Változatos „talpalávaló”

A világzenei csűrfesztiválon hazai és külföldi előadók is fellépnek

Gyergyói Hírlap - - AZIN - BEDE LAURA

Visszatérő vendégekkel és új fellépőkkel várják az érdeklődőket a Kolozs megyei Mérán, ahol harmadik alkalommal, augusztus 2–5. között szervezik meg a Méra világzenei csűrfesztivált.

Bejelentették a 3. Méra világzenei csűrfesztivál első fellépőit: a Kolozs megyei Méra településen található Szarka-telek színpadán hazai és külföldi előadóművészek lépnek fel augusztus 2– 5. között. A rendezvénysorozaton bemutatkozik a magyarországi Ferenczi György és a Rackajam, akik fúziós zenét játszanak, melyben fontos szerepet tölt be a magyar népzene, a rhytm&blues, a funky, a reggae, a hip-hop és a groove. A fesztiválozók továbbá karibi dallamokat hallhatnak a mexikói Guajiro Calentanótól, az angliai Happy Beigel Klezmer együttes pedig a világzenei és jazz vonalat erősíti. A romániai fellépők között szerepel a kolozsvári Nightlosers zenekar, amely rhytm&blues műfajban játszik, a Nadara cigányzenekar az erdélyi népzenét népszerűsíti, a Grupul Iza pedig román népzenét játszik majd.

A világzenei rendezvénysorozat programjában idén is helyet kap a Fölszállott a páva gálaműsor, amelynek keretében főként a tehetségkutató-verseny 2017es kiadásának versenyzői lépnek színpadra. „A Fölszállott a páva gálaműsor visszatérő programja a fesztiválnak, az előző két kiadásában is megszerveztük. Visszatérő vendég még a Nadara zenekar, amely első évben koncertezett Mérán, illetve a Guajiro Calentano. A mexikói együttes tavaly nagy sikert aratott a közönség körében és a mi szívünkbe is belopta magát, ezért újra meghívtuk” – mondta el a Krónika megkeresésére Varga Zoltán László, a fesztivál főszervezője. A Guajiro Calentano együttes a son calentano és afro-guerrerense stílust kolumbiai, francia, spanyol, brazil, guadalupe-i elemekkel gazdagítja, a tavalyi fellépésükkor dalaikat minden korosztály előszeretettel hallgatta, sőt akkora népszerűségre tettek szert, hogy a programon kívül, rögtönzött csűrkert-koncerttel szórakozatták az éjjeli buszra várakozókat.

A főszervező kifejtette, a többi zenekar kiválasztásában azt a szempontot vették figyelembe, hogy a fellépők a világzenei vonalat erősítsék. A rendezvény régi, Mera Word Music Festival elnevezésű Facebook-oldalával kapcsolatban elmondta, a hatékonyabb kommunikáció érdekében nevezték át Méra világzenei csűrfesztiválra. „Mostantól kezdve csak magyarul fogunk kommunikálni ezen az oldalon, a román és angol nyelvű tájékoztatás egy külön Facebook-oldalon fog történni, azért, hogy minél hatékonyabban tudjuk elérni a célközönséget” – részletezte a főszervező. A fesztiválra május 31-ig kedvezményes áron 79 lejért válthatnak bérletet az érdeklődők.

FORRÁS: MÉRA VILÁGZENEI CSŰRFESZTIVÁL

Augusztus elején ismét felhangzik a muzsika a mérai Szarka-telken

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.