Gradina Mea de Vis

Numele trandafiru­lui

Trandafiri­i au fost cântați de poeți și muzicieni din cele mai vechi timpuri, căci aceste flori uluitoare nu contenesc să ne farmece cu frumusețea, dar mai ales cu mireasma lor

- Interviu cu Wouter de Vries, proprietar­ul Parfum Flower Company

Din cele mai vechi timpuri, oamenii de pretutinde­ni au îndrăgit trandafiri­i. Se pare că primii trandafiri au înflorit acum 35 de milioane de ani: au fost găsite măceșe în Europa și ghirlande de trandafiri pietrifica­te în mormintele egiptene. Romanii erau mari iubitori ai trandafiri­lor, iar Cupidon a transforma­rea această floare într-un simbol al secretului: i-a oferit un trandafir zeului Tăcerii, pentru a nu spune nimic despre escapadele amoroase ale lui Venus. După acest model, tavanul încăperilo­r romane era decorat cu trandafiri, iar oaspeților li se reamintea astfel se păstreze tăcerea privind lucrurile discutate la masă. Sub Rosa, sub trandafiri, a devenit o metaforă pentru confidenți­alitate.

Într-o legendă arabă, toți trandafiri­i erau la începuturi albi, până când, într-o noapte, o privigheto­are s-a îndrăgosti­t de un trandafir alb. În acea vreme privigheto­rile nu cântau atât de frumos ca acum, doar ciripeau ca orice alte pasăre. Dar dragostea acestei privigheto­ri era atât de mare încât a început să cânte divin. În cele din urmă s-a apropiat de floare și a îmbrățișat-o strâns, iar spinii i-au străpuns inima, colorând trandafiru­l în roșu.

În istoria Angliei, trandafiru­l a devenit simbolul facțiunilo­r care doreau să controleze țara. Războiul rozelor, purtat între casele York (trandafir alb) și Lancaster (trandafir roșu) a durat peste 30 de ani, iar în urma lui cele două case s-au aliat prin mariaj și au dat naștere unei noi dinastii de regi.

În zilele noastre nu ne putem imagina o grădină fără trandafiri și într-adevăr cele mai îndrăgite soiuri sunt cele

parfumate. Mulți grădinari creează chiar adevărate rozarii în terenurile lor, fiind mândri nu doar de frumusețea florilor, ci și de mireasma lor îmbătătoar­e, care învăluie grădina în zilele calde de vară.

Parfum Flowe Company s-a specializa­t în distribuir­ea trandafiri­lor parfumați în toată lumea. Este vorba de soiuri special create și cultivate pentru aranjament­e și buchete deosebite, parfumate. Iar acum, Parfum Flower are o filială și în România. Ce înseamnă asta? Înseamnă că trandafiri­i ajung în România direct din Kenya, fără să mai treacă prin Olanda. Drumul mai scurt reduce foarte mult costurile, iar beneficiar­ii pot avea parte de splendoare­a acestor flori mai simplu și la îndemână. Am vorbit cu Wouter de Vries, managerul olandez al companiei, despre proiectul România și despre trandafiri­i parfumați.

Cum ai pus bazele Parfum Flower Company?

Acum opt ani l-am cunoscut pe Tim Hobbs, horticulto­rul care are ferma din Kenya, unde cultivă o mulțime de trandafiri parfumați. El abia începuse să cultive trandafiri parfumați, iar eu m-am îndrăgosti­t de mirosul lor. Oamenii cereau să cumpere trandafiri parfumați, dar nimeni nu vindea așa ceva. Ne amintim de trandafiri­i parfumați din anii ’60, așa că împreună cu Tim am spus: hai s-o facem, să producem și să vindem trandafiri parfumați.

Ai lucrat și înainte în industria florilor?

Da. Am lucrat în industria florilor, în Norvegia, am vizitat pe atunci sute de floriști, dar am renunțat la acest job. Zburam de două ori pe săptămână în Norvegia și am început să export flori în Scandinavi­a. Apoi cineva a venit la mine, mi-a spus că are niște trandafiri și m-a întrebat dacă pot face ceva cu ei. Am zis da, am renunțat la afacerea din Scandinavi­a. Am început afacerea la 24 de ore după ce am bătut palma. A doua zi am început importul.

Trebuia să fii un expert în trandafiri?

Nu, dacă iubești trandafiri­i, este de ajuns. Trandafiri­i de la supermarke­t se păstrează șapte zile în vază, dar nu se deschid. În timp ce trandafiri­i noștri se deschid, miros, sunt vii, e alt produs. E o experiență. E o bucurie. De obicei ofereai flori la ziua de naștere și la ocazii. Acum oferim ciocolată, vin, alte lucruri. Dar acești trandafiri sunt speciali și îi fac fericiți pe cei care-i primesc. O săptămână te poți bucura de buchet.

Vei avea un magazin aici sau doar vei importa flori în România?

Acum importăm doar, direct din Kenya. Logistica din Olanda spre România era complicată, iar așa ajung mai repede și îi vindem floriștilo­r. Nu putem merge direct la fiecare florist, dar îi importăm și floriștii fac comandă. Floriștii apoi pregătesc buchete, evenimente. Nu sunt pentru orice florist, ci doar pentru cei mai buni.

Faci echipă cu Tim din Kenya?

Da, partenerul meu este horticulto­rul, eu mă ocup de livrări.

Sunteți o echipă mare?

Da, avem 15 oameni în echipă în Olanda. Livrăm trandafiri în Anglia, Franța și Olanda, acum începem în România și poate și alte țări.

L-ai cunoscut pe David Austin, creatorul multor soiuri de trandafiri parfumați?

Da, desigur. Este o legendă, l-am întâlnit de două ori, i-am trimis un mesaj pe whatsapp azi fiului lui, i-am spus ca florile lui au ajuns în România. Mă întâlnesc cu el în New York, peste trei luni. Trandafiri­i David Austin sunt livrați în toată lumea și o dată la trei-patru luni ne întâlnim și vorbim de soiuri noi. Avem soiuri noi și acum, aici. Am o fotografie și cu tatăl lui și sunt mândru că l-am cunoscut.

Ai adus doar trandafiri David Austin aici?

Nu, doar o parte, 12 soiuri, alte 12 soiuri

– Meilland. Am relații cu ei foarte bune, e uimitor ce fac în Franța. David Austin e foarte englez, ei sunt foarte francezi, dar nu concurează între ei, fiecare are nișa lui. David Austin sunt preocupați mai mult de formă și de parfum, dacă e posibil, francezii sunt interesați în principal de parfum. Și familia Meilland este foarte pricepută la crearea soiurilor.

Familia Meilland cultivă trandafiri­i în Franța sau în altă țară, tot în Africa?

Toți trandafiri­i de aici sunt din Africa, cultivați la ferma Tambuzi. Toată echipa mea, toți cei care lucrează pentru Parfum Flower Company au mers măcar o dată în Africa, la ferma Tambuzi. Vizitează ferma, i-am trimis pe toți acolo. E una din cele mai bune ferme din lume. Important de spus, au emisii de carbon zero. Aici încă nu e ceva stringent, dar ferma e deja de acest tip. Nu producem doar trandafiri frumoși, ne preocupă și ecologia. Firma noastră din Olanda importă flori și de la alte ferme, din America de Sud, florile de acolo vor ajunge și în Romania, în viitor, pentru a crea o linie directă între fermă și piața de aici.

Care este trandafiru­l tău preferat?

E foarte greu de spus, pot alege două soiuri? Ar fi Prince Jardinier de la David Austin și Constance de la Meilland.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? Invitații nu se săturau de mireasma îmbătătoar­e a rozelor
Invitații nu se săturau de mireasma îmbătătoar­e a rozelor
 ??  ?? 2
1 Wouter de Vries, proprietar­ul Parfum Flower Company. 2 Cea mai mare parte a timpului, Wouter şi-o petrece în natură, între trandafiri.
3 Alina Neacșa alături de Wouter de Vries, la standul David Austin de la un târg internaţio­nal în Olanda. 4 Wouter și Dana, ciocnind câte un pahar cu trandafiru­l ’Prince Jardinier’
2 1 Wouter de Vries, proprietar­ul Parfum Flower Company. 2 Cea mai mare parte a timpului, Wouter şi-o petrece în natură, între trandafiri. 3 Alina Neacșa alături de Wouter de Vries, la standul David Austin de la un târg internaţio­nal în Olanda. 4 Wouter și Dana, ciocnind câte un pahar cu trandafiru­l ’Prince Jardinier’
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? Conferința de presă de la lansarea Parfum Flower Company
Conferința de presă de la lansarea Parfum Flower Company

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania