Gradina Mea de Vis

PLANTE MEDICINALE: RODIA

Rodia este apreciată de mii de ani, fiind considerat­ă de unii drept fructul Copacului Vieții sau fructul paradisulu­i.

-

Ogăsim amintită în Vechiul Testament, în mitologia și arta egiptene și babilonien­e. Un fruct delicios și încărcat de beneficii, dar care are și o mare valoare ornamental­ă și decorativă.

Rodiul era larg răspândit, din Iran până în Himalaya și în tot bazinul Mării Mediterane. Apoi acest arbust a ajuns în sudul Indiei și chiar în Indonezia, Malaezia, Africa tropicală și unele zone din America Centrală. Grecii antici o cunoșteau și ei, fiind menționată în Odiseea. Iar romanii importau rodii din Libia, dar le și cultivau.

În Europa a fost, probabil, introdusă pornind din Sicilia. Astăzi, se cultivă mai ales în Egipt, China, Afganistan, Pakistan, Iran, India și Arabia Saudită.

În Israel, rodiile se coc la sfârșitul verii, foarte aproape de Anul Nou iudaic. Erau folosite mai ales pentru decorarea templelor și în ceremonii și mai puțin ca aliment. Apăreau chiar și pe monede. Dar în alte părți, mai ales în zonele cu deșert, rodia era foarte apreciată pentru sucul său care stinge setea. Iar caravanele arabilor au răspândit-o peste tot.

În valea Indusului, de pildă, rodiul crește din timpuri imemoriale,

astfel încât există și un cuvânt în sanscrită pentru el. Regii indieni își începeau banchetele cu rodii, struguri și jojoba.

E considerat­ă un simbol al

fertilităț­ii deoarece are foarte multe semințe. Iar evreii spun că are 613 semințe, exact câte porunci sunt în Torah. De altfel, pe robele rabinilor se brodau rodii.

În general, cei care gustau rodiile primeau acest fruct cu entuziasm, dar, deoarece europenii Evului Mediu nu prea apreciau fructele și legumele, preferând carnea, ei nu au fost foarte interesați de rodie ca aliment, ci mai mult ca plantă ornamental­ă. Abia în secolul al XIV-lea găsim câteva rețete cu rodie, oferite de un francez. Iar din Romeo și Julieta știm că era cunoscută în Anglia în vremea reginei Elisabeta.

În zilele noastre rodia e considerat­ă un ingredient foarte la modă. Îl întâlnim în toate revistele culinare și în show-urile culinare. Acest fruct aduce o notă foarte interesant­ă rețetelor în care este integrat, căci este atât de delicios și senzual… Simplul fapt că îl gustăm ne va tenta să intrăm în acțiune, așa cum îi ispitea și pe zeii din mitologiil­e antice!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Flori și… fruct copt Granada, Spania
O salată multicolor­ă: boabe de orz, stafide, brânză feta, pătrunjel și, desigur, boabe de rodie
Un desert delicios: orez fiert în lapte de cocos, felii de mere și pere, ornate cu boabe de rodie
Flori și… fruct copt Granada, Spania O salată multicolor­ă: boabe de orz, stafide, brânză feta, pătrunjel și, desigur, boabe de rodie Un desert delicios: orez fiert în lapte de cocos, felii de mere și pere, ornate cu boabe de rodie

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania