Zászlókat helyeznek ki

Közterekről kitiltva, templomudvarokban helyet kapva

Gyergyói Hírlap - - AZIN - BÍRÓ BLANKA

Ötven székely zászlót osztanak ki az egyházközösségek között, a felét sepsiszéki, a másik felét a marosszéki településeken. Az ingyenes lobogóhoz tartószerkezet és hatméteres rúd is jár, szintén térítésmentesen. A cél, hogy a székely zászlók fontos közösségi helyekre, a templomudvarokba kerüljenek.

Öt ven székely l obogót oszt szét a sepsiszéki és marosszéki egyházközségek között a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és a Sepsiszéki Székely Tanács. Gazda Zoltán, a sepsiszéki szervezet elnöke a Krónika érdeklődésére elmondta, a Siculitas Egyesület sikeresen pályázatott, így a Bethlen Gábor Vagyonkezelő Zrt. támogatásával székely zászlót osztanak ki az egyházközösségek között, a felét sepsiszéki, a másik felét a marosszéki településeken. A zászlókat tartószerkezettel, hat méteres rúddal együtt adják át, ezek felállításához nincs szükség építkezési engedélyre, mert a négy betonlappal rögzített talapzat mozgatható.

A zászlókat és a tartószerkezeteket ingyen adják, az egyházak csupán a szállítást kell megoldják. A sepsiszékiek egy sepsiszentgyörgyi csarnokból vihetik el a zászlókat és az egyéb kellékeket.

A Sepsiszéki Székely Tanács körlevelet küldött a lelkészeknek, már mind a 25 zászlónak került gazdája. Eddig Rétyen állították már fel a zászlót, húsvétkor pedig Kökösben, Uzonban, Étfalvazoltánban, Maksán, Eresztevényen, Málnáson, Oltszemen is felszentelték. Gazda Zoltán elmondta, a nagy érdeklődés jelzi, hogy a közösségek számára fontosak a szimbólumaink. „Ha már közterületről száműzték a székely zászlót, a polgármesteri hivatalok homlokzatára nem lehet kitűzni, akkor a templomok udvarára, magánterületen állítsuk fel. A templomok fontos közösségi helyek, általában a települések központjában vannak, így az adomány székely zászlók jó helyen lesznek” – mondta Gazda Zoltán. Hozzátette, az akciót folytatják, a közeljövőben a több székely széken is tervezik a zászló-adományozást.

FOTÓ: GECSE NOÉMI

Van igény a székely lobogóra

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.