Az igazi boldogság

Lelkipásztorok újévi gondolatai

Gyergyói Hírlap - - ÜNNEPI GONDOLATOK - TRUCZA SÁNDOR NYUGDÍJAS PLÉBÁNOS

Szilveszter éjszakáján az emberek alig várják, hogy éjfél legyen. Ekkor örömmel nyitják ki a pezsgős üvegeket. Koccintanak, és boldog új évet kívánnak egymásnak. Azonban minél inkább kívánatos a boldogság számunkra, fogalmát annál nehezebb meghatározni.

Kevesen akarják tudomásul venni, hogy az igazi boldogságot nem a menynyiségi tényezők, hanem az életminőség határozza meg. Ha valakinek bőségesen jut anyagi javakból, attól még nem biztos, hogy boldog. Ha valaki viszont jól érzi magát családja körében, rámosolyog hitvestársa és gyermekei, mindenféle anyagi javak halmozása nélkül, kevés anyagi birtokában is boldog. A megélhetéshez természetesen anyagi forrás kell, de nem ez a fő tényező a boldogsághoz. Hát akkor mi az?

Az igazi boldogságot meghatározni, megfogalmazni nem vagyunk képesek. Egyet azonban határozottan merek állítani: „A szív belső békéje nélkül nincs boldogság.” ( Lk. 2,16–21)

Bármilyen jól mehet az embernek sorsa, lehet szép nagy háza, pénze akármennyi, különféle örömforrásokból meríthet mérték nélkül, ha szívében dúl a harc, lelke boldogtalan. Elrontott napok, elrontott élet.

Az igazi boldogság a szív békéjében valósul meg. Látjuk ezt már a betlehemi istállóban: a betlehemi szegénységet az iga- zi boldogság öröme hatja át. Senki sem állíthatja, hogy amikor Mária és József végigjárták Betlehemet, és még bár egy szobácskát sem kaptak szállásnak, ahol Mária megszülhette volna gyermekét, az jó állapot volt. Ők mégis boldogok voltak az istállóban. Mária példát mutat nekünk, hogyan fogadjuk el a mindennapi életet úgy, ahogy van, anélkül, hogy kedvünket vesztenénk.

Hogy az új esztendő kinek mit fog hozni, nem tudjuk. De Isten akaratában megnyugodva el kell fogadnunk. Kérnünk kell, hogy kiérdemeljük azt az isteni segítséget, amire éppen szükségünk lesz.

Ne feledjük el, hogy az új esztendő azt hozza, amit saját szabad akaratunknál fogva kimunkálunk magunknak, Isten segítségével. Ezért szeretném idézni Nagy Szent Teréz jelmondatát:

„Semmi ne aggasszon, semmi se rettentsen

Minden elmúlik, Isten marad.

A türelem mindent elér. Ha Isten velünk, megvan mindenünk.

Isten maga elég.”

Hogy az új esztendő kinek mit fog hozni, nem tudjuk. De Isten akaratában megnyugodva el kell fogadnunk.

Táncoló angyal. Készítette Neuhardt Anita (9 éves), Gyermekek Háza

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.