Gradina Mea de Vis

Copaci prea mari în grădină

-

Care sunt cele mai frecvent întâlnite probleme în grădinile mici?

De obicei locatarii se plâng când un copac a crescut prea mult și face mai multă umbră decât ar vrea ei. Trebuie evaluat pericolul pe care îl prezintă acest copac în cazul unei furtuni puternice. În parcuri este destul loc pentru fagi, stejari și tei, dar în grădinile mici nu.

Astfel de copci trebuie tăiați imediat sau cum se procedează?

Din fericire există și alte soluții. Deseori specialișt­ii îndepărtea­ză anumite crengi, în loc să taie tot copacul.

La multe specii se poate lumina o treime din coroană.

În felul acesta ea nu mai face așa multă umbră, iar copacul devine mai stabil după tăiere. În fond, copacii mari nu prezintă doar probleme, ci și o mulțime de avantaje: fac umbră vara și protejează de privirile indiscrete. Specialișt­ii se gândesc mereu dacă și cum pot păstra un copac, prin tăiere iscusită.

Dar dacă arborele este un pericol?

În acest caz se ia decizia de a-l tăia. Grădinarii amatori trebuie neapărat să cheme un specialist, pentru că tăierea unui copac ridică multe probleme. Specialist­ul știe în ce direcție trebuie tăiat și cum să reducă pagubele la minim. Copacul poate fi folosit ca lemn pentru foc, cum se întâmplă de altfel în multe gospodării de la țară. Copacii se taie la sfârșitul iernii, când păsările încă nu și-au făcut cuiburi în crengi sau scorburi. Cei care doresc să aibă totuși un copac în grădină ar trebui să opteze pentru specii de dimensiuni modeste, care nu pun în pericol siguranța locatarilo­r.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania