Harper's Bazaar (Romania)

FRANCESCA VELICU

-

Balerina de la English National Ballet, câștigătoa­rea unui Premiu Olivier pentru realizări excepționa­le în dans,

dezvăluie câteva dintre preferințe­le ei. PRIMUL SPECTACOL DE DANS PE CARE L-AI VĂZUT: Primul pe care mi-l amintesc este Sp`rg`torul de nuci. Atmosfera de teatru şi sunetele instrument­elor înainte să înceapă spectacolu­l m-au atras imediat. Chiar şi acum îmi place să mă încălzesc direct în sală, ca să pot urmări orchestra cum se pregăteşte înainte de spectacol.

SERIALELE PE CARE LE-AI RECOMANDAT TUTUROR PRIETENILO­R: Sunt fan Grey’s Anatomy şi Friends, iar dintre serialele mai noi recomand Killing Eve.

CARTEA PE CARE AI RECITI-O CU PLĂCERE: Pe aripile vântului este o carte la care m-aş întoarce oricând. Îmi plac foarte tare epoca descrisă şi, mai ales, personalit­atea lui Scarlett O’Hara.

ÎN FRUNTEA PLAYLISTUL­UI ÎN ACEST MOMENT: Nu am un cântăreţ sau o trupă preferată, muzica pe care o ascult depinde de starea pe care o am. Îmi plac Bon Iver, Bob Marley, Kings of Leon, dar recent prefer să ascult muzică clasică sau coloanele sonore ale lui Hans Zimmer. DESCOPERIR­E RECENTĂ: Mi-aş dori să am mai mult timp pentru a vedea mai multe spectacole, dar dintre cele pe care am reuşit să le văd, cel mai mult m-a impresiona­t A Quiet Evening of Dance, în coregrafia lui William Forsythe [la Sadler’s Wells, în Londra].

MOMENTUL FAVORIT AL ZILEI: Dimineaţa. E o nouă zi, o nouă aventură.

DESTINA}IE IDEALĂ DE VACAN}Ă: Îmi place să alternez destinaţii­le. Recent am fost în turneu în Noua Zeelandă şi pot spune că acolo ar fi vacanţa ideală.

PLĂCERE VINOVATĂ: Cinnamon buns. Întotdeaun­a.

ROLUL VISAT: Am multe roluri la care visez, precum Julieta sau Giselle, dar pe primul loc este Manon.

BALERINI PE CARE ÎI ADMIRI: Alina Cojocaru continuă să mă inspire şi astăzi, o admir ca balerină şi ca persoană.

CEA MAI MARE REALIZARE PERSONALĂ: Pentru mine, fiecare etapă este o realizare: ce am învăţat la Balşoi în Moscova, rolurile pe care le-am dansat în Bucureşti, challenge-urile de aici, de la English National Ballet, sau câştigarea Premiului Olivier.

CEL MAI MARE OBSTACOL: Păstrarea personalit­ăţii mele în timp ce interprete­z rolurile date este o provocare. Influenţel­e din afară pot deveni obstacole şi pot pune limite false.

DESPRE ROLUL CÂȘTIGĂTOR DIN LE SACRE DU PRINTEMPS: Să dansez Pina Bauch a însemnat o mare provocare. Coregrafia ei te solicită foarte mult, tehnic şi emoţional. Mă fascinează modul în care a reuşit prin dans să exprime sentimente atât de puternice, iar între dansatori, dansul ei creează o legătură intensă. Toată perioada repetiţiil­or, în care am lucrat cu artiştii companiei Tanztheate­r Wuppertal, a fost specială, de aceea mă bucur foarte mult că va reveni în repertoriu în această stagiune. ALTE ROLURI: Anul acesta avem multe spectacole în repertoriu,iar eu am dansat cu mare plăcere în No Man’s Land, Dust, Manon, Lacul lebedelor şi Spărgătoru­l de nuci. Urmează în partea a doua a stagiunii Le Sacre du printemps, Cenuşăreas­a la Royal Albert Hall şi Giselle-ul lui Akram Kahn, pe care îl vom dansa în Chicago, Luxemburg şi Moscova.

Francesca Velicu a studiat la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucureşti şi la Academia de Balet Balşoi. Din 2016 dansează cu English National Ballet, iar \n 2018, la doar 19 ani, a câştigat Premiul Olivier cu rolul din capodopera Pinei Bausch Le Sacre du printemps.

 ??  ?? Anatomia lui Grey Coloană sonoră de Hans ZimmerKing­s of Leon, Walls Francesca în Le Sacre du printemps
Anatomia lui Grey Coloană sonoră de Hans ZimmerKing­s of Leon, Walls Francesca în Le Sacre du printemps
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania