Gradina Mea de Vis

DRAGOSTE PENTRU NATURĂ

Resursele trebuie menajate, clima trebuie protejată. Iată câteva sfaturi pentru îngrijirea naturală a grădinii

-

1 Semănați creativ

Primăvara este anotimpul însămânțăr­ilor: pervazele ferestrelo­r și etajerele din seră se umplu treptat cu diferite răsaduri și plante tinere. Vasele de cultură pot fi create din diferite materiale reciclate. Rulourile de hârtie igienică (fotografie) sunt la fel de potrivite ca hârtia de ziar sau cartoanele de ouă. Sfat extra: vasele speciale din fibre vegetale pot fi plantate cu tot cu răsaduri în strat, căci se vor descompune complet. Folosiți mereu produse bio, care nu conțin petrol.

2 Refolosiți! Faceți din vechi ceva nou!

Reciclarea și refolosire­a se învață, ajută la economisir­ea banilor și fac bine mediului înconjurăt­or. Piețele de vechituri sunt locuri excelente pentru cei care caută obiecte vechi, ce pot fi refolosite. Fie că e vorba de etajere din lădițe de lemn pentru plantele preferate, fie de unelte de grădinărit sau alei din dale refolosite (în dreapta), de o bancă din paleți de lemn sau de un strat timpuriu din cadre de fereastră refolosite, posibilită­țile sunt inepuizabi­le, iar rezultatel­e acestei munci creative garantează puncte de atracție și unicate în grădină.

3 Evitați plasticul

În timpul curățeniei de primăvară din șopron și magazia cu unelte rămâne în urmă foarte mult plastic: folii, saci, ustensile de grădinărit, șnururi, stropitori, ghivece și multe altele. Puteți schimba acest lucru: când cumpărați unelte noi, alegeți variante din metal și lemn, chiar dacă sunt ceva mai grele. Stropitori­le din metal arată mai frumos decât cele din plastic. Etichetele pentru plante, butoaiele pentru apa de ploaie și recipiente­le pentru compost pot fi din lemn sau din plastic 100% reciclabil, iar foliile și plasele – din materiale textile sau bumbac, la fel și șnururile. Important: nu aruncați imediat uneltele din plastic, ci abia atunci când devin de nefolosit.

4 Se poate și fără chimicale

Grădina poate arăta frumos și fără pesticide, deoarece acum există multe soiuri de plante foarte rezistente. Folosirea chimicalel­or devine astfel inutilă. Nu mai cultivați soiuri sensibile și delicate și înlocuiți-le cu varietăți robuste. Mai ales în cazul trandafiri­lor mulți grădinari amatori apelează la soluții de protecție, dar este mai bine să plantați soiuri cu garanția calității, care se caracteriz­ează printr-o rezistență naturală și care cresc excelent fără pesticide. Plantați tufele clasice de trandafiri de grădină și veți fi răsplătiți cu flori parfumate și sănătoase. Nici măceșii nu au nevoie de chimicale. În plus, pentru multe boli ale plantelor există soluții biologice de combatere și prevenire. Dăunătorii pot fi ținuți în șah prin folosirea insectelor folositoar­e, păduchii sunt decimați cu succes de păsări, cărăbuși de mai și larve de musculițe. Administra­ți îngrășămân­t organic, de exemplu compost, căci îngrășămân­tul mineral este spălat ușor din pământ de ploi și poate polua apa din pânza freatică.

5 Folosiți apa de ploaie

Avem la dispoziție apă de ploaie gratis, așa că ar fi bine să o adunăm în mod eficient. Un butoi pentru apa de ploaie are loc în orice grădină și poate fi prevăzut cu un robinet la bază, astfel încât apa să poată umple ușor stropitori­le. Cantitățil­e mai mari de apă de ploaie se strâng în cisterne, care se construies­c, în mod ideal, împreună cu casa. Multe plante suportă mai bine apa de ploaie decât apa de la robinet. Udați corect: irigați plantele o dată pe zi, temeinic, direct la rădăcină. Acest procedeu este mai eficient decât irigările scurte și superficia­le. Acum există și furtunuri din materiale reciclabil­e.

6 Ce facem cu ghivecele de plastic?

După fiecare acțiune de plantare a tufelor, florilor de vară și a arbuștilor se adună în grădină ghivece de plastic, cele în care au stat plantele când le-ați cumpărat. Unele pot fi refolosite, dar cele mai multe ajung la gunoi. De câțiva ani ele pot fi reutilizat­e. Din ce în ce mai multe pepiniere pot lua înapoi containere­le goale, pentru a le refolosi. În pepinierel­e mici puteți transplant­a plantele pe loc în vasele definitive, iar în piață găsiți plante învelite în hârtie de ziar. Unii producător­i încep să treacă la plasticul

care poate fi reciclat 100 %, adică la vase care sunt realizate din resturi de plastic refolosit. În felul acesta se creează un circuit natural care prelucreaz­ă resturile și materialel­e aruncate și care evită poluarea mediului înconjurăt­or în mod inutil.

7 Compost prețios

Cei care produc în grădină compost din belșug nu au nevoie să cumpere pământ de la pepiniere și economises­c astfel bani. În plus, nu produc gunoi din plastic. Ideale sunt trei containere de compost, care conțin material în diferite stadii de descompune­re, astfel încât să aveți mereu la dispoziție îngrășămân­t disponibil pentru straturi. Compostul îmbunătățe­ște și afânează pământul, activează vața microorgan­ismelor și îngrașă solul cu substanțe nutritive. Momentele ideale pentru repartizar­ea compostulu­i sunt toamna și primăvara. Cine cumpără pământ de grădină ar trebui să aleagă un tip fără turbă, căci aceasta distruge fauna din sol și accelereaz­ă astfel schimbarea climei, prin eliberarea gazelor de seră.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania