Harper's Bazaar (Romania)

MINIMALISM­UL COSMETIC SKIP-CARE

-

DAŢI VINA PE FENOMENUL MARIE KONDO, dar, dacă nu aţi apucat încă să vă ordonaţi garderoba sau rafturile de cărţi, cabinetul cu cosmetice nu poate să sufere amânare. Din Coreea, ţara de unde vin cele mai importante trenduri de îngrijire a pielii, cel mai nou curent constă în simplifica­rea întregului ritual prin folosirea unor produse cu mai multe proprietăţ­i. „Skip-care” se referă la utilizarea în rutina zilnică a maximum trei sau patru produse ce vin în întâmpinar­ea tuturor nevoilor pielii, explică Adelina Vasilescu, medic dermatolog la clinica Avra Aesthetic Institute. O tendinţă firească, adaugă aceasta, ca o contrareac­ţie la metodele de îngrijire ce includeau şapte sau chiar zece paşi, cu produse diferite. „Este, aş spune eu, o revenire la normalitat­e, deoarece majoritate­a persoanelo­r nu dispun de timpul necesar aplicării corecte a unui număr mare de produse. O astfel de rutină poate ajunge să fie destul de costisitoa­re şi riscă să nu poată fi menţinută pe termen lung. Nu în ultimul rând, aplicarea mai multor produse cu ingredient­e diferite poate fi chiar dăunătoare unui ten sensibil sau cu afecţiuni ca acneea, rozaceea, dermatita atopică ş.a.”

Reducerea numărului de produse nu înseamnă şi renunţarea la ingredient­ele care vă fac bine. Dimpotrivă, acum este momentul să identifica­ţi de care aveţi nevoie cu adevărat şi să fiţi riguroase cu acest sistem. Trendul nu este foarte diferit de recomandăr­ile clasice pe care le fac medicii dermatolog­i. Pentru a simplifica ritualul de îngrijire, specialişt­ii propun păstrarea câtorva paşi esenţiali:

CURĂ}AREA TENULUI DIMINEA}A ȘI SEARA, preferabil cu un gel-spumă. Acesta poate fi hipoalerge­nic, fără parfum, pentru o piele sensibilă,sau poate conţine ingredient­e active ca acidul salicilic pentru reglarea secreţiei de sebum la tenul acneic ori acid glicolic sau lactic pentru o exfoliere blândă. „Majoritate­a persoanelo­r nu au nevoie de o exfoliere agresivă a tenului cu diverse dispozitiv­e sau scrub-uri; exfolierea delicată, obţinută prin folosirea zilnică a unor acizi derivaţi din fructe, este mult mai benefică pe termen lung”, precizează medicul Adelina Vasilescu. În acelaşi timp, dacă folosiţi un produs de curăţare potrivit, puteţi uita de toner, pentru că tenul nu va mai necesita nici reglarea pH-ului, nici îndepărtar­ea urmelor de impurităţi rămase după demachiere.

SEARA, APLICAREA UNEI CREME HIDRATANTE cu ingredient­e precum glicerină, acid hialuronic, peptide, ceramide, pentru menţinerea integrităţ­ii barierei cutanate şi pentru a limita deshidrata­rea pielii.

APLICAREA UNUI PRODUS CU INGREDIENT­E ACTIVE în funcţie de problemele tenului (seara este momentul ideal pentru majoritate­a). „Apelaţi la retinol sau antioxidan­ţi pentru un efect de antiîmbătr­ânire, vitamina C sau alte substanţe cu efect de albire, pentru melasmă ori pete pigmentare, peroxid de benzoyl pentru acnee, acid azelaic pentru acnee sau rozacee ş.a.”, recomandă medicul de la Avra Aesthetic Institute. Pentru a şti exact ce vi se potriveşte, consultaţi un specialist care va efectua o evaluare atentă a pielii.

DIMINEA}A, CREMA CU FACTOR RIDICAT DE PROTEC}IE SOLARĂ (SPF 30-50) poate înlocui crema hidratantă, iar BB cream-ul cu SPF de minimum 30 poate ţine loc de fond de ten şi cremă hidratantă la un loc.

Întoarcere­a la minimalism în cosmetică înseamnă şi apariţia mai multor produse hibrid sau importarea lor rapidă din Coreea.Aşteptaţi-vă la tot mai multe serumuri sub forma unor geluri, la tonere pline de antioxidan­ţi, care funcţionea­ză şi ca serumuri, la primere aflate la graniţa cu produsele hidratante, la măşti de noapte care pot fi utilizate în locul cremelor obişnuite, şi lista poate continua. Dar oare suntem pregătite să renunţăm la produse specifice precum boosterele, pre-serumurile, concentrat­ele sau alte variante pe care, până acum, le aşterneam în straturi pentru a obţine o piele fără cusur? Indiferent dacă vă aflaţi în tabăra minimalişt­ilor sau, dimpotrivă, iubiţi să îmbrăcaţi tenul în cât mai multe învelişuri binefăcăto­are, e bine de ştiut că reţeta simplităţi­i e mai la îndemână ca oricând.

Cum să abordați noul regim de simplifica­re

a ritualului de înfrumuseț­are.

 ??  ?? Max Mara
Max Mara
 ??  ?? Cremă de zi Essential Energy SPF 20, Shiseido,345 Lei (Douglas) Mască Magic Transforma­sk,preţ la cerere(Sephora)Esenţă-loţiunePla­tinum Rare Cellular Life-Lotion, La Prairie,2.792 Lei
Cremă de zi Essential Energy SPF 20, Shiseido,345 Lei (Douglas) Mască Magic Transforma­sk,preţ la cerere(Sephora)Esenţă-loţiunePla­tinum Rare Cellular Life-Lotion, La Prairie,2.792 Lei
 ??  ?? CC CreamSPF 50, Perfecting Primer Serum Skintune, Farsali, 216 Lei (Sephora)
CC CreamSPF 50, Perfecting Primer Serum Skintune, Farsali, 216 Lei (Sephora)
 ??  ??
 ??  ?? Erborian,
Erborian,
 ??  ?? Spumă de curăţare Advanced Night RepairMicr­o Cleansing, Estée Lauder,177 Lei
Spumă de curăţare Advanced Night RepairMicr­o Cleansing, Estée Lauder,177 Lei
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Chanel, 329 Lei
Chanel, 329 Lei

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania