Gradina Mea de Vis

GRĂDINA FERMECATĂ, PLINĂ DE ZĂPADĂ

Iarna, grădina se transformă peste noapte, devenind un spațiu de basm, după cum se poate observa din aceste pagini

-

1 Jocul de lumini și umbre

Zăpada proaspătă și lumina soarelui fac vizibilă împărțirea în zone a grădinii. Acum se observă foarte bine forma atrăgătoar­e a arbuștilor, precum și silueta copacului sferic din fundal și a călinului din prim plan. Scaunele amplasate în fața coloanei de iederă au un aspect pitoresc.

2 Potpuriu pentru păsări

Frumoasă și practică: coronița din crengi de ienupăr, cimișir și pin atrage imediat privirile. Fructele roșii, conurile de zafă și nucile decorează frumos crenguțele. Conurile mari, pline cu hrană pentru păsări, sunt foarte apreciate de mierle și vrăbii. Sfat: cu cât coronița este amplasată mai sus, cu atât sursa de hrană pentru păsări este mai sigură și ferită de pisici.

3 Frunze atrăgătoar­e

Frunzele hortensiei (Hydrangea quercifoli­a) arată spectaculo­s toamna, când se colorează în roșu. Într-un loc ferit de vânt, planta își păstrează frunzișul decorativ până iarna târziu. Chiciura glazurează frumos frunzele mari.

4 Un om de zăpadă

În fiecare iarnă apar în parcuri și grădini oameni de zăpadă. În imagine, el urează bun venit oaspeților, cu un zâmbet. Castanele și conurile dau naștere ochilor și gurii, iar pe cap are un coș. Dacă gerul ține mult, omul de zăpadă ne va zâmbi în fiecare dimineață.

5 Structuri puse în evidență

În anotimpul rece terasa ninsă pare ruptă din povești. Nu scuturați zăpada de pe masă și de pe scaune, însă dacă e prea multă, ea trebuie dată jos de pe arbuștii veșnic verzi, altfel crengile se pot rupe sub greutatea ei. Acoperămân­tul alb de omăt protejează straturile, iar după ce se topește, conferă solului umiditatea necesară pentru un start nou.

6 Detalii delicate, cu personalit­ate

Poarta frumos lucrată, din fier forjat, este acoperită acum cu un strat fin de zăpadă, căpătând astfel un aspect de poveste. Porțile mari reprezintă elemente elegante de amenajare, deoarece reprezintă o barieră, dar permit în același timp privirilor să se plimbe prin interiorul grădinii. Însă dimensiuni­le porții trebuie să fie în acord cu dimensiuni­le grădinii și gardului, pentru a da naștere unui tablou armonios.

7 Plante care atrag privirile

Cele trei coloane de carpen (Carpinus betulus ‘Fastigiata’) arată bine tot anul. Datorită repetării arbuștilor cu contur închis, privirile sunt atrase involuntar: iată un truc al profesioni­știlor, pe care-l puteți aplica în propria grădină! Carpenul își păstrează frunzele până primăvara următoare. Zăpada creează contraste și amplifică efectul de mărire a spațiului.

8 Lumini vii în grădină

Suporturil­e pentru lumânări, de diferite înălțimi și realizate din materiale naturale, sunt o idee excelentă pentru decorarea terasei. Pentru aceasta, o creangă de mesteacăn se taie în bucăți de diferite lungimi, se decupează adâncituri cu o bormașină și se introduc apoi lumânările mici.

9 Fructe roșii și atrăgătoar­e

Măceșele lunguiețe, de un roșu intens și acoperite de chiciură ale speciei Rosa canina arată goarte bine în grădinile de iarnă. Măceșii autohtoni fac multe fructe potrivite pentru decorațiun­i. În plus, păsările se hrănesc cu aceste fructe aromate în lunile reci.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania