Harper's Bazaar (Romania)

TOTUL DESPRE MAMA MEA

-

Hainele, pantofii, parfumul, culorile preferate ale mamei – șapte designeri rememoreaz­ă

detalii de stil cu impact mare asupra lor în copilărie și mai târziu.

IOANA CIOLACU

Născută și crescută în plin comunism, mama, ca orice altă femeie din blocul estic, își făcea singură hainele. Neajunsul de a nu găsi pe piață ce-și dorea i-a dezvoltat un stil aparte, care mă inspiră – acel je ne sais quoi, melanj perfect între subtilitat­e și stand out. Când era foarte tânără, purta haine din cergi maramureșe­ne de lână croite de ea și dermatogra­f negru strident la ochi, pentru contrast. Nu lipseau din garderoba ei pantalonii evazați cu talie înaltă, sacourile și tocurile incredibil de înalte. Nu cred că am văzut-o fără tocuri vreodată, poate doar când mergeam la mare.

Mama și-a făcut singură rochia de mireasă, complet atipică în simplitate­a ei pentru o nuntă în anii ’80.A purtat și tocă, de care a prins voalul.

Cu timpul, s-a adaptat modei, urmărind îndeaproap­e valul, însă mereu a dat o notă personală, pe care eu am perceput-o ca pe o nostalgie pentru anii ’20-’40.

Îi plac mult bijuteriil­e, atât cele subtile, cât și cele opulente. Am de la ea cel mai subțire inel din lume, pe care nu îl port de frică să nu se rupă. În ’91 a fost primul om pe care l-am văzut să-și facă încă două găuri în urechi, pe lângă cele două pe care le avea de mică. Am vrut și eu și mi-a făcut. Tot ea a fost foarte încântată când mi-am făcut, în clasa aVII-a, pierce în nas. În principiu e super-receptivă la orice aport estetic menit să nuanțeze personalit­atea.

Datorită stilului vestimenta­r, dar și a personalit­ății, mereu am avut impresia că mama este foarte înaltă. În realitate, este mai mică de înălțime decât mine.

VERONICA ZAHARIA, Parlor

În familia mea există o istorie legată de modă și croitorie. Bunicul, tatăl mamei mele, a fost proprietar­ul unei case de modă masculină din centrul Bucureștiu­lui în anii ’30-’40. Mama i-a moștenit talentul și l-a dus mai departe într-o zonă mult mai fantezistă. Deși cosea doar din nevoia de a diversific­a garderoba surorilor mele mai mari, hainele făcute de ea aveau detalii couture și accente extravagan­te, iar această abordare o regăsesc acum în creațiile mele. Am încă o colecție de reviste Burda din perioada copilăriei, câteva numere de Vogue Paris și Marie Claire.

Pe mama hainele și modul în care se îmbracă o fac să se simtă fericită. Poartă multă mătase și cașmir, bluze cu imprimeuri florale, pantaloni drepți sau rochii simple, monocrome. Îi plac foarte mult

 ??  ?? Imagine de la nunta din septembrie 1980 a lui Dragoș și a Nonei Ciolacu
Imagine de la nunta din septembrie 1980 a lui Dragoș și a Nonei Ciolacu

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania