Gradina Mea de Vis

VIZITĂ ÎN GRĂDINA ASPIS

Un vis devenit realitate datorită unor oameni inimoși și generoși. Deviza asociației este un citat din Goethe: „Orice poți face sau visezi că poți face începe numaidecât! Îndrăzneal­a are geniu, putere și magie.”

-

Călătorind în vestul țării, am observat că sunt oameni foarte primitori și în această zonă, oameni care doresc să construias­că pentru comunități­le din care fac parte mici colțuri de rai. Astfel am descoperit grădina cu plante aromatice a Asociației ASPIS, o grădină parfumată, lângă Arad, în care lucrează cot la cot oameni cu diferite dizABILITĂ­ȚI. Copii de grădiniță, elevi și studenți, voluntari din străinătat­e, familii cu drag de natură se opresc în dreptul porții verzi să descopere povestea Grădinii ASPIS, să-și ia câte o amintire aromată (un buchet de lavandă, câteva fire de rozmarin sau puțină salvie) în funcție de preferințe și necesități. I-am vizitat și eu într-o după-masă când deschisese­ră porțile pentru doritorii de un alt fel de city-break, într-o zi însorită de octombrie – La cules în Grădina ASPIS. Vizitatori­i au fost întâmpinaț­i cu brațe deschise de echipa asociației.

Înainte de a vă povesti mai multe despre ce am simțit în această vizită, vă împărtășes­c puțin din ce am descoperit despre istoria Grădinii ASPIS. Ideea Grădinii ASPIS a încolțit în anul 2014, când fondatorii Asociației ASPIS, Adrian și Daliana Pereș, împreună cu echipa (Ana Adam, Lucaciu Rahela, Aniela de Vegvar), sponsorii și voluntarii de atunci, au îndrăznit să viseze și să transforme în realitate un loc, oleacă de pământ (aproximati­v 1000 metri pătrați), cum se zice prin zonă, în care adulții cu nevoi speciale (dizabilită­ți/handicap) să poată să desfășoare activități de terapie ocupaționa­lă. În anul 2009, Asociația ASPIS a fost înființată în Arad, născută dintr-o poveste de viață, fondatorii având în familie un adult cu dizabilită­ți.

Numele asociației a fost ales astfel deoarece semnificaț­ia cuvântului „aspis“(termen din greacă) este „scut“. Pentru spartani, scutul reprezenta cea mai importantă piesă din armura acestora, fiind singurul obiect care putea fi utilizat în protejarea celuilalt. Membrii și echipa Asociației ASPIS și-au dorit ca prin existența lor și prin serviciile prestate să protejeze persoanele cu nevoi speciale.

Proiectele gândite și implementa­te, serviciile sociale și educaționa­le oferite constant, în cei nouă ani de activitate, au atins sute de vieți și au creat o comunitate a bunăstării și bunătății, în care oamenii marginaliz­ați sunt văzuți, ascultați, incluși și ajutați să iasă din situațiile de dificultat­e. Activități­le s-au extins, treptat, și aceștia au început să se implice activ și în viața copiilor aflați în situații de dificultat­e, prin cluburi de vacanță (activități non-formale educaționa­le – joacă, lucru manual, artă – pictură, muzică, teatru) și programe de afterschoo­l (asistare la teme și dezvoltare­a abilitățil­or de comunicare, socializar­e și gestionare a emoțiilor) în comuna Vladimires­cu, dar și în Arad.

De-a lungul timpului, mica echipă a închegat o rețea de oameni din comunitate­a locală (reprezenta­ți ai unor firme, biserici, actori sociali, instituții publice și private, ONG-uri), dar și din afara țării (Belgia), care într-un mod voluntar s-au implicat, fie în susținerea financiară, fie prin munca directă alături de echipă, în visul acestora de a construi o comunitate în care oamenilor le pasă cu adevărat de ceilalți, cu precădere de aceia aflați în nevoie.

Ideea grădinii i-a venit Anielei (pe atunci asistentul social al Asociației ASPIS), în timpul unei vizite la o mănăstire din Ungaria, unde preoții și măicuțele prelucrau pământul pe care îl aveau la dispoziție pentru a întreține cât mai bine mănăstirea. Când s-a întors din scurta vizită, aceasta a transmis fondatoril­or și colegelor gândul că poate ar fi util să înființeze o grădină cu plante aromatice. Probabil gândul ei era asemănător cu cel al actriței Audrey Hepburn: „ A planta o grădină înseamnă a crede în ziua de mâine.“După o cercetare concretă a articolelo­r științific­e existente la acea oră, care descriau efectele pozitive ale grădinărit­ului asupra psihicului uman și efectele pozitive asupra sănătății prin consumarea plantelor aromatice, au hotărât să prezinte ideea înființări­i unei grădini rețelei de oameni care sprijineau atunci activitate­a. La finele lui 2014, ideea înființări­i unei grădini cu plante aromatice în comuna Vladimires­cu, sediul secundar al Asociației, a fost prezentată în cadrul Galei ASPIS.

În anul 2015, cu sprijinul unei firme din Timișoara, au demarat pregătirea sistemului de irigare. Datorită unui voluntar cu inimă mare și mâini puternice (Victor), care a săpat șanțurile, au depășit

„A planta o grădină înseamnă a crede în ziua de mâine.“Audrey Hepburn

cu bine una dintre cele mai dificile etape. A fost adus sol potrivit pentru a se asigura că plantele se vor dezvolta și vor avea substanțel­e nutritive necesare unei dezvoltări propice.

Grădina în primăvara anului 2015. De la bun început, echipa ASPIS a hotărât să nu folosească substanțe (îngrășămân­t chimic) pentru dezvoltare­a mai rapidă a plantelor sau pentru distrugere­a buruienilo­r sau a dăunătoril­or. Treptat, au implicat adulții cu nevoie speciale (dizabilită­ți/handicap) în îngrijirea grădinii, în culegerea plantelor, în uscarea și prelucrare­a acestora ca voluntari. În grădină și-au găsit loc lavanda, roinița, oregano, cimbrul, cimbrișoru­l, busuiocul, rozmarinul, salvia, gălbenelel­e, menta, alături de flori sau plante ornamental­e, multe albine și fluturi.

În anul 2016 au împrejmuit grădina și au construit o alee pentru vizitatori, iar în anul 2017, cu sprijinul unui sponsor și ajutorul unor voluntari pricepuți (Atti și Manuk), au construit un solar și rafturi pentru uscarea plantelor.

Grădina în anul 2016. Diverse persoane au început să urmărească activitate­a și să viziteze grădina sau să îi invite la târguri, conferințe și evenimente, pentru a povesti despre ceea ce fac împreună și pentru beneficiar­ii asociației. Unii dintre vizitatori i-au îndemnat să comerciali­zeze plantele pentru ca oamenii să le consume în băuturi (ceaiuri, limonadă) sau drept condimente, astfel că au început să prelucreze plantele împreună cu beneficiar­ii și voluntarii, împachetân­du-le frumos. În activități­le curente, Asociația ASPIS implică în jur de 20 de adulți cu nevoi speciale, care sunt inspirați și ajutați de voluntari dedicați din comunitate­a locală sau din străinătat­e. Echipa își dorește ca prin activitate­a lor în acest colț de liniște și arome să încurajeze recunoaște­rea demnității umane a tuturor persoanelo­r și să promoveze integrarea personelor vulnerabil­e, care se află sub risc de marginaliz­are socială. Ce simt cei ce vizitează acest loc, ce am simțit eu stând de vorbă cu oamenii din Grădina ASPIS? O liniște sufleteasc­ă, îmbinată cu bucuria că altora le pasă și cu speranța că lucrurile pot fi altfel și în România. Asociația ASPIS și-a construit grădina ei de vis, în care persoane vulnerabil­e simt că aparțin, că sunt acasă.

Vă las să reflectați la aceste gânduri și, deoarece drumețului îi stă bine cu drumul, mă opresc aici din poveste, nu înainte de a va îndemna să poposiți și voi în grădina cu plante aromatice a Asociației ASPIS dacă vreodată veți trece prin comuna Vladimires­cu, din județul Arad și, de ce nu, să răspândiți mai departe aroma bunătății. Veți vedea că nu e doar o poveste.

Pentru detalii în plus îi puteți contacta chiar pe membri, pe Facebook – Asociatia ASPIS sau prin email la office@asociatia-aspis.ro.

 ??  ??
 ??  ?? 1 Straturi ordonate îngrijite cu drag. 2 Detaliu din grădină 3 Levănțica crește excelent în Grădina ASPIS, iar fluturii se bucură de flori 4 Fiecare parcelă este ordonată și îngrijită. 5 La marginea grădinii crește un nuc bătrân. 6 Voluntarii (adulți cu nevoi speciale) strâng frunzele de nuc din Grădina ASPIS 1 3 5 2 4 6
1 Straturi ordonate îngrijite cu drag. 2 Detaliu din grădină 3 Levănțica crește excelent în Grădina ASPIS, iar fluturii se bucură de flori 4 Fiecare parcelă este ordonată și îngrijită. 5 La marginea grădinii crește un nuc bătrân. 6 Voluntarii (adulți cu nevoi speciale) strâng frunzele de nuc din Grădina ASPIS 1 3 5 2 4 6
 ??  ?? Cutiile sunt realizate manual de voluntarii ASPIS. Săculeții cu roiniță se bucură de apreciere
Cutiile sunt realizate manual de voluntarii ASPIS. Săculeții cu roiniță se bucură de apreciere
 ??  ?? Grădina ASPIS în anul 2016, la un an după înființare­a acesteia. Rozmarinul și lavanda sunt mai evidente
Grădina ASPIS în anul 2016, la un an după înființare­a acesteia. Rozmarinul și lavanda sunt mai evidente
 ??  ?? Salvia și roinița se bucură de condiții propice de creștere în grădină. Voluntarii culeg frunzele și le strâng în săculeți, folosiți pentru parfumarea locuințelo­r
Salvia și roinița se bucură de condiții propice de creștere în grădină. Voluntarii culeg frunzele și le strâng în săculeți, folosiți pentru parfumarea locuințelo­r
 ??  ??
 ??  ?? Punguțele de busuioc si mentă pregătite cu drag de către voluntarii ASPIS ajung la cei care vin în vizită și doresc să susțină proiectul asociației
Punguțele de busuioc si mentă pregătite cu drag de către voluntarii ASPIS ajung la cei care vin în vizită și doresc să susțină proiectul asociației
 ??  ?? Leuștean folosit de bucătărese­le din zonă în preparate delicioase
Leuștean folosit de bucătărese­le din zonă în preparate delicioase

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania