Gyenesbe ért a Minority SafePack

Gyergyói Hírlap - - ÁLIS -

Az utolsó száz méteren, április 3-áig még 70 ezer támogató aláírást kell összegyűjtenie a FUEN-nek ahhoz, hogy az Európai Bizottság érdemben foglalkozzék a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezéssel.

Nyolc országban átlépte már a küszöböt a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezést támogató aláírások száma, és további 70 ezer aláírás hiányzik még a szükséges egymillióból – közölte Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának ( FUEN) elnöke, az ernyőszervezet brüsszeli irodájának szerda esti avatóján. Az RMDSZ közleménye szerint a szövetség képviselői és szenátorai jelenlétében, a belgiumi németajkú közösség szecessziós épületében avatták fel a FUEN helyi székházát A rendezvényen tételt teljesítették amikor nyolc uniós tagállamban – Romániában, Magyarországon, Szlovákiában, Lettországban, Spanyolországban, Dániában, Horvátországban és Bulgáriában – sikerült átlépni a minimális szavazatszámot, de hozzátette, a sikert egyelőre még nem lehet ünnepelni, mert további 70 ezer aláírásra van szükség. Úgy vélte, ebben a fázisban azt lehet ünnepelni, hogy az őshonos kisebbségeknek uniós védelmet és támogatást kérő kezdeményezés igazi európai mozgalommá nőtte ki magát, amelybe olyan szervezetek is bekapcsolódtak, amelyek nem tagjai a FUEN-nek, illetve a végső hajrában is naponta jelentkeznek új szervezetek, mert ők is a győztes csapat tagjaivá akarnak válni. Hozzátette: mindez nem lett volna lehetséges az RMDSZ nélkül. „Olyan Európát akarunk, amely értékteremtőként ismeri el doskodik megbecsülésükről és védelmükről” – fogalmazott a FUEN elnöke.

A székházavatón Kelemen Hunor szövetségi elnök emlékeztetett, Románia pár napja mondta ki, hogy egy magyar nyelvű iskola törvény általi létrehozása alkotmányellenes. Mint mondta, az ilyen példák indokolják azt, miért is vágtak bele a Minority SafePack európai polgári kezdeményezésbe. „Mi azt akarjuk, hogy a volt kommunista államokban élő őshonos kisebbségeket is ugyanazok a jogok illethessék meg, mint a déltiroli németeket vagy a belgiumi németajkú közösséget. Az Európai Unió tagállamainak a felelőssége, hogy minden egyes őshonos kisebbség otthon érezze magát azon a földön, ahol született, és meg akarja őrizni saját értékeit, nyelvét, kultúráját, vallását” – tette hozzá az RMDSZ elnöke

rüsszelben is hangsúlyozta a kezdeményezés fontosságát

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.