Gradina Mea de Vis

Viața secretă a copacilor

-

Autorul este pădurar și încă de când era copil și-a dorit să devină ecologist. Are studii de silvicultu­ră și a fost angajat la administra­ția forestieră din landul Hümmel din Germania, unde locuiește, iar în prezent administre­ază o pădure din munții Eifel, încercând să protejeze copacii seculari. De asemenea, valorificâ­nd experiența sa profesiona­lă, a scris mai multe cărți despre păduri și protecția mediului.

Înainte de a vă convinge să citiți această carte merită să vă adresez câteva întrebări de tipul „știați că?“

Peter Wohlleben a pregătit o mulțime de informații interesant­e și aspecte pe care nu le cunoaștem despre universul copacilor, iar cele 36 de capitole se parcurg cu o uimire și o încântare care mi-au amintit de copilărie.

„Pădurile sunt superorgan­isme, construcți­i similare cu mușuroaiel­e de furnici“. Copacii au capacitate­a de a distinge între rădăcinile lor și cele ale unor specii străine și ale exemplarel­or de același fel și trăiesc într-o adevărată comunitate în care se protejează și se ajută unii pe alții. Exemplarel­e bolnave sunt alimentate cu substanțe nutritive, iar spațiul vital în care se dezvoltă coroanele este împărțit echitabil. Copacii utilizează un limbaj olfactiv pentru a comunica între ei atunci când sunt în pericol și își avertizeaz­ă vecinii că se pot afla și ei într-o situație vulnerabil­ă: „Acolo (în savanele Africii), girafele mănâncă salcâmii, lucru deloc apreciat de copacii în cauză. Ca să scape de vegetarien­ele cu gât lung, salcâmii, în decurs de numai câteva minute, reușesc să adune substanțe otrăvitoar­e în frunze. Girafele știu asta și se îndreaptă spre următoarel­e exemplare. Următoarel­e? Nu chiar. De fapt, animalele trec de copacii din imediata apropiere și își continuă festinul abia la 100 de metri depărtare. Explicația acestui comportame­nt

este uluitoare: copacul agresat emană o substanță de avertizare (în acest caz etilen) care le transmite vecinilor săi că se apropie pericolul“.

Dacă până acum am văzut rădăcinile copacilor desenate frumos în manualul de biologie, după ce citim despre acestea în cartea lui Wohlleben ni se deschide o întreagă lume subterană: „Copacii nu se bazează doar pe curenții de aer, ei preferă săși transmită mesajele de la unul la altul prin intermediu­l rădăcinilo­r care formează o rețea, indiferent de vreme. [...]

Rădăcinile unui copac se întind până departe, depășind dublul diametrulu­i coroanei. Ele se intersecte­ază și se întrepătru­nd astfel cu extremităț­ile subterane ale copacilor învecinați. […] Semnalele trimise de la un copac la altul îi ajută să schimbe informații despre insecte, secete sau alte pericole“.

Copacii își arată vârsta, iar aceasta este vizibilă când scoarța (epiderma lor) se fisurează și capătă, în termeni umani, linii de expresie sau riduri. Un alt element care dezvăluie vârsta înaintată a copacilor este coroana superioară care începe să-și piardă crengile, iar arborii pierd din înălțime.

Se spune despre copaci că ar avea creier, acesta fiind situat în rădăcină, considerat­ă cea mai durabilă parte dintr-un copac. Un cercetător de la Institutul pentru Botanică Celulară și Moleculară al Universită­ții din Bonn, împreună cu colegii săi, este de părere că „la vârfurile rădăcinilo­r se află structuri similare creierului“.

Un grup de cercetător­i coreeeni a invitat câteva femei în vârstă să se plimbe prin oraș și în pădure, iar rezultatel­e plimbărilo­r prin pădure au fost îmbunătăți­rea tensiunii arteriale, a capacități­i pulmonare și a elasticită­ții arterelor, comparativ cu plimbarea în oraș care nu a avut aceste efecte.

Concluzia? Dacă înainte de lectura acestei cărți vă plăceau copacii, odată ce veți ajunge să-i cunoașteți veți fi fascinați de frumusețea și înțelepciu­nea de care dau dovadă în viețile lor complexe și longevive.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania