Harper's Bazaar (Romania)

ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD

-

Incidentul care a definit poate cel mai bine locul unde ne aflăm cu această dezbatere s-a petrecut la conferinţa de presă a celui mai aşteptat film al ediţiei, Once Upon a Time in Hollywood, de Quentin Tarantino. Când o jurnalistă de la The New York Times l-a întrebat pe Tarantino de ce Margot Robbie, care o joacă pe Sharon Tate, are atât de puţine replici, acesta a răspuns vizibil deranjat: „Pur şi simplu resping ipoteza dumneavoas­tră”, propoziţie cu care discuţia s-a şi închis. Schimbul succint de replici a fost comentat însă intens pe urmă. Unii au spus că discuţia despre reprezenta­re a ajuns cam departe, alţii – publicaţia Variety, de pildă, care e de fapt în avanpostul luptei pentru tot ce înseamnă reprezenta­re şi includere – au obiectat că nu i se poate reproşa misoginism­ul tocmai lui Tarantino, care a construit Kill Bill pe un personaj feminin.

În Once Upon a Time in Hollywood, Margot Robbie joacă un personaj eteric şi luminos, care e mai mult un fel de proiecţie a inconştien­tului colectiv decât un personaj care îşi revendică dreptul la existenţă. Sharon Tate zâmbeşte tot timpul şi, într-una dintre scenele cele mai calde, intră într-un cinematogr­af la un film de-al ei şi se bucură incognito de reacţiile spectatori­lor. Chiar dacă nu are multe replici, Tate se află în miezul poveştii şi existenţa ei serenă e invidiată de vecinul interpreta­t de Leonardo DiCaprio, un actor care nu mai e în centrul atenţiei şi al cărui cascador (Brad Pitt) îşi pune în cap gaşca lui Charles Manson, cel care în realitate a pus la cale asasinarea lui Sharon Tate în 1969.

Schimbului de replici din jurul filmului lui Tarantino i se pot adăuga comentarii­le venite din partea unor asociaţii feministe împotriva deciziei festivalul­ui de a-i da lui Alain Delon un Palme d’or pentru întreaga activitate, deşi acesta mărturisis­e acum câţiva ani că a pălmuit câteva femei la viaţa lui.„Doar nu-i dăm Premiul Nobel pentru pace”,a ripostatTh­ierry Frémaux, delegatul general al festivalul­ui, apărându-şi decizia. Oricum, şi

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania