Megkérdeztük olvasóinkat

Ön szerint mennyire lesz hatással a magyar közösségre Verestóy Attila halála?

Gyergyói Hírlap - - AKTUÁLIS -

Megrázta az erdélyi magyar közösséget Verestóy Attila, az RMDSZ Hargita megyei szenátorának halála. Arra voltunk kíváncsiak, olvasóink hogyan vélekednek, mit eredményezhet a politikus elvesztése. Legtöbben példátlannak értékelik tevékenységét, pótolhatatlannak személyiségét, és vannak, akik abban reménykednek, hogy minél előbb lesz, aki méltó módon folytatja munkáját.

„Amit megmondott, az úgy is volt”

Néhányan a válaszadók közül azt írták, nem hinnék, hogy bármilyen hatása lenne a politikus halálának a magyar közösségre, mások karizmatikus személyiségét, határozott egyéniségét kiemelve, illetve az erdélyi magyarság érdekében folytatott tevékenységét méltatva úgy gondolják, Verestóy Attilának egyhamar nem lesz méltó utódja. „Hogy milyen hatással lesz a magyar közösségre ez a veszteség, az attól függ, hogy lesz-e még egy olyan politikus, mint ő, aki védeni fogja a magyarságot, és segíti az iskolákat”; „Nem lesz aki megvédje a magyarokat, aki kiálljon, és bátran felszólaljon érettünk. Pótolhatatlan”; „Nagy veszteség. Harcolt, érvelt érdekeinkért, tudott jól románul, nem hebegett-habogott. A román politikusok is értékelték”; „Nagyon jó kapcsolati rendszere lehetett, mert mindent el tudott simítani, ha akarta. Sok magyar vezető beosztású személy köszönhet neki számtalan dolgot”; „Nagyon határozott egyénisége hiányozni fog mindenkinek”; „Szerintem pótolhatatlan ember nincs, de ő amit megmondott, az úgy is volt, ezért lesz egy üresség”; „Halála hatással lesz a közösségre, mert sok tevékenységet támogatott anyagilag”; „Nagyon határozott, politikai kapcsolatokkal rendelkező, karizmatikus személy volt. Nem állítható, hogy ne lettek volna neki is melléfogásai, de amit a magyar- ságért tett, a legtöbb esetben példaértékű. Számunkra elképzelhetetlen, hogy mivel tartotta markában akár a román politikusokat is (még az elitet is), de ezt tette. Nem hinném, hogy egyhamar kerül utódja.”

Méltó utódban reménykednek

„Nem hiszem, hogy ne kerülne Udvarhelyen még egy ember, aki tudná támogatni anyagilag a ké- zilabdacsapatot”; „A közmondás azt tartja: minden ember pótolható, de azért mindenki hagy egy űrt maga után. Remélem, hogy Verestóy szenátornak nagyon hamar lesz utódja, aki méltóképpen képviseli a magyar közösséget”; „Majd megválik, hogy mi lesz, mert elég jól harcolt a magyarok érdekeiért. Adja Isten, hogy minél hamarabb kerüljön hozzá hasonló ember. Isten nyugtassa békében!” – írják a válaszadók.

FOTÓ: VERES NÁNDOR

Több százan kísérték utolsó útjára a 2018. január 23-án elhunyt szenátort

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.