GYE: összefogtak a tanárok és a diákok

Gyergyói Hírlap - - ÁLIS -

osvásárhelyi Orvoógyszerészeti EgyeYE) magyar oktatói és özösen lépnek fel ankében, hogy próbálják ályozni a MOGYE és annyelvű Petru Maior tervezett egyesítését. ék: ezt jogi úton akar-

svásárhelyi Rádió tájészerint a magyar tagoés tanárai kedden este ást tartottak az egyetekult helyzetről. A pedaájékoztatták a diákokat megyesítéssel kapcsopontjukról és a további l is egyeztettek. Szaofesszor, a magyar taetője a rádiónak azt a, egyetértettek a diákvezetőivel abban, hogy éleménynyilvánítást jeatban nem tartják sze bíróságon próbálják megakadályozni a fúziót, amely a magyar tagozat fokozatos súlyvesztésének újabb állomása.

„Úgy értékeljük, nem volt teljesen törvényes az a szenátusi ülés, melyen a két oktatási intézmény egyesüléséről döntöttek” – nyilatkozata a rádiónak Szabó Béla. A professzor fontosnak tartotta hangsúlyozni: a marosvásárhelyi orvosi egyetemen az oktatás ugyanolyan formában zajlik, mint eddig, és a magyar tagozat megoldatlan helyzete nem jelenti azt, hogy ne működne továbbra is az egyetemen a magyar tannyelvű képzés.

Ladányi Emánuel, a magyar diákszövetség vezetője szerint a magyar diákok álláspontjáról sokat elmond az, hogy nem jelentek meg a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület ( RMOGYKE) ál „Egyetértünk a tanárainkkal abban, hogy nem az utcán, hanem jogi úton kell rendezni az egyetem ügyét. Kutya kötelességünk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy megvédjük – s lehetőség szerint jobbá tegyük – a magyar oktatást az orvosi egyetemen” – mondta a helyi rádiónak Ladányi.

Amint arról beszámoltunk, mind a MOGYE, mind pedig a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem szenátusa megszavazta április 18-án a két oktatási intézmény egyesülését. A magyar tagozat a MOGYE szenátusi üléséről való távolmaradással kívánta nyomatékosítani, hogy ellenzi az egyetemegyesítést. A romániai magyar politikai alakulatok, civil és szakmai szervezetek is egyértelművé tették: a magyar oktatás elsorvasztásával járhat a két intézmény fúziója

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.