Ntos bemelegíteni edzés előtt

A a könyökünkön jön ki, akkor is elengedhetetlen

Gyergyói Hírlap - - ÉP TESTBEN - BENCZE KATA

eri szervezet mi állapotban, acsony intenzitágástevékenység teljesítőképesk alig egyharhasználja ki. A et ilyen állapotosodás, illetve nélkül nagy ású fizikai terl járó sporttevégre nem képes. A gítés szükséges hogy ráhangoaz edzésre mind mind testileg.

elegítés fontos és eldhetetlen. Felkészíti a vezetünket az edzésangolja az agyat és a hoz, hogy teljesítméoptimalizáljuk, illetőzzük a sérüléseket, tetlen az edzés előtgítés. Minden sportoönyökén jön ki a sok amit az edzők adnak solatban, mégis hajlaelejteni, hogy az edzés ontosabb szakaszáról

akaszai

ésnek négy különböszát különböztetjük melegítést, magát az mikor a gyakorlatozük, a levezetést, vayújtást. A bemelegítés ás nagyon fontos, több ból is. Előbbi azért, ink számára fontos az aló felkészítés. Utóbbi rt, mert izomzatunk a után megrövidül, nyújonban az izmok viszók a terhelési szakasz otra.

tés jótékony hatásai

et eléggé hangsúlyozfontos szerepe van a ésnek az edzés előtt. angolódni az edzésre s fizikailag egyaránt, zítani az utolsó edzés teljesen regenerálóev izmokat. Növeli az ellátását, és serkenringést. Felkészíti az zert az edzésre úgy a testet, valamint csökkenti a sérülések bekövetkezésének esélyét is. A bemelegítés során több szervrendszerünk működését kell nyugalmi állapotból munkahelyzetbe hozni. A mozgatórendszerek állapota megváltozik úgy, hogy a fizikai terhelést el tudják viselni. Ilyenkor az ízületekben lévő nedvtermelés is fokozódik, ezáltal az ízfelszínek között csökken a súrlódás.

Bemelegítés alatt a szívműködés erőteljesebbé válik. A pulzusszám megemelkedik, ez pedig fokozza a vér oxigénszállító kapacitását is. Az egyik legfontosabb esemény, amikor a test hőszabályozása megváltozik. A jó bemelegítés jele, hogy megindul a verejtékezés. Előnye továbbá az is, hogy a szalagok sokkal rugalmasabbá és ellenállóbbá válnak, ezáltal csökken a sérülésveszély is. A terhelésre mindenképp fel kell készítenünk a fokozatosan növeljük az intenzitást. Ezáltal elérünk egy bizonyos pulzusszámot, amelyre a testnek szüksége van.

A helyes bemelegítés

Az általános és sportág/mozgásforma specifikus bemelegítés tehát, minden edzés előtt, mondhatni kötelező. Terjedelmét tekintve meg kell, hogy haladja az 5-8 percet. Vannak „kritikus időszakok”, mikor jelentősége még nagyobb. Ilyen a téli, hideg időszak, illetve a reggeli edzés, mikor az ember teste, izmai még merevebbek, kötöttebbek. Eb- ben a két szakaszban minimum 10-12 perc intenzív átmozgatásra van szükségünk. Ezen kívül ügyelnünk kell a fokozatosságra. Kicsi, laza, lassú kiterjedésű és intenzitású mozgásokat végezzünk először, majd fokozatosan emeljünk ezeken Természete követően egyből kezdjük meg az edzést. Ne hagyjunk ki sok időt a kettő között, mert különben az izmok kihűlnek és az eddig végzett bemelegítés semmit sem fog érni. Mennyisége és minősége számos tényezőtől függ. Először is a kortól. Idősebbeknek nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a bemelegítésre, hiszen a szervezetük már lassabban reagál. Több idő kell, hogy elérjék az „üzemi hőmérsékletet”, hogy a szervezet bemelegedjen. Számít az edzettség is. Egy kezdő és profi sportoló szervezete is más ütemben készül fel a terhelésre, áll át nyugalmi állapotból a sportterhelés szintjére. Befolyásoló tényező továbbá a testalkat. Merevebb izmokkal és kötöttebb, kattogó ízületekkel rendelkezőknek is nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a szervezet felkészítésére. Szintén fontos befolyásoló tényező, amit minden esetben figyelembe kell venni, az időjárás és a napszak. Hidegben sokkal lassabban indul be a megfelelő vérkeringés, lassabban emelkedik megfelelő szintre a testhőmérséklet. Reggel, ébredés után mintegy tíz százalékkal merevebb az izomzat erre is érdemes

A nyújtás is elengedhetetlen

Gyakran keverjük össze a levezetés és a nyújtás fogalmát. A levezetés az edzésnek az a szakasza, amikor a terhelés végén fokozatosan visszavisszük a szervezetet a nyugalmi állapotba. Ennek időtartama sportágtól és intenzitástól függ, egy átlagos 60–75 perces, közepes intenzitású edzés esetén öt perc is elég lehet. Ha az edzés után azonnal leállunk, akkor a hirtelen vérnyomáseséstől akár rosszul is lehetünk. A fokozatos levezetéssel megnyugszik a pulzus, a légzés rendeződik, megindul az edzés során keletkezett bomlástermékek (például a tejsav) elszállítása. Amíg edzés előtt az izmok sérülésének kialakulását igyekszünk megakadályozni, addig a nyújtás során sokkal hatékonyabb eredményt érhetünk el, mivel az izmok hőmérséklete magasabb, vérellátásuk jobb. Mind a bemelegítés, mint a nyújtás elengedhetetlen része az edzésnek.

Ha sokáig szeretnénk megőrizni izmaink és szervezetünk egészségét, ne sajnáljuk azt az 5-10 percet az edzést megelőző gyakorlatokra.

A bemelegítés során több szervrendszerünk működését kell nyugalmi állapotból munkahelyzetbe hozni.

FOTÓ: GERGELY IMRE

Az Erdélyi Madárfészek–Godako Ökölvívó Akadémia sportolói is tudják: bemelegítés nélkül nincs edzés

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.