Házszentelés Szentmiklóson

Mikor jönnek a papok?

Gyergyói Hírlap - - ÜNNEPI GONDOLATOK - BARICZ TAMÁS IMOLA

Régen a házszentelés vízkereszt napján, vagyis január 6-án zajlott, de egy ideje már karácsony után elkezdődik, mivel a lakosság növekedésével lehetetlen egy nap alatt minden családhoz ellátogatni.

Anapkeleti bölcsek aranyat, tömjént és mirhát vittek Jézusnak. Később a hívek tojást, lisztet, búzát, fát, diót, almát adtak a papnak, napjainkban pénz jelenti az ajándékot. A gyergyószentmiklósi plébániák hívei számára külön szerveznek házszentelést.

Szent Miklós plébánia

A Szent Miklós plébániához tartozókhoz három csoport indult. December 27- én már elkezdődött a házszentelés, ma az első csoport a Nicolae Bălcescu utca (a Tűzoltók utcától felfelé), Stadion utca, Miron Cristea és Kapu utcában folytatja a házszentelések sorát. A második csoport a Kossuth Lajos utca (a Tűzoltók utcától felfelé), a Pacsirta utca, a Kárpátok utca (a központtól) és a 38-as tömbház lakóit keresi fel. A harmadik csoport a Makkos ( Tűzoltók utcától), Kiss Antal, Mocsár, Nyírfa, Téglagyár utcákban lakókhoz viszi a Szent Keresztet.

December 30-án, szombaton az első csoport az Alma, Fenyő, Fecske, Varga Katalin, Földvári K., Temető és Győzelem utca, a második csoport a Kápolna, Újélet, Építők utca, a harmadik csoport a Forradalom negyed, Kórház utca, Kórház utcai tömbházak, illetve IPEG tömbház lakóihoz viszi a Szent Keresztet.

Január 2-án, kedden az első csoport a Békény (a Régigyár utcától felfelé), Víz, Fazekas utca, a második csoport a Külső ( Régigyártól felfelé), Akác, Margaretta, Őz, Galamb, a harmadik csoport a Fürdő, Budai Nagy Antal, Kisköz, Rózsák, Meszes, Mihai Eminescu és Földművesek utca lakóit keresi fel.

Január 3-án, szerdán az első csoport a Gábor Áron, Jakab Antal, Vadászok, Két híd, Halászok utcába látogat el, a második csoport a Selyem (fentről indulnak), Balázs Pál, Closca, Arany János utcákban, míg a harmadik csoport a Gyilkostói út elejétől a Csobothegy utcáig végzi a házszenteléseket, illetve az 5-B tömbház, a Dr. Fejér Dávid utca, a D1-es és D2-es tömbházak lakásait szenteli meg.

Január 4-én, csütörtökön az első csoport a Rákóczi Ferenc, Örmény templom utca, Petőfi tér, Márton Áron utca, a második csoport a Gödrös utca a Haladás, illetve a Sáros utcától lefele, Fogarassy Mihály, Hóvirág és Rét utca lakóihoz látogat el. A harmadik csoport pedig az Arany János, Vadászok, Jakab Antal, Budai N. Antal és Kéthíd utca házaihoz kopogtatnak be.

Január 5- én, pénteken a Szabadság téri lakókhoz viszik a Szent Keresztet. Előzetes bejelentés alapján pótházszentelésre szombaton, január 6-án délelőtt és délután, illetve vasárnap van lehetőség.

Szent István plébánia

A Szent István plébániához tartozó hívek január 2-a és 7-e között fogadhatják a Szent Keresztet, három csoport indul a hívekhez.

Január 2-án, kedden az első csoport a Békény utca (az alsó végétől kezdve), Régigyár utca, a második csoport a Bucsin negyed 26-os, 27-es tömbházak, Testvériség sugárút, Hársfa utca és Muskátli utca lakóihoz látogat el. A harmadik csoport a Kossuth Lajos utca (a volt Ambienttől felfelé a vasútig), Alsó malmok, Külső utca (a Régigyár utcáig), valamint a közbeeső Keskeny és Sólyom utca lakóihoz látogat el.

Január 3-án, szerdán az első csoport a Tűzoltó utca (a végétől visszafelé), Makkos utca (alsó részén), Tűzoltó utca (végig, az 1-es számig), a második csoport a Tölgymező utca (vasúton felüli része, a vasúttól kezdve egészen az 1-es számig), Tatár utca (alsó részén), Kis utca, Testvériség sugárút 19. szám, a harmadik csoport pedig a Nicolae Bălcescu utca (a város végétől 56. számig), Mező, Tatár utca házait keresi fel.

Január 4-én, csütörtökön az első csoport a Bucsin negyedi 1- es, 2- es, 3- as, 4- es, 5- ös tömbházak, a második csoport a Bucsin negyedi 9-es, 10es, 13- as, 14- es tömbházak, a harmadik csoport a Bucsin negyedi 15-ös, 16-os, 17-es, 18as tömbházak lakásaiba látogat el.

Január 5-én, pénteken az első csoport a Bucsin negyedi 20as, 21-es, 22-es tömbházakat, a második csoport a Bucsin negyedi 7-es, 8-as, 11-es, 12es tömbházakat, a harmadik csoport a Bucsin negyedi 6-os, 19-es, 25-ös tömbházakat keresi fel.

Január 6-án, szombaton az első csoport a Kossuth Lajos utca (a vasúttól 66-os számig, az út bal oldala), a második csoport a Kossuth Lajos utca (a vasúttól a Tűzoltó utcáig, az út jobb oldala), Új, Dózsa György utca, a harmadik csoport a Gyöngyvirág, Kavicsbánya utca, a szociális tömbház, Állomás, Tölgymező utca (vasúton aluli része) lakóihoz látogat el.

Január 7-én, vasárnap az első csoport a Virág negyedi 25ös, 46- os tömbházak, a második csoport a Virág negyedi 42-es, 51-es tömbházak, a harmadik csoport az I.M.G. tömbház, Bucsin negyedi 23- as, 24-es, 28-as tömbházak lakóit keresi fel.

Munkás Szent József plébánia

A Munkás Szent Jószef plébániához tartozó hívek 2018. január 2- tól fogadhatják a Szent Keresztet. Az első napon a Tölgyfa, a Rövid és a Malom utcába látogatnak el. Január 3-án a Haladás, a Gödrös (felső fele), a Sáros, a Felsőiskola, az Ady Endre utca (1-47. számig, a Tölgyfa utca találkozásáig) lakói fogadhatják a Szent Keresztet. Január 4-én az Ady Endre (a 48-as számtól felfele), a Szürokfőző és a Csíszér utcában ( Fülöp Atti láig), illetve a Mogyorós utcában látogatják meg a híveket. Január 5- én a Gyilkostói úton ( lentről felfele, a páros házszámok oldalán), a Kőrisfa, illetve a Csiky-kert utcában a Gyilkostói úttól a Szájván felé lakó családokat keresik fel. Január 6-án a Csobothegy utcai, a Csiky-kert utcai lakókat, illetve a Gyilkostói út bal felén lévő házakat látogatják meg (a Csobothegy utcától a Csiky-kert utcáig). Január 7-én a Gyilkostói úton (a Csiky-kert utcától felfelé a gyerekotthonig) és a Szikla utcában keresik fel a családokat. Január 8-án a Vár, Erdő és Hojvás utca lakói fogadhatják a Szent Keresztet. Január 9-én a Rákóczi Ferenc, Crisan, Magyarköz és Csengettyû utcába látogatnak el. Január 10-én, igény esetén, a plébániához tartozó várpataki és visszafolyói családokat keresik fel, és szintén előzetes bejelentés szerint tartanak házszentelést január 13-án is.

FOTÓ: BARABÁS ÁKOS

A házszentelések sora folytatódik

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.