Zfalt helyett botlasztó papírhegyek

Példa: így „haladnak” a fejlesztések Romániában

Gyergyói Hírlap - - ÁLIS - GERGELY IMRE

vasszal aszfaltozni fognak Gyergyószára Sáros és a Tőkés utcában. Hosszú huután jutott el ide az önkormányzat. Iskolahogy miért nem haladnak úgy a fejlesztések k, mint más országokban.

már rég el lehetett volvégezni, annak még ezek után lehet nekimondja Danguly Errmester egy több éves ató hercehurca végén. épes arra, hogy hosszú tetlenné tegyen egy fejminek nyilván az adott átja a kárát. et Danguly Ervin szányarán kezdődött, amisztást megnyerve poli tisztségbe került, de i még korábbiak. A váat megelőzően a korábmester, Gábor László réngzott el, hogy elő van dokumentáció két utca sára, és ígéret van arra, rmánytámogatásból va-

átum átvétele után megák: egy előszámítás lén, de előtanulmányokat, ell készíteni még ahhoz, mány a PNDL1 (Orszáülésfejlesztési Program) finanszírozást nyújt016 ezzel telt: elkészülumentációk, beszerezséges engedélyeket. Az Danguly Ervin aláírhatdést Bukarestben, mely kormány vállalta, hogy lej értékben fizeti a két ltozásának költségeit. kezdődött a hosszabb s a hazai bürokrácia útn.

2017 elején a közbeszerzési törvénynek megfelelően nyilvánosan meghirdették a munkálatot, várva a jelentkezőket a kivitelezésre. Két cég jelentkezett: a brassói székhelyű Fincodrum és a gyergyóalfalvi Hamerlemn. A közbeszerzés minden probléma nélkül lezajlott, a Fincodrum 1,6 millió, a Hamerlemn 1,4 millió lejért vállalta volna a munkálat elvégzését. Az utóbbit hirdették ki nyertesnek, amit már az is indokolt, hogy a hatályos közbeszerzési törvény szerint az olcsóbb ajánlatot kell választani. A döntést azonban megtámadta a Fincodrum. Az Óvások Elbírálásának Országos Tanácsához (CNSC) fordult, azt kérve, hogy nyilvánítsák érvénytelennek a közbeszerzési eljárás eredményét. A CNSC azonban nem fogadta el a cég óvását. Miután a Hamerlemntől bizonyos kiegészítéseket kért, és ezeket meg is kapta, a CNSC közölte, hogy teljesen rendben volt a közbeszerzés, a Fioncodrum álláspontja alaptalan, és a Hamerlemn a licit nyertese.

„Bebizonyosodott, hogy minden rendben van, tehát eleve jól zajlott le a folyamat. A gond csak az volt, hogy míg idáig eljutott a procedúra, hónapok teltek el. Minden döntésre egy hónapos vagy több hetes a határidő, levélváltásokra kell várni, és a munka a gyakorlatban nem ha- lad semmit. Így telt el a nyár is” – fogalmaz Szárhegy polgármestere. Azonban a CNSC végső döntése után sem kezdhettek neki az aszfaltozásnak.

A Fincodrum újabb eljárást kezdeményezett, a Marosvásárhelyi Táblabíróságon benyújtott keresetével a CNSC döntését támadta meg, azzal a végső céllal, hogy az egész közbeszerzési folyamatot érvénytelenítsék. Nyilván arra is volt egy kitűzött határidő, amíg a cég a bírósághoz fordulhatott. Jellemző: a határ- időn belüli utolsó napon iktatták a panaszt. Ennek folyományaként, amikor az önkormányzat értesítést kapott, hogy perbe idézték, alig két napja maradt arra, hogy megfogalmazza álláspontját, és benyújthassa a táblabíróságra. A szárhegyi álláspont rohamtempóban készült el, és éppen hogy időben sikerült iktatni. Ennek lényege, hogy Szárhegy önkormányzata úgy véli: ha a CNSC úgy ítélte meg, hogy a két utca aszfaltozásáról szóló közbeszerzés rend- ben volt, akkor az valóban úgy volt, a Fincodrum pedig ok nélkül kérdőjelezi meg azt. A Marosvásárhelyi Táblabíróság jogerősen elutasította a brassói cég keresetét. Így végre eljuthattak oda, hogy megköthették a kivitelezési szerződést a nyertes Hamerlemn-el.

Így, ha az időjárás megengedi, aszfaltozhatnak a Tőkés és a Sáros utcában. Legalább egy éve elkészülhetett volna...

FOTÓ: BALÁZS KATALIN

A Fincodrumnak nem ez lett volna az első munkája Szárhegyen. A főtér átépítésénél is ez a cég dolgozott

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.