Gradina Mea de Vis

Delicatest­e din grădină: Căpșunile

Deși căpșunile există de mii de ani, ele nu a fost cultivate la scară mare până în perioada Renașterii europene.

-

Căpșunile sunt originare din America de Nord, unde amerindien­ii le utilizau în multe mâncăruri. Nativii nu le cultivau, însă, deoarece creșteau din abundență în sălbăticie. Coloniștii europeni au adus primele căpșuni în Europa în anii 1600. Conchistad­orii au găsit apoi în America Centrală și de Sud altă varietate de căpșuni, pe care au numit-o frutilla. Însă cultivarea masivă a căpșunelor a început cu adevărat abia în secolul al XIX-lea, când fructele au început să fie considerat­e un desert de lux. New York-ul a devenit un adevărat centru al căpșunilor, trimițând în toată America, cu ajutorul trenurilor (care tocmai își făcuseră apariția), căpșunile în vagoane refrigerat­e.

Fac parte din famlia Rosaceae,

fiind înrudite cu trandafiru­l, iar cele mai răspândite varietăți sunt hibrizi ai căpșunilor sălbatice Virginia, originare din America de Nord, și hibrizi ai unui soi din Chile. Face floricele albe și delicioase fructe suculente, de culoare roșie, de formă conică. Este o plantă socială, având nevoie de o parte bărbăteasc­ă și de o parte femeiască pentru a produce fructe. Are nevoie de opt până la paisprezec­e luni pentru a ajunge la maturitate. Poate trăi cinci-șase ani dacă este îngrijit cu atenție, însa cei mai mulți producător­i le cultivă ca plante anuale, replantând­u-le în fiecare an.

Se înmulțește prin stoloni, niște fire lungi, subțiri, din care apar plantele tinere. Acești stoloni seamănă cu niște paie, de unde se pare că provine și numele căpșunilor în limba engleză – din streawberi­ge (engleza veche), straw însemnând pai, s-a ajuns la strawberry. Alții susțin că numele vine, într-adevăr, de la paie, însă din cauză că în sălbaticie căpșunele creșteau în locuri cu fân, cu paie sau, altă variantă, pentru că mulcirea căpșunilor se făcea cu un strat de paie, pentru ca fructele să rămână curate.

În pofida credinței comune, cărnoasa căpșună nu este un fruct, ci este, de fapt, receptacul­ul florii de căpșun. De aceea, se spune că este un „fruct fals”.

Căpșunile sunt delicioase, atât proaspete, cât și gătite. Proaspete le întâlnim în salate, smoothie-uri, chiar și în vinul sangria, iar gătite în tarte și plăcinte, precum și în brioșe, gemuri, jeleuri și sosuri. Pot fi păstrate înghețate, pentru a fi consumate tot timpul anului.

 ??  ?? Cărnoasa căpșună nu este un fruct, ci este, de fapt, receptacul­ul florii de căpșun
Cărnoasa căpșună nu este un fruct, ci este, de fapt, receptacul­ul florii de căpșun
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania