Megkérdeztük olvasóinkat

Mi a véleménye a természetgyógyászatról, mi a tapasztalata?

Gyergyói Hírlap - - AKTUÁLIS -

Kiegészítő kezelésnek, betegségek megelőzésére nagyon jók a természetgyógyászati eljárások, komoly betegségek esetén viszont tanácsosabb orvoshoz fordulni, az ő utasításait betartani – véli olvasóink többsége. Egyesek szóvá teszik, hogy az utóbbi időben sok lett az önjelölt természetgyógyász, akiknek hiányos a tudásuk, ráadásul jó pénzeket elkérnek a kezelésekért.

„ Nem kérem a természetgyógyász tanácsát, kezelését. Eggyel beszéltem, kértem a segítségét, és olyan összeget mondott, hogy nem tudtam megszólalni”; „Halandzsa és szemfényvesztés az egész”; „ Az utóbbi időben minden második ember természetgyógyász. Elvégeznek valami gyorstalpalót, és azt képzelik, hogy mindent tudnak. Kezelik a betegeket (már aki hozzájuk fordul), aztán csodálkoznak, hogy nincs gyógyulás”; „A természetgyógyászat tulajdonképpen ősi tudás. Mostanában ez is reneszánszát éli, amivel önmagában nem is lenne baj, de a mai ember már nem az ősember. Ezt kellene szem előtt tartani”; „Sok a sarlatán, nem lehet megbízni mindenkiben. A pénzért sokan sok mindenre képesek, és sajnos sok a hiszékeny ember, akit ki is tudnak használni”; „Jó gyógyászati eljárás, de csak akkor, ha jó szakember végzi. Sok a kontár, aki a hiszékenyeket becsapja” – írják a válaszadók.

A gyógyteák jótékonyak, nincs mellékhatásuk

Vannak, akik teljesen másképp gondolkodnak, örülnek annak, hogy minden betegségre nem kell kémiailag előállított gyógyszert alkalmazni. „A természetgyógyászat elterjedt, hála az Úrnak. Szükséges is a sok betegségben szenvedőnek. A gyógyvizek, a gyógyteák meg- gyógyítanak, megnyugtatnak. Tapasztaltam a fájós testrészeimen”; „ Jómagam is gyűjtöm a gyógynövényeket tavasztól késő őszig. Majdnem minden betegségre van gyógytea, csak ismerni kell a növényeket. Szép lassan visszatérünk a házi gyógymódokhoz, mert azok valóban jótékonyak, és nincs mellékhatásuk, mint a kémiailag előállított egyes gyógyszereknek”; „Inkább természetgyógyászok, mint patikusok”; „Hatásosabb mint a gyógyszer, nem károsítja a szervezetet”; „ Jártam természetgyógyászhoz, jó a véleményem” – olvasható a szelvényeken.

Sokszor nem elég

Hozzáértés szükséges ahhoz, hogy gyógynövénykészítmények használatával, fogyasztásával elkerülhetőek legyenek a bajok, és ha az embert komoly betegség éri, tanácsos orvoshoz fordulnia – olvasható ki a következő válaszokból: „Nagyon sok esetben jó hatásúak a gyógyteák, kenőcsök”; „A gyógynövények nagyon hasznosak, de sokszor az nem elég”; „Betegségmegelőzésnek nagyon jók a gyógynövények, de amikor már levert a betegség, csak a gyógyszerek hoznak helyre”; „A gyógynövények is jók, de kell ismerni, hogy melyiknek mi a hatása, és hogyan kell használni”; „Kiegészítőnek elfogadható, de a komoly betegségek gyógyítására sosem elégséges. Nagyon sok példa van rá, hogy nem volt hatása a természetgyógyászati módszernek”; „Gyógyszerek is kellenek, viszont a gyógynövényekre is szükség van. Én már tapasztaltam”; „Kis dolgokra jó, de komoly betegség esetén csak az orvosok és a gyógyszerek segíthetnek”; „Szeretek jól odafigyelni, nem bízom teljes mértékben a természetgyógyászatban. Támogatom, de szelektálok”; „Kiegészítő kezelésképpen sok esetben jó, de az orvos, az mégiscsak orvos.”

FOTÓ: LUKÁCSI LEHEL

A válaszok szerint a természetgyógyászati módszerek közül egyik legalkalmazottabb a gyógynövényterápia

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.