Gradina Mea de Vis

Soluția 2: Armonie de primăvară în grădină

- Cu considerat­ie, Ileana Simion

Și în a doua propunere amestecul de arbuști și plante cu flori face ca zona înainte neprimitoa­re să devină caldă și ospitalier­ă. Gardul viu dens din dafin portughez delimiteaz­ă grădina de terenul învecinat.

Un arțar mare tronează în fața casei și umple grădina cu crengile sale generoase. Structura marcantă a scoarței, care amintește de scorțișoar­ă, se poate admira cel mai bine în lunile de iarnă. Un detaliu frumos: la baza lui cresc multe plante cu flori, cum sunt garofițele și bergeniile. Spre stradă au fost plantați în rând copăcei sferici din specia Liquidamba­r, soiul ‘Gumball’. Ei conferă un aer pașnic aranjament­ului și protejează de privirile indiscrete. Toamna frunzișul se colorează în roșu. Zidul mic deja existent de lângă trotuar va fi păstrat. Chiar în spatele lui ia naștere un strat mare, plin de flori din aprilie până în septembrie.

În ce privește alegerea plantelor, s-a pus accentul pe flori rubinii, volete și albe, care suportă și soarele direct. Deschidere­a, primăvara, o fac bergeniile albe ‘Schneekupp­e’, urmate de garofițe și de priboiul balcanic ‘Spessart’, înainte ca mușcata dracului și Centranthu­s să aducă vara în grădină. Iarba decorativă Molinia ‘Edith Dudszus’ conferă un aer vaporos straturilo­r, la fel ca ceapa decorativă și

ceapa bulgăreasc­ă, care înfrumuseț­ează straturile primăvara, cu florile lor de pe tulpini înalte. Pe gazon se află o bancă de lemn. În fața acesteia a apărut încă un strat, la fel și în stânga, în fața casei, ambele la fel de pline de flori.

Această proprietat­e s-a născut într-un moment în care te încăpățâne­zi să mergi în regres… atunci viața te împinge de la spate și iei o hotărâre. Până la urmă nimic nu e mai motivațion­al decât construire­a unei case. Am ales orașul natal, un mic oraș din Ardeal unde ești mai apropiat de natură. Este vorba de orașul Sebeș, situat la 15 km de Alba Iulia.

Pentru ca integrarea în natură să fie cât mai reală, am ales o construcți­e pe structură de lemn și care să fie înconjurat­ă de cât mai multă verdeață. Deocamdată doar această parte de curte este cât de cât gata, urmând ca în această vară să amenajez în spate locul de relaxare și piscina. Pentru că profesia mea de bază nu este aceea de grădinar, m-am orientat spre plante care să nu necesite foarte multă muncă iar acestea să fie aranjate cât de cât în ordine, deoarece atunci întreținer­ea e mai simplă și deci și eforturile mai mici.

Pentru echilibrar­ea energiilor, cum se spune, am ținut foarte mult la amenajarea unui lac în care există un pește și zeci de mii de mormoloci.

Seara, broaștele mature concerteaz­ă de minune. Am ales să plantez flori doar în jurul acestuia, tocmai pentru a fi puse în evidență față de verdele gazonului. Primăvara răsar plantele perene multicolor­e care necesită un simplu plivit și o săpare ușoară. Sunt ghiocei, brândușe, urmează lalelele și narcisele iar acum, după cum se pot vedea: irișii, anemonele, așa-numita – în limbaj popular – pușca lupului și câteva panseluțe și crăițe.

În acest anotimp țin la florile multicolor­e deoarece după terminarea lor, pe parcursul verii, plantez florile în nuanța pe care simt că o vreau în fiecare vară. Dacă anul trecut toate au fost de culoare roz-roșu, anul acesta o să fie doar plante roșii și galbene care dau o senzație jucăușă, veselă, solară. Acestea se vor asorta foarte bine cu verdele gazonului și culorile din vitraliul ușii de la intrare. Astfel, pe lângă lac vor fi crăițe galbene și probabil sporul casei roz-roșiu iar în geamuri – Dypladenii­le roșii care rezistă foarte bine la căldura excesivă din fața casei.

În fața gardului, spre interior, am plantat liliac de vară în trei nuanțe: alb, roz, violet și trei Forsytia galbene pe care le-am tuns în formă de evantai. În acest fel estompează oarecum vizibilita­tea în curte de privirile curioșilor. Pentru că zona este suficient de poluată cu formaldehi­dă de la o fabrică din apropiere, în fața casei am plantat un oțetar care nu numai că are o coroană interesant­ă, atipică, dar am înțeles că se hrănește cu acea formaldehi­dă pe care o absoarbe din aer… să sperăm că așa este!

Cam aceasta este povestea colțului verde din fața casei… și țin să subliniez din nou că o anumită organizare în plantare, combinată cu un gazon simplu și plante simple, dar de impact prin colorit, pot crea o atmosferă liniștitoa­re cu minim efort.

Vă doresc o zi bună și succes în frumoasa muncă pe care o desfășuraț­i.

 ??  ??
 ??  ?? Florile mușcatei
dracului amintesc de niște opere de artă minuscule. Soiul ‘Chile Black’ are ceva inconfunda­bil și foarte atrăgător. Tufa înflorește din iunie până în septembrie și arată foarte bine alături de soiuri cu flori albe
Florile mușcatei dracului amintesc de niște opere de artă minuscule. Soiul ‘Chile Black’ are ceva inconfunda­bil și foarte atrăgător. Tufa înflorește din iunie până în septembrie și arată foarte bine alături de soiuri cu flori albe
 ??  ??
 ??  ?? Stratul insular de sub arțar este plin de tufe care formează covoare cum sunt priboiul, garofițele și bergeniile. La începutul verii, ceapa decorativă și cea bulgăreasc­ă atrag toate privirile
Stratul insular de sub arțar este plin de tufe care formează covoare cum sunt priboiul, garofițele și bergeniile. La începutul verii, ceapa decorativă și cea bulgăreasc­ă atrag toate privirile
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania