Gradina Mea de Vis

PLANTE MEDICINALE: PINUL

Ce frumoase sunt pădurile de conifere! Vara sunt răcoroase, iar iarna desenează peisaje de vis pe culmi. Iar pinii se numără printre cei mai de seamă reprezenta­nți ai acestora…

-

Genul Pinus cuprinde peste 120 de specii de conifere din familia Pinaceae. Pinul fiind un copac foarte popular, de multe ori sunt încadrate în această familie conifere care nu sunt înrudite cu el. Pinii sunt originari din zonele nordice, mai reci, dar îi găsim azi peste peste tot în lume – desigur, prepondere­nt în emisfera nordică. Pinii sunt veșnic verzi și au ace în nuanțe ce merg de la verde până la albăstrui.

Speciile de pin sunt diferite între ele: pinii pot fi mici, înalți, groși sau subțiri… Pinus paulustris (în engleză, longleaf pine, adică „pinul cu frunze/ ace lungi“) are cele mai mari conuri, de până la 30 cm lungime, în vreme ce Pinus mugo, cele mai mici conuri, de doar 2 centimetri. Pinii pot crește până la 40 m înălțime (P. paulustris) sau pot avea forma unor arbuști de doar 2 m (P. mugo) și trăiesc foarte mult, depășind chiar 1000 de ani...

Vorbim de un copac foarte util, căci pinul este materia primă pentru produse din hârtie și pentru materiale de construcți­e. Pinus teada (numit și pinul Loblolly) e una dintre cele mai bune specii de pin din Statele Unite, crescând din New Jersey până în Florida și până în Texas. Lemnul său e foarte compact, fiind excelent pentru pardoseli. Lemnul de pin e un lemn de esență ușoară, dar în terminolog­ia din industria construcți­ilor există pin moale și pin tare. Pinii cu lemn moale (pinul alb, pinul de zahăr, pinii piñon) au un lemn destul de moale, ace grupate câte cinci, conuri drepte, fără ghimpi, rășină puțină și o sevă subțire, albicioasă. Pinii cu lemn tare (pinul scoțian, pinul corsican, pinii Loblolly) au un lemn mai

„E ciudat că atât de puțini oameni merg în pădure să vadă cum trăiește pinul, cum crește și cum își înalță lujerii, ridicându-și brațele veșnic verzi către lumină… să vadă succesul său deplin.“

dur, de nuanță mai închisă, ace grupate câte două sau câte trei, conuri cu ghimpi, rășină abundentă și o sevă mai densă.

Pinii sunt foarte adaptabili: se încrucișea­ză natural chiar între specii diferite, dând naștere unor varietăți noi, cu calități îmbunătăți­te. De aceea mulți pini sunt cultivați în pepiniere în scopuri ornamental­e și decorative – pinul alb, pinul negru, pinul de Himalaya. Alții sunt plantați în proiecte de reîmpăduri­re sau ca perdele forestiere de protecție la vânt. Iar unele varietăți de pin au semințe comestibil­e – le găsim și în comerț.

În Suedia (dar nu numai acolo!), iarna se prepară chiar un „ceai“din ace și conuri tinere de Pinus nigra (pinul negru european, numit și pinul austriac). Uleiul obținut prin distilare din acele de pin e utilizat în medicină. Pinul are multe beneficii pentru sănătate. Sunt utile acele, conurile, scoarța, rășina și, desigur, uleiul esențial extras din acestea. Indiferent în ce formă consumăm pinul, introducem în organism mari cantități de vitamina C – un element esențial al sistemului nostru imunitar. Mai mult, vitamina C e un component esențial al colagenulu­i, necesar pentru crearea de noi celule, fibre musculare, țesuturi și vase sanguine. Acele și scoarța pinului conțin, de asemenea, mari cantități de vitamina A, alături de alte carotenoid­e – acestea acționează ca antioxidan­ți, îmbunătăți­nd vederea.

 ??  ??
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 1 Cel mai bătrân pin din lume are peste 4.500 de ani, face parte din specia Pinus longaeva și trăiește în munții Californie­i. 2 Orașul Veneția se pare că stă, literalmen­te, pe sute de mii de trunchiuri de pin. 3 Sosul pesto se prepară din busuioc, ulei de măsline, parmezan, usturoi și semințe de pin. 4 Siropul din muguri de pin este excelent pentru gâtul iritat și amelioreaz­ă tusea 3
1 Cel mai bătrân pin din lume are peste 4.500 de ani, face parte din specia Pinus longaeva și trăiește în munții Californie­i. 2 Orașul Veneția se pare că stă, literalmen­te, pe sute de mii de trunchiuri de pin. 3 Sosul pesto se prepară din busuioc, ulei de măsline, parmezan, usturoi și semințe de pin. 4 Siropul din muguri de pin este excelent pentru gâtul iritat și amelioreaz­ă tusea 3
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania