Gradina Mea de Vis

Straturi naturale

Un paradis obținut cu efort minim, iată ce-și doresc mulți grădinari. Dacă alegeți bine plantele, veți fi foarte aproape de acest vis

-

Mai întâi, trebuie să fie clar un lucru: nu există o grădină care să nu necesite nici un fel de îngrijire! Dar plantele bine alese pot diminuna considerab­il munca de îngrijire. Numărul de ore necesare săptămânal pentru îngrijirea grădinii depinde însă foarte mult și de stilul de amenajare pe care îl alegeți. Astfel, aranjament­ele după modelul englezesc, cu gazon fără buruieni, straturi elegante și arbuști tăiați în formă, presupun mai multă îngrijire decât o grădină naturală, în care pot crește și specii sălbatice, care sunt lăsate să se dezvolte natural.

Pentru o grădină naturală ușor de îngrijit există foarte multe tufe potrivite care sunt rezistente la boli și nu sunt atacate de melci. Crinii de o zi și numeroasel­e soiuri de priboi sunt doar două exemple. Dacă luați în consideraț­ie pretențiil­e diferite ale plantelor privind locul, lumina și cantitatea de substanțe nutritive, dar și umiditatea solului, atunci veți avea parte de plante sănătoase și puternice în straturi, care trăiesc mult și atrag privirile.

Mulți grădinari care preferă naturalețe­a se folosesc, când amenajează straturi ușor de îngrijit, de o

caracteris­tică aparte a mai multor specii anuale și perene: se înmulțesc singure prin semințe. Degețelul, căldărușel­e, crețișoara și morcovul sălbatic fac, după ofilire, o mulțime de semințe care vor umple golurile dintre plante, iar în anul următor vor crea compoziții noi, surprinzăt­oare. Plantele tinere în exces pot fi plivite foarte ușor. Cum straturile sunt mereu pline, buruienile nu au nici o șansă.

În lunile de vară irigarea este principala lucrare de îngrijire. Cu câteva măsuri simple, efortul poate fi redus coniderabi­l. Și în acest caz este foarte important ce plante alegeți, căci unele specii suportă foarte bine seceta. Dintre ele fac parte coada șoricelulu­i, salvia de stepă, Phlomis și cătușnica. Un strat protector gros de scoarță măcinată împiedică deshidrata­rea solului. Iar dacă totuși trebuie să folosiți furtunul, este mai bine să irigați temeinic și în profunzime de două ori pe săptămână (minim 10 litri pe metru pătrat), decât să udați plantele zilnic, dar pentru scurt timp.

 ??  ?? Un start plin de flori: soiurile de narcise cum este ‘Tête-à-Tête’ se înmulțesc prin bulbili. Zambilele moțate albastre se înmulțesc prin semințe. Cu timpul veți avea în grădină un covor de flori splendid, nepretenți­os
Un start plin de flori: soiurile de narcise cum este ‘Tête-à-Tête’ se înmulțesc prin bulbili. Zambilele moțate albastre se înmulțesc prin semințe. Cu timpul veți avea în grădină un covor de flori splendid, nepretenți­os
 ??  ??
 ??  ?? 1 1 Diferitele soiuri de crini de o zi (Hemerocall­is) înfloresc în toate culorile curcubeulu­i. Tufele sunt longevive și au nevoie de foarte puțină îngrijire. Florile mari și comestibil­e pot orna salatele de vară.
1 1 Diferitele soiuri de crini de o zi (Hemerocall­is) înfloresc în toate culorile curcubeulu­i. Tufele sunt longevive și au nevoie de foarte puțină îngrijire. Florile mari și comestibil­e pot orna salatele de vară.
 ??  ?? 2
2 Centranthu­s este o specie polivalent­ă: în timpul perioadei lungi de înflorire (din iunie până în septembrie), ea atrage multe insecte. Melcii o evită. În plus, se înmulțește ușor prin semințe, astfel încât plantele tinere creează o dinamică atrăgătoar­e în straturi
2 2 Centranthu­s este o specie polivalent­ă: în timpul perioadei lungi de înflorire (din iunie până în septembrie), ea atrage multe insecte. Melcii o evită. În plus, se înmulțește ușor prin semințe, astfel încât plantele tinere creează o dinamică atrăgătoar­e în straturi
 ??  ?? 1
1 Degețelul (Digitalis purpurea) este bianual, dar face multe semințe. Astfel iau naștere combinații romantice în grădină. 2 Coada șoricelulu­i (Achillea filipendul­ina) cu flori galbene face parte dintre speciile care aproape că nu trebuie udate. Ea arată bine alături de lumânărele (Verbascum), cătușnică și ierburi decorative. Un singur dezavantaj: tufa are viață scurtă, dacă nu o separați o dată la doi ani. 3 Combinația de plante de diferite înălțimi este fermecătoa­re. Dacă stau aproape unele de altele, se sprijină reciproc. Ammi majus este o specie anuală cu flori albe care, la fel ca Scabiosa ochroleuca și Lychnis, se înmulțește ușor prin semințe. Printre ele crește priboi. 4 Părul pădureț nu are nevoie de tăiere regulată pentru a înflori. Magnolia stelată, cornul cu flori și Hamamelis se scurtează doar rareori! 5 Crețișoara (Alchemilla) și feriga Matteuccia sunt ocolite de melci. În timp ce feriga se înmulțește prin rădăcini aeriene, crețișoara se înmulțește prin semințe. Tufa se scurtează după ofilirea florilor, pentru a înmuguri din nou.
1 1 Degețelul (Digitalis purpurea) este bianual, dar face multe semințe. Astfel iau naștere combinații romantice în grădină. 2 Coada șoricelulu­i (Achillea filipendul­ina) cu flori galbene face parte dintre speciile care aproape că nu trebuie udate. Ea arată bine alături de lumânărele (Verbascum), cătușnică și ierburi decorative. Un singur dezavantaj: tufa are viață scurtă, dacă nu o separați o dată la doi ani. 3 Combinația de plante de diferite înălțimi este fermecătoa­re. Dacă stau aproape unele de altele, se sprijină reciproc. Ammi majus este o specie anuală cu flori albe care, la fel ca Scabiosa ochroleuca și Lychnis, se înmulțește ușor prin semințe. Printre ele crește priboi. 4 Părul pădureț nu are nevoie de tăiere regulată pentru a înflori. Magnolia stelată, cornul cu flori și Hamamelis se scurtează doar rareori! 5 Crețișoara (Alchemilla) și feriga Matteuccia sunt ocolite de melci. În timp ce feriga se înmulțește prin rădăcini aeriene, crețișoara se înmulțește prin semințe. Tufa se scurtează după ofilirea florilor, pentru a înmuguri din nou.
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 5
5
 ??  ?? 3
3

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania