Retlen Orbán Viktor népszerűsége

Őpont Intézet felmérése szerint a bizonytalan szavazók közül is sokan támogatják a miniszterelnököt

Gyergyói Hírlap - - ÁLIS -

felnőtt népesség 50 százaléka választaná miniszterelnöknek Orbán Viktort – derül ki pont Intézet Magyar Idők számára készült mény-kutatásából. Ugyanebben a körben ony Gergelyt mindössze 13, Szél Bernadetona Gábort 7, Gyurcsány Ferencet 3, Fodor és Fekete-Győr Andrást pedig egyaránt 1 k támogatja.

őpont Intézet 2015 máóta végez rendszeres tást a lehetséges koröltek közvetlen támoa kapcsán. Akkor Orrt a magyarok 32 számogatta. Ez a szám berében már 43, 2017 ében pedig már 47 száVona Gábort az elmúlt om év során egyszer gatták 13 százaléknál tóbbi eredményt 2015 sában érte el a Jobe. Akkor ért a csúcsra y Ferenc is: a Demokoalíció elnökét azon a teljes felnőtt népesség ka támogatta.

eelőzték Vonát

ekessége van még a kuAz egyik, hogy 2015 n 40 százalék volt azok kik nem tudták vagy ták megmondani, kit zívesen Magyarország főjeként. Ez a szám 17 százalékra csökásik érdekesség, hogy Karácsony Gergelyél Bernadettnek is több a akadt a kormányfőersenyében, mint Vona . nytalan választók köan újraválasztanák Orr jelenlegi minisztermert azt látják, hogy ő n, aki kiáll Magyarormondta a Nézőpont Inatási igazgatója szer1 aktuális csatornán. niel azt mondta, Orr népszerűsége folyanő, és ez nem függetándorláspolitikától. Az elemző Vona Gáborról, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjéről azt mondta, 2015-ben még relatív népszerű volt, most viszont saját pártjánál is népszerűtlenebb, mert nem minden Jobbik-támogató áll ki mellette. A Demokratikus Koalíció szavazói pedig már tudják, hogy az ő jelöltjük valójában Karácsony Gergely, így Gyurcsány Ferenc helyett inkább az MSZP–Párbeszéd jelöltjét támogatják – tette hozzá.

Erősödött az MSZP–Párbeszéd

Miközben a Fidesz–KDNP továbbra is őrzi első helyét a pártok választási küzdelmében, az MSZP–Párbeszéd erősödött, így a jelenlegi támogatottsága mind a teljes népesség, mind pedig a biztos szavazó pártválasztók körében meghaladja a Jobbikét – derült ki a Századvég legfrissebb felméréséből, amelyet az Origó közölt elsőként. Eszerint az MSZP–Párbeszéd támogatottsága a teljes népességnél 10 százalék, a Jobbiké 9 százalék. A Fidesz–KDNP-t a megkérdezet- tek 36 százaléka választaná, az LMP támogatottsága 5 százalékra mérséklődött, a DK ugyancsak 5 százalékon áll. A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz–KDNP-t jelenleg 51 százalék támogatja. Az MSZP– Párbeszéd támogatottsága ugyanitt 15 százalék, szemben a Jobbik 13 százalékával. Az LMP 7, a DK 6 százalékon áll, a biztos szavazók 7 százaléka pedig más pártokra voksolna. Az ellenzék erőviszonyaiban bekövetkezett változások mögött nagy valószínűséggel a kormányfőjelöltek népszerűsége közötti éles különbségek húzódnak meg. Vona Gábornak, a Jobbik jelöltjének népszerűségi mutatói nem javultak az elmúlt időszakban, jelenleg a politikus a teljes népességen belül a többség körében elutasított: a megkérdezettek 20 százaléka kedveli, 69 százaléka elutasítja. Az MSZP–Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely összességében népszerűbb Vonánál: a teljes népesség 31 százaléka kedveli és csak 40 százaléka utasítja el. Az LMP kormányfőjelöltjével, Szél Bernadettel 26 százalék szimpatizál, az elutasítóinak aránya pedig 43 százalék a teljes népesség körében.

A mozgósításon van a hangsúly

Boros Bánk Levente, a Nézőpont Csoporthoz tartozó Médianéző igazgatója az M1 aktuális csatornán kedden azt mondta, a választásig hátralévő néhány napban programokkal, pozitív üzenetekkel már nehéz elérni a választókat, negatív hírekkel, botrányokkal talán, de a legfontosabb feladat a mozgósítás. Az ellenzék nincs könnyű helyzetben. Az április 8-ig hátralévő idő néhány megállapodásra, visszalépésre elég lehet, de ezt az információt el is kellene juttatni a választókhoz. Továbbá az ellenzéki pártok önérdeke és belső feszültségei is nehezítik helyzetüket – jegyezte meg az MTI által idézett szakember. Az „összefogásmítosz” 2010 óta él balliberális oldalon, és ehhez a Jobbik is csatlakozott. De ez a mítosz már 2014-ben megdőlt – mondta Boros Bánk Levente.

FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

A felmérés szerint Orbán Viktor népszerűségének növekedése nem független a bevándorláspolitikától

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.