Megkérdeztük olvasóinkat

Ön szerint mit tud tenni az egyszerű ember azért, hogy jogai tiszteletben legyenek tartva?

Gyergyói Hírlap - - AKTUÁLIS -

„Senki se hagyja magát! Ami jár, az jár!” – így szól egy olvasónk buzdítása azon sorstársaihoz, akik jogaink kiharcolását fontosnak tartják. De nem mindenki hisz abban, hogy az egyszerű embernek lenne erre lehetősége.

Nincs nagy remény

Több olvasónk úgy gondolja, hogy a jogait érvényesíteni kívánó ember „Nagyon keveset tehet”; „Nem sokat, szinte semmit”; „Egyáltalán semmit nem tud tenni”; „Miután az idegei tönkremennek, a pénzét elveszik, és jön a többi probléma, rádöbben, hogy tehetetlen.”

Van, aki így válaszol a feltett kérdésre: „A mai világban sajnos, nagy a korrupció, és a jogainkat nem tisztelik”; „Szinte semmi esélyünk, úgy jártunk a jogokkal, hogy járni jár, de nem jut.”

Feltételei vannak az érdekérvényesítésnek

„Jogok vannak, csak a betartás akadozik” – jegyzi meg egy olvasó. Többen úgy vélekednek, hogy „Akkor várhatja el az ember, hogy jogait betartsák, ha ő is tiszteletben tartja a másokét”; „Aki jogait védené, jobb, ha tanácsot kér a hozzáértő emberektől, akik útba tudják igazítani”; „Nem kellene a törvény ellen véteni. A jogainkat megtartani és kikövetelni szükséges, és ha megsérülnek, lehet pereskedni, fellebbezni.”

Egy ember nem ember

„Összefogással lehet csak elérni tiszteletben tartást”; „Egye- dül tehetetlen az ember. Az erő az összefogásban lehet”; „Nagyon furcsa ez a világ, és komolyan meg kell küzdenünk a jogainkért”; „ Részt kell venni a választásokon, és a különböző megnyilvánulásokon hallatni kell a szavunkat” – jelzik azon olvasók, akik az erőt az összefogásban látják. Hosszabban fejti ki véleményét, kérdéseket vetve fel egy szelvénybeküldő: „Az embernek bármilyen problémája van, és ide sorolom a személyes jogok betartását is, ha szépen nem beszél, nem ér el eredményt sehol. De azért ne legyen gyáva, legyen erős és kitartó. Úgy gondolom, erőszakos kell legyen, és ne engedjen a huszonegyből. Mi miért nem tesszük ki a székely zászlót minden házra Hargita megyében? Félünk? Kitől? Például Gyergyótól Szeredáig öt helyen van kitéve székely zászló, de ha elmegyünk Kolozsvárig vagy azon túl, hány román zászlót látunk? Meg sem lehet számolni. Hogyan tartsák mások tiszteletben a jogainkat, ha mi gyávák vagyunk?”

És íme még egy vélemény, mely szelvényen érkezett: „A legfontosabb, hogy az ember ismerje a jogait, következetesen kiálljon azokért, és részt vegyen minden olyan rendezvényen, ahol közösen is hangot lehet adni az érvényesítésnek.”

FOTÓ: HAÁZ VINCE

Székely szabadságot vagy bármilyen jogot követelni együtt érdemesebb – vélik olvasóink

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.