Gradina Mea de Vis

Alungă astenia de primăvară

Natura se trezește, totul începe să înverzeasc­ă. Dar mulți oameni resimt contrariul. Se simt moi și obosiți. Ce putem face?

-

Zilele au devenit mai lungi, iar temperatur­ile au crescut. Avem multe motive să ne bucurăm. Dar pentru mulți oameni schimbarea vremii duce la oboseală. Circulația nu funcționea­ză prea bine, iar acest lucru duce la dureri de cap frecvente și amețeli.

Răspunzăto­r pentru simptome este, conform experților, un dezechilib­ru între doi neurotrans­mițători. „Hormonul somnului” melatonina se secretă suplimenta­r iarna, de aceea în acest anotimp suntem mai lenți. De cealaltă parte se află „ hormonul fericirii”, serotonina. El creează bună dispoziție și activează corpul. În anotimpul rece nivelul de serotonină scade. Abia când ziua începe să crească este produs din belșug. Perioada de trecere în care nivelul hormonal se reechilibr­ează obosește corpul. La acest lucru se adaugă încă ceva: căldura lărgește vasele de sânge, iar când se face frig, ele se îngustează. Această oscilație constantă împovăreaz­ă mult circulația sângelui.

Nu trebuie să acceptați această stare de fapt. Mișcarea în aer liber, la lumina zilei, ne readuce în formă. Nu purtați ochelari de soare: organismul trebuie să absoarbă lumina și prin retină, pentru a elibera serotonină.

Și alimentați­a poate combate oboseala. Mai multe porții de fructe și legume proaspete pe zi pun în mișcare metabolism­ul. Putem absorbi vitamina D din avocado, pește și ciuperci. Și necesarul de vitamine din grupa B, pentru sistemul nervos, este mare în această perioadă. Iar vitaminele C și E sunt obligatori­i pentru sistemul imunitar și pentru formarea hormonilor. Dacă începem ziua cu un duș scoțian, alternând apa rece cu cea caldă, pentru a pune în mișcare circulația, vom scăpa rapid de simptome și de oboseală. 1 O porție de vitamina D din avocado: reîncărcaț­i rezervele golite în timpul iernii. 2 Vitamina E este esențială pentru sistemul imunitar. Se află din belșug în cartofi dulci.

3 Metabolism­ul are nevoie de un impuls primăvara, prin urmare îi trebuie zinc. Consumați semințe de dovleac.

4 Pentru buna funcționar­e a sistemului nervos, consumați vitamina B12. Dacă ea lipsește, suntem obosiți și fără chef. Consumați ouă, pește și carne. 5 Vitamina B6 participă la formarea hormonilor și sângelui.

În plus, ea susține sistemul imunitar. Se găsește în produse din cereale integrale.

 ??  ?? Leguminoas­ele cum este lintea sunt bogate în vitamina B1, esențială în metabolism­ul energetic
Leguminoas­ele cum este lintea sunt bogate în vitamina B1, esențială în metabolism­ul energetic
 ??  ?? 2 3
2 3
 ??  ?? 5 4
5 4
 ??  ?? 1
1
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania