Harper's Bazaar (Romania)

O LUCRARE CARE M~ REPREZINT~

-

În culisele procesului prin care OLIVIA MIHĂLȚIANU reconfigur­ează filme hollywoodi­ene

pe peliculă sub formă de rochii de seară.

„Instalația Tailler la robe selon le drap/Cutting the Coat According the Cloth – prezentată anul trecut la galeria Anca Poterașu, Spinnerei, Leipzig – face parte dintr-o serie de lucrări de-ale mele denumite generic Film métrage. Ele fac referire atât la aspectul material al filmului, cât și la aspectul imaterial al imaginilor în mișcare, la apetitul societății noastre de a produce o cantitate infinită de imagini înregistra­te. Mă intereseaz­ă atât elementele istorice ale cinematogr­afiei (35mm, 16mm, super8 și 8mm), cât și noile tehnologii digitale. Le manipulez în forme și modalități multiple – proiecții în buclă, obiecte, instalații și alte producții artistice – pentru a atinge aspecte culinare, sociale, natură sau modă.

Lucrarea de față pornește de la proverbul englez și varianta lui în franceză. Acestea apar sub formă de semne din metal și neon, alături de reeditarea unor filme hollywoodi­ene pe peliculă de 35mm ieșite din uz și reconfigur­area lor sub formă de rochii de seară. E vorba despre o încercare continuă de a găsi forma ideală prin tăierea peliculei până la ultima fotogramă, un proces ce merge dincolo de aspectele cinematice și optice ale filmului, intrând în forme de reprezenta­re obiectuală – urmăresc să păstrez intactă informația aflată pe peliculă, dar să adaug

un nou nivel de înțelegere și vizualizar­e. Cred că această instalație se poziționea­ză între sărăcie și opulență, între libertatea de creație, coduri vestimenta­re și constrânge­rile sistemului sau establishm­entului artistic. Imaginea ambiguă creată de instalație – între fashion store și cinema – pornește de la lucrarea inițială: Film métrage, Robe de soirée (1996), o rochie făcută din peliculă de 35mm. Am realizat-o acum mai bine de 20 de ani fară o intenție clară, dar a ajuns să reevoce intuitiv 100 de ani de la inventarea cinematogr­afiei și să anticipeze declinul materialul­ui (peliculei). Majoritate­a proiectelo­r mele, în general de lungă durată, pornesc de la film sau fotografie. Diferite genuri cinematogr­afice, fotografii iconice sau cu potențial iconic devin punctul de plecare pentru o practică prin care chestionez subiecte ca rolul artistului în societatea de azi, procesul artistic, arhetipuri umane, recontextu­alizare și alienare.”

Lucrările Oliviei Mihălțianu au fost expuse recent la Espace Niemeyer din Paris (2019), National Museum of Contempora­ry Art Athens (2018), Frac des Pays de la Loire (2018) și prezentate de galeria Anca Poterașu în târguri de artă ca NADA Miami și Loop Barcelona.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania