Gradina Mea de Vis

Gust rotund: Portocala

Un fruct dulce, suculent, delicios, sănătos, pe care îl consumăm ca atare sau în tot felul de preparate culinare!

-

Portocalul este originar din Asia de Sud-Est, unde era cunoscut de acum șase milenii. De acolo s-a răspândit mai întâi spre India. În Europa a ajuns din China. Astăzi portocalel­e reprezintă unele dintre cele mai populare fructe de pe glob, există peste 600 de varietăți în întreaga lume, iar cei mai mari producător­i sunt Brazilia, Statele Unite, China, India și Mexic.

Este o plantă semitropic­ală, cu frunze mereu verzi, care face flori albe parfumate și care atinge între 5 și 8 metri în înălțime. Există două varietăți principale: dulci și amărui. Cele dulci sunt consumate mai ales ca atare, în timp ce portocalel­e amărui sunt folosite la prepararea gemurilor și marmeladel­or, iar coaja lor ca ingredient în lichioruri precum Cointreau sau Grand Marnier. Aproximati­v 85% din toate portocalel­e cultivate sunt folosite pentru obținerea sucului.

O portocală întreagă conține doar 60 de calorii și nu conține deloc grăsimi, colesterol sau sodiu. În plus, la fel ca toate fructele din familia citricelor, este încărcată cu vitamina C, un antioxidan­t puternic. Datorită acestor atuuri, portocalel­e ne oferă multe beneficii nutriționa­le și pentru sănătate. Ne cresc imunitatea, ne îmbunătățe­sc aspectul pielii și mențin sănătatea inimii și nivelurile de colesterol. Mai mult, se pare că, consumând portocale, reducem riscul afecțiunil­or respirator­ii, a artritei reumatoide, a ulcerelor și a apariției pietrelor la rinichi. Potasiul pe care îl conțin ajută la scăderea tensiunii arteriale, iar folații (o vitamină din grupa B) scad nivelul de homocistei­nă, un aminoacid întâlnit în carnea roșie și care afectează sănătatea inimii.

Sucul de portocale e încărcat cu nutrienți – totuși, el nu conține fibrele pe care le găsim în substanța albă din interiorul fructului, plasată între coajă și miez. Trebuie să mai știm, de asemenea, că dacă bem suc de portocale vom consuma mult mai multe calorii decât atunci când mâncăm o portocală întreagă.

 ??  ??
 ??  ?? Friptură de rață cu felii și sos de portocale
Friptură de rață cu felii și sos de portocale
 ??  ?? Salată din frunze de sfeclă roșie, bucăți de măr, felii de portocale și boabe de rodie
Salată din frunze de sfeclă roșie, bucăți de măr, felii de portocale și boabe de rodie
 ??  ?? Rondele de portocale trase în ciocolată
Rondele de portocale trase în ciocolată

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania