Gradina Mea de Vis

PUTERE ȘI ENERGIE

Un sistem imunitar bun ne apără de infecții în anotimpul rece. Putem și noi să-l ajutăm să devină mai puternic

-

Apărarea naturală a corpului este o capodoperă și o minune: de obicei, ea reușește să ne protejeze de bolile care ne dau mereu târcoale. Dacă imunitatea slăbește, ne îmbolnăvim.

Când virusurile și bacteriile ajung pe mucoasele ochilor, nasului sau bronhiilor, apărarea nespecific­ă încearcă să împiedice pătrundere­a lor în corp. Dacă nu are succes, devin active diferite celule: celulele albe (leucocitel­e) circulă mereu în sânge. Printre ele se află celulele care „mănâncă“germenii bolilor. Limfocitel­e produc anticorpi, care recunosc structuril­e străine și le neutralize­ază.

Aproximati­v 80% din sistemul imunitar se află în intestin. Aici trăiesc miliarde de microorgan­isme, desemnate cu numele de microbiom. Ele nu ajută doar digestia, ci stimulează și producerea de celule imunitare, menținând germenii în șah. Flora intestinal­ă poate fi ajutată și stimulată dacă vă hrăniți cu multe substanțe balast. Alimentele acrișoare, cum sunt iaurtul și varza murată, mențin sănătatea și buna funcționar­e a florei, atât de importantă pentru starea noastră de bine.

Unele substanțe vitale activează apărarea. Dintre ele fac parte vitaminele A, B6, C și D, zincul și seleniul. Plantele medicinale, cum sunt rujile roșii, pot fi utile. Dar stimulente­le pentru imunitate nu trebuie consumate mai mult de două săptămâni, altfel sistemul propriu corpului se obișnuieșt­e cu acest sprijin și își diminuează randamentu­l.

Stresul slăbește apărarea. De aceea în sezonul răcelilor este indicat să dormiți bine și mult. Beți lichide, pentru ca mucoasele să fie umede și funcțional­e. Mișcarea în aer liber determină pielea expusă la soare să producă vitamina D. Cei care, indiferent de vreme, fac zilnic câte o plimbare de minimum 30 de minute, în pas alert, se vor căli: iată o măsură simplă și la îndemână pentru a vă feri de infecții. La fel de bune sunt dușurile alternativ­e (fierbinți-reci), băile scurte cu apă rece, care pot fi făcute acasă, în cadă, sau mersul la saună (vezi caseta din dreapta). De asemenea, nu uitați că spălatul regulat pe mâini ne ajută să îndepărtăm mereu bacteriile și să ne ferim cât mai bine de infecții.

5 Rujile roșii (Echinacea) conțin substanțe care stimulează imunitatea, substanțe antiinflam­atoare și substanțe antimicrob­iene. Sucul presat din plantă sau preparatel­e din extract de plantă se găsesc în farmacii. 6 Taninurile și colorantul negru-violet al socului mențin vitamina C chiar și dacă fructele sunt tratate termic. Sucul din fructe se bea fierbinte și ferește de infecții. Din fructele uscate se poate prepara ceai. 7 Rădăcina de taiga (Eleutheroc­occus) din Rusia și China conține substanțe care întăresc organismul și sporesc adaptabili­tatea lui la stres și infecții. Rădăcina uscată (fotografia mică) se folosește pentru ceai. Din ea se realizează și un extract care se găsește în farmacii.

8 Propolisul este folosit de albine pentru construcți­a fagurelui și pentru protejarea de dăunători. Oamenii profită de efectul pe care propolisul îl are asupra bacteriilo­r, virusurilo­r și ciupercilo­r. Rășina măcinată se consumă ca supliment alimentar. 9 Semințele de dovleac conțin mult zinc. El este parte componentă a multor enzime și participă la producția de celule imunitare. În plus, sprijină funcționar­ea mucoaselor

 ??  ?? 1 Cătina este foarte bogată în vitamina C (acid ascorbic).Ea dă gustul acru și caracteris­tic al fructelor.2 Lactobacte­riile transformă varza albă în varză murată. Acest proces conservă conținutul de vitamina C.În plus, acești „germeni buni” hrănesc flora intestinal­ă.3 Usturoiul crud este cel mai util pentru sănătate. Sulful stimulează celulele imunitare. În plus, are un efect antibiotic comparabil cu cel al peniciline­i.4 Sfecla roșie conține vitamina A, vitamina B6, vitamina C, acid folic, zinc și seleniu. Toate aceste substanțe activează apărarea naturală a corpului
1 Cătina este foarte bogată în vitamina C (acid ascorbic).Ea dă gustul acru și caracteris­tic al fructelor.2 Lactobacte­riile transformă varza albă în varză murată. Acest proces conservă conținutul de vitamina C.În plus, acești „germeni buni” hrănesc flora intestinal­ă.3 Usturoiul crud este cel mai util pentru sănătate. Sulful stimulează celulele imunitare. În plus, are un efect antibiotic comparabil cu cel al peniciline­i.4 Sfecla roșie conține vitamina A, vitamina B6, vitamina C, acid folic, zinc și seleniu. Toate aceste substanțe activează apărarea naturală a corpului
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? În timpul plimbărilo­r, pielea expusă la soare produce vitamina D, care întărește imunitatea
În timpul plimbărilo­r, pielea expusă la soare produce vitamina D, care întărește imunitatea
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 9
9
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania