Gradina Mea de Vis

O GRĂDINĂ, DOUĂ IDEI

-

Varianta 1: Nișă verde pentru insecte și păsări

Prima variantă pe care o propunem arată cum poate fi amenajată grădina de 15 mp cu terasă într-un mod mai natural și mai plin de viață.

Gardul viu înalt cât un stat de om din Euonymus ‘Coloratus’ și elementele de lemn individual­e acoperă perfect gardul întunecat din spate, fără a ocupa prea mult loc. Căsuțele și cuiburile amplasate din loc în loc atrag în grădină păsări și albine. Are loc și un copac, pentru a avea puțină umbră vara, iar în acest caz a fost ales un exemplar de Heptacodiu­m, care suportă foarte bine arșița și soarele și care înflorește abia în a doua jumătate a anului.

Pontonul de lemn cu perne invită la relaxare. Terasa cu masă și scaune este un loc perfect de întâlnire cu familia și prietenii. Aici a apărut și un strat înălțat, în care înfloresc în timpul verii mai multe specii atrăgătoar­e, cum sunt macii și priboiul. Gazonul existent este înlocuit cu un strat de tufe și ierburi decorative, care arată bine din mai până în septembrie. Culorile intense și întunecate alternează cu nuanțele deschise foarte armonios. Covorul verde este format din Paronychia. Din loc în loc se înalță tufe de rogoz, cu aspect delicat și vaporos. Primăvara petele de culoare sunt garantate de căldărușel­e

închise la culoare, priboi ruginiu, maci și irișii înalți ‘Superstiti­on’. Tufele mai mari, cum sunt Echium, Amsonia și sorbul, încep să înfloreasc­ă abia în toiul verii, prelungind astfel foarte mult sezonul de flori din grădina cochetă.

Soluția 2: Grădină miniatural­ă cu strat înălțat

În acest caz, în fața gardului întunecat a fost construit un strat înălțat, în care crește o clematită care face flori albe primăvara (Clematis montana ‘Grandiflor­a’). Pe gard se află și câteva ghivece atârnate din loc în loc. Lăstarii cățărători ai clematitei pot atinge cu timpul o lungime de 10 m. Spre deosebire de clematitel­e care înfloresc vara, acest soi nu trebuie tăiat pentru a face o mulțime de flori. Ghivecele repartizat­e din loc în loc pe gard sunt pline de narcise galbene primăvara. Mai târziu puteți planta în ele flori de vară cățărătoar­e sau plante aromatice atârnătoar­e, cum este cimbrul cu aromă de chimen (Thymus herba-barona ‘Citriodora’) sau cimbrișoru­l autohton (Satureja spicigera), care îmbogățesc aranjament­ul.

Stratul înălțat plin de plante face ca grădina să pară mai mare. Aici cresc ceapa ciorii, salată, un arbust de coacăze și a fost montat și un spalier pentru meri, în formă de U: iată o grădină miniatural­ă de fructe, legume și verdețuri. Pentru a da culoare acestui nucleu al grădinii și pentru a invita aici albinele și bondarii, sub măr au fost plantate zambile moțate. Plantele bulboase fac deja de la sfârșitul verii frunzele pentru anul următor, așa că stratul nu va fi gol iarna. Stratul înălțat este un punct de atracție tot anul datorită formei sale neobișnuit­e, dar și datorită culorii oțelului corten.

În cele două straturi mici iese în evidență în mai și iunie mai ales iarba decorativă Melica, care se împodobeșt­e cu spice crem-albe. În același timp cu iarba înfloresc și clopoțeii sălbatici pitici.

Mai târziu, în iulie, înflorește soiul de coada șoricelulu­i ‘Coronation Gold’, o plantă clasică, ce înflorește de două ori și încântă prin florile galbene până în octombrie. Caryopteri­s crește sub formă de emisfere și face flori albastre. Un sfat de la horticulto­ri: dacă sunt plantate mai adânc (până la 10 cm), plantele traverseaz­ă cu bine iarna.

Pentru ca grădina să nu-și piardă farmecul iarna, de aici nu trebuie să lipsească arbuștii veșnic verzi: în stânga, în colț, se află tisa îngustă în formă de coloană ‘Fastigiata Robusta’, iar stratul din dreapta capătă structură datorită bilelor de ilex. Copacul în formă de coloană crește lent și atinge, la o înălțime de aproximati­v 4 m, un diametru de jumătate de metru.

 ??  ??
 ??  ?? Problema
În cazul caselor noi, terenul din jur este de obicei foarte mic și dificil de amenajat. În acest exemplu, gardul este închis la culoare, iar locatarii își doresc mai multă natură și straturi de flori în spațiul care acum pare gol și trist.
Problema În cazul caselor noi, terenul din jur este de obicei foarte mic și dificil de amenajat. În acest exemplu, gardul este închis la culoare, iar locatarii își doresc mai multă natură și straturi de flori în spațiul care acum pare gol și trist.
 ??  ?? Lângă locul de relaxare confortabi­l au fost montate în sol dale de piatră. În golurile dintre ele crește Paronychia. Tufa robustă cu frunziș verde face, primăvara, multe floricele albe-argintii. Priboiul, căldărușel­e și rogozul tivesc aleea îngustă
Lângă locul de relaxare confortabi­l au fost montate în sol dale de piatră. În golurile dintre ele crește Paronychia. Tufa robustă cu frunziș verde face, primăvara, multe floricele albe-argintii. Priboiul, căldărușel­e și rogozul tivesc aleea îngustă
 ??  ??
 ??  ?? Echium russicum suportă extraordin­ar de bine seceta. Infloresce­nțele înalte de aproximati­v 60 cm, de un roșu rubiniu, încântă privirile din iunie până în septembrie
Echium russicum suportă extraordin­ar de bine seceta. Infloresce­nțele înalte de aproximati­v 60 cm, de un roșu rubiniu, încântă privirile din iunie până în septembrie
 ??  ??
 ??  ?? Clopoțeii au o înălțime de 10 până la 30 cm, așa că sunt indicați pentru marginile straturilo­r. Specia autohtonă se sălbăticeș­te ușor și, dacă nu este corectată, ocupă din ce în ce mai mult spațiu. Florile apar din mai până în iunie.
Clopoțeii au o înălțime de 10 până la 30 cm, așa că sunt indicați pentru marginile straturilo­r. Specia autohtonă se sălbăticeș­te ușor și, dacă nu este corectată, ocupă din ce în ce mai mult spațiu. Florile apar din mai până în iunie.
 ??  ?? Pentru a integra frumos stratul înălțat în care cresc un măr pe spalier, zambile moțate și ceapa ciorii, el intră în aranjament pe o latură. Coada șoricelulu­i și Caryopteri­s, care cresc pe această latură, înfloresc din iulie. Lângă clopoțeii albaștri înflorește un exemplar de Melica. Ilexul veșnic verde din fundal conferă structură grădinii tot anul.
Pentru a integra frumos stratul înălțat în care cresc un măr pe spalier, zambile moțate și ceapa ciorii, el intră în aranjament pe o latură. Coada șoricelulu­i și Caryopteri­s, care cresc pe această latură, înfloresc din iulie. Lângă clopoțeii albaștri înflorește un exemplar de Melica. Ilexul veșnic verde din fundal conferă structură grădinii tot anul.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania