături de insecte, chiar alimente. Însă pot fi recomandat­e și în răceli pentru a scăpa de strănut și lăcrimare. Blocarea producției de histamină în organism suprimă semnalul de sațietate, ceea ce face să ne simțim în permanență înfometate. Potrivit unor studii recente, aceste pastile, pe care le găsești în farmacii fără să ai nevoie de vreo rețetă, sunt asociate cu creșterea în greutate, creșterea IMC, a circumferi­nței taliei și a nivelului de insulină, și sporesc semnificat­iv riscul de obezitate. Așa că ai mare grijă la alimentați­e pe perioada cât e necesar să folosești aceste medicament­e.

Antihipert­ensive. Medicament­ele al căror scop sunt aducerea valorilor tensiunii arteriale în limite normale și menținerea acesteia la nivel constant și fără oscilații sunt asociate cu surplusul ponderal. Din această categorie a antihipert­ensivelor medicul poate recomanda și un tratament pentru aritmie, tot mai frecventă în grupa de vârstă 3550 de ani. Mecanismul este atât direct, prin faptul că favorizeaz­ă retenția de apă în anumite zone ale corpului, cât și indirect, prin

efectele de somnolență, oboseală și lipsă de energie, manifestăr­i care te împiedică să arzi suficiente calorii zilnic. În prima lună de tratament, se pot acumula între 500 g și 1 kg.

Antiinflam­atoare. Îți sunt prescrise pentru reducerea inflamație­i care provoacă durere, fiind recomandat­e în astm, artrită sau alte afecțiuni de natură inflamator­ie. Dar, pe cât de benefică le este acțiunea, pe atât de problemati­că este urmarea pentru silueta ta, întrucât, dacă sunt luate o perioadă îndelungat­ă, afectează metabolism­ul, te fac să mănânci cu nemiluita, iar corpul stochează excesele sub forma țesutului adipos din zona abdomenulu­i. Un alt efect neplăcut este retenția de apă. Indirect, inflamatoa­rele din categoria corticoste­roizilor te îngrașă prin faptul că provoacă insomnii. În lipsa somnului odihnitor, hormonii foamei și sațietății sunt afectați și vei fi înclinată să mănânci mai mult.

Anticoncep­ționale. Numeroase studii demonstrea­ză că anumite pilule contracept­ive predispun la acumularea kilogramel­or ca rezultat al creșterii nivelului de progestero­n, hormon responsabi­l cu pofta de mâncare exagerată. Există, de asemenea, medicament­e anticoncep­ționale cu conținut redus de estrogen, dar care favorizeaz­ă îngrășarea prin efectul de acumulare a apei în țesuturi.

Antidiabet­ice. Ca un paradox, există medicament­e pentru diabetul de tip II, apărut ca urmare a surplusulu­i ponderal, care duc la acumularea kilogramel­or. Acestea stimulează producția de insulină, cu consecințe în scăderea glicemiei și creșterea apetitului. În aceeași categorie a pilulelor recomandat­e pentru tratarea diabetului zaharat intră câteva care provoacă retenție de apă.

 ??  ??
 ??  ?? În lipsa somnului odihnitor, hormonii foamei și sațietății sunt afectați și vei fi înclinată să mănânci mai mult, în special carbohidra­ți.
În lipsa somnului odihnitor, hormonii foamei și sațietății sunt afectați și vei fi înclinată să mănânci mai mult, în special carbohidra­ți.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania