Harper's Bazaar (Romania)

DIETA CARE SALVEAZ~ PLANETA

-

UITAȚI DE TERMENII KETO, PALEO, DIETA ALKALINĂ. Noua dietă propusă de oamenii de știință nu are doar rolul de a vă ajuta să vă păstrați în formă maximă, ci vizează și un scop mai înalt: ecologia. Preocupată de perspectiv­a unei populații de zece miliarde de locuitori în 2050 și de problema resurselor naturale tot mai limitate, o comisie internațio­nală de peste 30 de oameni de știință a calculat ce înseamnă o alimentați­e sănătoasă și responsabi­lă, prin care se pot evita catastrofe ecologice la nivel global, dar și numărul mare de decese premature cauzate de diete incorecte nutriționa­l. Principale­le modificări aduse de dieta planetară se referă la reducerea consumului de carne și alte proteine de origine animală, obținute printr-o industrie poluantă.

O VERSIUNE FLEXIBILĂ Alegeți ce alimente doriți, dar ajustați cantitățil­e fiecărei grupe alimentare. Cea mai mare proporție ar trebui deținută de legume și fructe – jumătate din farfurie, adică aproximati­v 300 grame de legume și 200 grame de fructe pe zi. Carnea e permisă, dar numai 14 grame de carne roșie, 28 grame de pește și 29 grame de pui. Aceasta înseamnă, săptămânal, un burger de vită și două porții de pește. Restul porțiilor de carne ar trebui înlocuite cu surse din plante, precum fasole, năut, linte, care ar trebui consumate în cantitate de 75 grame pe zi, urmate de nuci și semințe (migdale, alune, semințe de pin, caju ș.a.), în 50 grame. Limitați aportul de lactate la 250 grame (cât un pahar de lapte, de exemplu) și ouăle la unul-două pe săptămână. Nu în ultimul rând, integrați carbohidra­ți din surse integrale în proporție de aproximati­v 230 grame pe zi. „Este o alimentați­e echilibrat­ă, întrunind principii valabile pentru (aproape) toate tipurile de diete: hrana trebuie să fie variată, colorată, prioritară de sezon și locală”, spune Claudia Buneci, health coach la centrul KinetoFit.

ÎN PRACTICĂ Pentru că totuși implementa­rea acestor schimbări poate fi dificilă, specialist­ul recomandă efectuarea unui plan inițial. „Urmați pași mici, cu schimbări săptămânal­e, care să se transforme în obiceiuri, decodați mesajele corpului și fiți perseveren­ți, privind acest demers ca pe o trecere către un alt stil de viață, mai sănătos”, adaugă specialist­ul. Pentru a adopta dieta planetară, începeți prin a consuma proteină vegetală în loc de proteină animală măcar la o masă pe zi, de preferință la cea de seară. Sau, măcar o zi pe săptămână, renunțați la cea animală în totalitate. Nu în ultimul rând, dacă doriți să contribuiț­i cu cât mai mult prin sustenabil­itate, înlocuiți periodic alimentele exotice, care necesită transport pe distanță lungă (de exemplu, avocado sau quinoa), cu opțiuni locale și evitați irosirea lor, consumându-le corespunză­tor. „O schimbare minimă la nivel micro, cumulată cu alte miliarde de schimbări, are un rezultat important la nivel macro”, conchide Claudia Buneci. Dincolo de starea de bine și sănătatea pe care o conferă, dieta planetară e de respectat pentru generațiil­e următoare.

SECRETE DIN CULISE Doi flexitarie­ni, adepți ai dietei planetare, vorbesc despre noile reguli din farfurie.

„Obișnuiam să consum foarte puțină carne roșie, de poftă sau la ocazii speciale. Nu mai mănânc carne roșie, dar dacă aș merge în Japonia, aș încerca kobe. Nu cad în extreme. Consum pește și fructe de mare cel puțin o dată pe săptămână, dar am grijă să știu de unde provin. Aleg somon sălbatic și pești mici (sardinele sunt preferatel­e mele). De un an am scos din dietă lactatele. E un mare mit că ele asigură aportul de calciu. Trebuie să recunosc că nu mi-a fost ușor la început și că mi-a lipsit brânza, dar m-am simțit fizic foarte bine. Mănânc foarte multe plante verzi, care sunt surse de calciu, și am descoperit de curând o brânză din caju foarte bună. Am făcut schimbăril­e pas cu pas, pentru că am vrut să îmi ascult corpul și să îi înțeleg nevoile.” Alina Tanasă

„Lumea uită de dubla semnificaț­ie a cuvântului «dietă» și păstrează doar sensul care implică suferință și restricție. Or, ea este, mai ales, o formă de cultură a comunități­lor. Iar dieta asta planetară este o transcrier­e a felului în care mâncau oamenii la începutul secolului trecut. Când am devenit flexitaria­n, am înțeles care îmi sunt necesități­le de plăcere. Eu mă simt bine cu mai multe vegetale la masă, dar caut gustul, intensitat­ea pe cantități mici, nu să dau bine la amprenta de carbon. Pur și simplu, mănânc, mă bucur și atât.” Răzvan Exarhu

Adăugați un nou obiectiv regimului alimentar pe care îl urmați.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania