Gradina Mea de Vis

Doar o pantă terasată poate fi folosită

Peter Berg este arhitect peisagist și are o preferință pentru pietre naturale de diferite forme. S-a specializa­t în grădini în pantă naturale

-

Prin ce se caracteriz­ează o grădină în pantă bine amenajată?

Cel mai frumos lucru este priveliște­a care se deschide de sus. Abia după ce o pantă este terasată poate fi folosită și amenajată ca grădină. Efortul de îngrijire în grădinile teresate este mult mai mic în acest fel. Dacă grădina terasată se află deasupra casei, efectul de ansamblu este cu atât mai spectaculo­s, căci grădina se dezvăluie treptat și invită la plimbări.

Care sunt provocăril­e amenajării unei grădini în pantă?

Grădinile în pantă se lucrează de jos în sus, iar munca temeinică este esențială. Posibilită­țile de prelucrare depind și de terenurile din jur. Dacă la baza pantei se află o grădină învecinată foarte abruptă, lucrurile devin foarte problemati­ce. În cel mai rău caz, toată panta poate să alunece.

Cum se poate evita pericolul de eroziune a pantei?

După ce terenul în pantă este terasat, eroziunea și ploile puternice nu mai reprezintă o problemă. Apa nu se mai scurge în voie pe pantă, ci este captată de fiecare terasă în parte și apoi preluată și orientată către plante și spre fiecare nivel de mai jos.

Ce trebuie să luăm în consideraț­ie când construim un zid uscat?

Grosimea zidului depinde de înălțime. Regula de fier este următoarea: grosimea corespunde unei treimi din înălțime (un zid înalt de 3 m trebuie să aibă o grosime de 1 m). Zidurile uscate sunt foarte grele. Trebuie construite pe solul ferm, care trebuie îmbunătăți­t. Construire­a unui zid uscat necesită cunoaștere­a unei tehnici străvechi și trebuie efectuată de specialișt­i. Este o adevărată artă să așezi pietre cu forme neregulate în mod corect, iar profesioni­știi fac cursuri speciale pentru a deprinde aceste tehnici.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania