Megkérdeztük olvasóinkat

Ha kertészkedik, szokta-e új növényfajták ültetését kipróbálni? Mi a tapasztalata?

Gyergyói Hírlap - - AKTUÁLIS -

Nagy a kísérletező kedv a kertészkedés terén olvasóink körében – összegezhetünk a szelvénybeküldőink válaszai alapján. Természetesen akad, aki nem kertészkedik már a korára való tekintettel, és olyan is, aki nem teheti, mert tömbházban lakik. Viszont a társasházban élő olvasóink közül néhányan az erkélyen folyamatosan új virágfajtákkal próbálkoznak.

Néhány válaszadó úgy fogalmaz, csak azt termeszt, ami bevált, ami jól érzi magát mifelénk.

Medvehagyma, mangold

„Többféle növényt, egrest, a ribiszke fekete, piros, fehér változatát, epret, málnát, barackfát, cseresznyefát, meggyfát, almafát, körtefát ültettem, próbálkozok mindennel”; „Az erdőből hozott medvehagymát elültettem a kertben, sikerrel járt az átültetés”; „Sokat kísérletezek, és általában jól sikerül”; „Igen, és be is vált”; „Több-kevesebb sikerrel igen, már mást is lehet termelni, mint ezelőtt, érdemes próbálkozni”; „Szeretek próbálkozni, már ültetek paprikát, karfiolt, mangoldot, póréhagymát, ha valami újat kapok, szeretem kipróbálni”; „ Szoktam ültetni többféle paradicsomot, meg vagyok elégedve, igaz, csak kicsiben kertészkedem” – számolnak be olvasóink. Azt sem rejtik véka alá válaszadóink, ha éppen sikertelen a próbálkozás. „Szeretek a kertben dolgozni, szeretem a virágokat, többfajta is van már, igaz, nem mindegyik él meg”; „Hát a zsályával próbálkoztam, első évben szép volt, aztán kifagyott, vagy mi lett vele, nem tudom, de többet nem hajtott ki”; „Ha valami érdekes növénnyel találkozom, a magját elültetem. Legutóbb a földicseresznyével is így tettem, de ez itt, nálunk biztosan nem él meg, hiába bújt ki és gondozom. Itt hideg az éghajlat, ősszel az is gondot okoz, hogy a viragok hol teleljenek ki”; „Igen, néha sikerül, máskor meg nem.” Akadnak tömbházban élő kísérletezők is, akik a terasz adta lehetőséget kihasználva kísérleteznek. „Az erkélyen kísérletezek új virágfajtákkal”; „Egyre több dísznövénnyel próbálkozom a blokk teraszán. Olyan szépek!” – fogalmaznak.

Helyi termelőktől megvásárolják

Azok között, akik nem kertészkednek, többen az okokat is felsorolják, egy részük azért, mert már egészsége nem engedi, ám van olyan is, aki tömbházban lakik, ezért nincs rá lehetősége. „Én nem kertészkedek az öreg- ség miatt. Minden zöldséget megveszek a helyi termelőktől”; „Nyugdíjasok vagyunk, nem kertészkedünk”; „Nem kertészkedünk, mert tömbházlakásban lakunk, és már amúgy sem sem nekünk való, az egészségi állapotunk miatt”; „Nincs hozzá elég erőnk már, a helyi termelőktől megvásároljuk a szükséges zöldséget” – fogalmaznak.

A szokásosakat ültetik

Van, aki ragaszkodik azokhoz a haszonnövényekhez, amelyek beváltak, szeretik a helyet a kertben. „Az idősebb korosztályhoz tartozom, van egy kis veteményes kertem, nem szoktam új növényfajtákat kipróbálni, csak a szokásosakat ültetem. Magas a vérnyomásom, örülök, hogy enynyit is tudok kertészkedni”; „Én csak azokat ültetem, amelyek beváltak”; „ A megszokott növényfajtákat ültetem”; „Van egy kicsi kertecskénk, amit régi szokás szerint üresen nem hagyok. Mindig valami zöldségfélét ültetek.” Az időjárás miatt nem próbálkoznak egyesek új növények termesztésével. „Ritkán, inkább maradok a megszokottnál. Tudom, mi terem meg itt, mi szereti az itteni időjárást, meg a földet”; „Úgy vagyok ezzel, hogy inkább kihasználom a földecskémet, olyan növényt ültetek, ami biztosan termést hoz. Nincs olyan nagy területem, hogy jusson hely a kísérletezésre. S inkább ahhoz ragaszkodom, hogy olyan zöldséget termeljek, amit szeretek is.”

FOTÓ: BARABÁS ÁKOS

Olvasóink szívesen kísérleteznek a szokásostól eltérő növényfajták ültetésével

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.