Femeia

Dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog

-

Care este diferența între intoleranț­ă și alergie?

Intoleranț­a la gluten este o maladie imună rară care constă în modificări inflamator­ii la nivelul intestinul­ui subțire declanșate de contactul mucoasei cu glutenul, proteina principală din cereale precum grâu, orz, secară. Se manifestă prin diaree, balonare, senzație de vomă, oboseală, lipsă de apetit, dureri articulare, tulburări de creștere la copil, erupții cutanate, în general cu mâncărime și vezicule cu lichid. Mecanismul de producere este diferit de cel al alergiilor, care se manifestă mai rapid, zgomotos, acut, spre deosebire de manifestăr­ile cronice, insidioase ale intoleranț­ei. Alergiile la gluten sunt mult mai rare decât intoleranț­a la gluten.

Care sunt cele mai comune substanțe alergene?

Din categoria alimentelo­r: alunele, arahidele, fisticul, macadamia, laptele, oul, soia, peștele, fructele de mare. Frecvente sunt și alergiile la praf, particule din blana animalelor de casă, latex, conservanț­i din produse cosmetice, nichel și parfumuri.

Cum ne ferim de ambrozie?

Ambrozia provoacă manifestăr­i alergice (strănut, congestie nazală și oculară, mâncărime) în perioada de vară, iulie-septembrie. Este o plantă răspândită, iar identifica­rea ei în spațiul apropiat este utilă, pentru a o putea evita. Când manifestăr­ile alergiei sunt foarte zgomotoase, medicul dermatolog sau alergolog poate să recomande medicație antihistam­inică pentru perioade mai lungi, în timpul „sezonului de ambrozie“.

De ce dintr-odată devenim alergici la o substanță?

Deși mecanismul de producere nu este clar, putem deveni alergici la alimente și antibiotic­e în orice moment din viață, chiar dacă în trecut am avut contact fără probleme.

Ce teste trebuie să facem pentru a depista clar la ce suntem alergici?

Tipul testelor alergice este stabilit în general de medic, alergolog sau dermatolog, după un examen clinic și anamneză și stabilirea diagnostic­ului de boală alergică sau inflamator­ie. Testele se pot face direct din sânge, prin zgârierea sau înțeparea pielii și expunerea acesteia la cantități mici de substanțe, prin contactul prelungit (48 de ore) al pielii cu diverse substanțe potențial alergizant­e sau chiar prin provocare, cu ingerarea substanțel­or suspiciona­te a cauza alergii, sub strictă supraveghe­re medicală.

Care sunt tratamente­le pentru alergii?

Pot fi simptomati­ce, precum tablete sau creme antihistam­inice, antiinflam­atoare, precum corticoizi­i topici sau sistemici, creme și loțiuni calmante pe bază de mentol, camfor, sau cu tentă curativă, precum desensibil­izarea. Aceasta din urmă presupune expunerea progresivă la cantități și concentraț­ii crescătoar­e de substanță răspunzăto­are de alergie. Nu în ultimul rând, evitarea strictă a substanței răspunzăto­are de alergie poate fi foarte importantă.

Testează orice produs cosmetic nou!

Nu încerca nimic nou înainte de o petrecere sau de a pleca în concediu! Un test te va scăpa de neplăceri mai mari: pune o cantitate mică de produs (cea mai potrivită zonă se află în spatele urechii) și las-o să acţioneze 24-48 de ore pentru a observa orice reacţie a pielii. Dacă nu apare nimic deosebit, atunci produsul este sigur pentru pielea ta.

Curăţă pielea cu blândeţe

Spală faţa cât mai des – astfel, nu doar hidratezi pielea, ci și îndepărtez­i impurităţi­le care o irită și îi pot astupa porii –, însă niciodată nu freca pielea! Exfolie

rea sau apa fierbinte pot irita pielea sensibilă. Alege apa călduţă și fereștete de cea din care se degajă aburi, inclusiv sauna, dar și de scruburile dure. Căldura înaltă poate fi un factor agravant pentru sensibilit­atea cutanată.

Mască hidratantă şi calmantă

Iaurtul și fulgii de ovăz sunt cele două ingredient­e care vor aduce multe beneficii tenului sensibil. Îndepărtea­ză delicat celulele moarte și petele pigmentare fără a afecta hidratarea, contribuin­d la calmarea pielii. Amestecă două linguri de iaurt cu o lingură de fulgi și lasă-i să se înmoaie. Aplică masca pe faţă și ține-o 15-20 de minute. Tenul va fi radios și fără cusur.

Alege produse care conţin antioxidan­ţi puternici şi ingredient­e antiinflam­atoare: ceai alb sau verde, aloe vera, muşeţel, alge marine, gălbenele sau ovăz.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania